София 28 октомври Пловдив 21 октомври Варна 26 септември Бургас 25 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври В. Търново 23 октомври Пловдив 22.10 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Пътешествия
Минало събитие

Фестивал "Живият огън на традициите" - Котел

... прочети още Фестивал "Живият огън на традициите" под надслов "СИМВОЛ И РИТУАЛ" ще се проведе в дните 23–25 юни 2017г. Традициите са невидимият мост, който свърза историите, преданията, митовете и легендите. Те изтъкават пъстрия килим от представи и вярвания, от символи и значения, по който минава всяко едно ново поколение. Така от Древни времена до наши дни до нас достигат ценности и норми на поведение, които ни позволяват да изградим своя общ духовен храм, в който да тържествува духът на Свободата и Човечността. Храм, в който ни огрява и топли Живият огън на традициите. Акценти в програмата на фестивал "Живият огън на традициите" 2017 - вижте тук и на страницата на събитието във facebook. Котел ще гори с пламъка на традициите и жаравата на ритуалите във втория фолклорен фестивал "Живият огън на Традициите" За втора година Фондация "Пътят на Траките" и община Котел имат удоволствието да ви поканят на единствения по рода си фестивал "ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ" под надслов "Символ и Ритуал", който ще се състои в дните 23 – 25 юни 2017 г. Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл "Пирин" и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на "ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ". "Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и Ритуал“ защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите, за моминските наричания по Еньовден.", обясняват организаторите. Поради големия интерес към събитието тази година, любезните домакини от град Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер! По идея на Г-жа Диана Късметска създател и организатор на "Живият огън на традициите", ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и и тяхната съвременна интерпретация. Проекта е озаглавен "Старото ново – новото старо" и ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволки от цял свят. Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ - ето защо общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети. Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала и, които от малка са я вдъхновили да завърши фолклорно пеене. В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема - как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.

23 юни 2017
до 25 юни 2017
Котел
изминало
Фестивал "Живият огън на традициите" под надслов "СИМВОЛ И РИТУАЛ" ще се проведе в дните 23–25 юни 2017г.

Традициите са невидимият мост, който свърза историите, преданията, митовете и легендите. Те изтъкават пъстрия килим от представи и вярвания, от символи и значения, по който минава всяко едно ново поколение. Така от Древни времена до наши дни до нас достигат ценности и норми на поведение, които ни позволяват да изградим своя общ духовен храм, в който да тържествува духът на Свободата и Човечността. Храм, в който ни огрява и топли Живият огън на традициите.

Акценти в програмата на фестивал "Живият огън на традициите" 2017 - вижте тук и на страницата на събитието във facebook.

Котел ще гори с пламъка на традициите и жаравата на ритуалите във втория фолклорен фестивал "Живият огън на Традициите"

За втора година Фондация "Пътят на Траките" и община Котел имат удоволствието да ви поканят на единствения по рода си фестивал "ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ" под надслов "Символ и Ритуал", който ще се състои в дните 23 – 25 юни 2017 г.

Много музика, танци, вкусни гозби, демонстрации на занаяти, бит и култура очакват всички присъстващи на събитието. Теодосий Спасов, който е лице на фестивала, ансамбъл "Пирин" и Нина Николина са сред специалните гости, които ще се включат в символичното запалване на "ЖИВИЯТ ОГЪН НА ТРАДИЦИИТЕ".

"Тази година фестивалът се провежда под надслов „Символ и Ритуал“ защото искаме да разкажем на младите хора на България за онези магични български ритуали като нестинарството и русалийските обреди. Ще разкажем за Обладаните от Огъня и за Русалиите, за моминските наричания по Еньовден.", обясняват организаторите.

Поради големия интерес към събитието тази година, любезните домакини от град Котел са се погрижили и за любителите на къмпинг туризма. Специално за тях е отделено място за палатков лагер!

По идея на Г-жа Диана Късметска създател и организатор на "Живият огън на традициите", ще се представят типични български одежди и носии, както и символи, свързани с облеклото на българката от едно време и и тяхната съвременна интерпретация. Проекта е озаглавен "Старото ново – новото старо" и ще бъде визуализиран от Елена Тихомирова, която е и водеща на фестивала с помощта на доброволки от цял свят.

Традициите са в основата на вярата и самоопределянето на един народ - ето защо общностите на Котел – Българи, Каракачани, Турци и Роми ще представят типични за тях гозби, кулинарни техники и битови предмети.

Във втория ден на фестивала Нина Николина ще изпее автентичните песни, с които е израснала и, които от малка са я вдъхновили да завърши фолклорно пеене.

В рамките на събитието поканените официални лица ще проведат дискусии на тема - как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство. Фестивалът е подкрепен от Министерство на туризма, ЮНЕСКО – България, ИЕФЕМ – БАН, много дипломатически мисии и др.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Тагове:
Дата на актуализация:
21.06.2017г.
Преглеждания:
375 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа

Подобни събития в страната

Изминали събития наблизо

Минало събитие
сб, 25 апр 2020
Котел Преглеждания 333
Минало събитие
пт, 22 юни 2018 от 19:00
Котел Преглеждания 669