Един ден в Монтана
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 28.08.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Един ден в Монтана

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
300 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
28.08.2019г.
Увод от автора:
Монтана е областен град в Северозападна България, който е подходящ за разходки и отдих през всички сезони от годината. Красивите паркове и фонтаните в града е най-подходящо да се видят лятно време. В града има множество заведения, които могат да се посетят.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Градски Култура Исторически За двойки За компания За уикенда
Виж на картата
1 Исторически музей - Монтана
От автора:
Музеят в гр. Монтана е създаден през 1951г като музей на Септемврийското въстание. По-късно, наред с политическата си ориентация, музеят събира ценни експонати от богатата история на областта и през 1991г е преобразуван в исторически музей.

Музеят има следните отдели: "Археология", "Етнография", "История на България XIV-XIX век", "Нова история", "Най-нова история"и "Недвижими паметници на културата". В музея са съхранени находки от най-древната история на града – енеолита. Събрана е богата колекция от оръдия на труда от кремък, камък и кост - кремъчни стъргалки, ножове и върхове на стрели, каменни чукове и брадви, мотики и шила от еленов рог.

От времето на траките, които обитават Монтана до I век сл. Хр., са останали много находки. Изложена е керамика с различни орнаменти, както и тракийско бойно снаряжение от края на късножелязната епоха. Особено ценен експонат е Якимовското съкровище, открито през 1972г. Състои се от 4 конични купи, кантарос, 2 масивни гривни с краища змийски глави и 2 апликации. Всички предмети са изработени от сребро. Съкровището е датирано от ІІ-Ів пр. Хр. Копие на съкровището е изложено в Монтана, а ориг и налът се съхранява в Националния исторически музей в София.

Специално внимание е обърнато на периода на Римската империя, когато Монтана е била много развит град и важен областен център. Освен богатата колекция от съдове и монети, като част от музея в Попската градина е изграден лапидариум, който съхранява 56 паметници, открити в града. Особено важни са мраморните плочи с надписи, които са единствените писмени източници за историята на града през II-IIІв.

Експонати от средновековието са колекция от средновековни сребърни накити с позлата - XII-XIV век, както и медни скифати (монети) на византийски императори от ХІІв. Като част от Историческия музей е Михайловата къща - реставрирана и консервирана късновъзрожденска къща, в която се помещава етнографска сбирка с над 350 предмета. Изложена е колекция от традиционни занаятчийски произведения от областта – Чипровска килимарска школа, Берковска керамика и др., както и традиционни носии.

Много добре запазена и отчасти реставрирана е римската крепост Кастра ад Монтанезиум, разположена на хълма Калето над града. Тя също е част от богатото културно наследство на този древен град.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Вход за възрастни: 1лв; учащи: 0.50лв Виж цените
Понеделник-Събота: 08:00 12:00; 13:00-17:00ч Виж работното време
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Исторически музей - Монтана:
3.0
2 Градски парк "Монтанезиум" - Монтана
От автора:
Първото име на Монтана, дадено му от римляните, е Монтанезиум. Едноименният парк се намира в центъра на града и предлага забавления за малки и големи. Около езерото са разположени няколко заведения. Има детска площадка и фитнес на открито. Паркът е приятно място за спорт, разходка и отдих. Паркът е особено красив и посещаван пролетта и лятото, където може да се срещнат множество деца, които играят и бягат из целия парк.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Градски парк "Монтанезиум" - Монтана:
3.0 / 2 оценки
3 Парк "Слънчевата градина" - Монтана
От автора:
Слънчевата градина е създадена през 1952 година. Първоначално е била озеленена с едро-размерни широколистни декоративни видове. В последствие е засадена и иглолистна растителност. Паркът е приятно място за отдих и разходка.
Парк слънчевата градина има изграден скейт парк, както и приятно заведение, което се намира под вековно дърво. От края на парка започва и алеята, която води към следващата забележителност - Паметника на Септемврийското въстание.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Парк "Слънчевата градина" - Монтана:
3.3 / 3 оценки
4 Паметник на Септемврийското въстание - Монтана
От автора:
На северозападния край на град Монтана, на хълма Калето до крепостта - Кастра ад Монтанезиум е издигнат паметник на Септемврийското въстание от 1923г. На това място на 23 септември същата година е възвестено началото му.

До паметника може да се стигне по два маршрута. Първият вариант е изградена по европейски проект алея, в края на която може да се поеме по множество стъпала или да се избере полегатия по-дълъг, но равен път до паметника. От върха се разкрива величествена гледка към града. Също така може да се види и язовир Огоста.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Паметник на Септемврийското въстание - Монтана:
4.5
5 Антична крепост край град Монтана
От автора:
Крепостта край град Монтана - Кастра ад Монтанезиум, се намира в северозападния край на града, на хълма Калето. Хълмът е обект на множество археологически проучвания, които разкриват ценна информация за историята на град Монтана. Името на града е дадено от древните римляни и вероятно идва от думата Монс - планина, но самото селище води началото си още от праисторически времена.

Първите обитатели на хълма са живели през каменно-медната епоха. През този период от историята хората правят важен преход от ловци-номади към по-уседнал начин на живот, свързан с обработване на земята и строеж на постоянни селища. Местността, която по-късно е наречена Монтана, е избрана като подходящо място за живот от древните хора заради плодородните почви и възможността за защита. Това сочат откритите при разкопки жилища от този период.

По-късно мястото обитават древните траки. Тракийското племе трибали населява хълма до около Ів пр.н.е. Те построяват крепост за защита от нападатели. От нея са останали каменни зидове, широки повече от метър. Римляните се заселват в района в края на Ів н.е., привлечени от богатите залежи на руда и злато по поречието на река Огоста. Те завладяват тракийската крепост и я използват за свои нужди. В този период Монтана се превръща в град – център на провинция Долна Мизия, в който постоянно пребивават военни части.

По времето на Римската империя градът процъфтява. Изграждат се и се поддържат пътища, свързващи Монтана с останалата част на империята. Освен рудодобив и златодобив, основни поминъци по това време са земеделието и занаятчийството. През ІІІв н.е. градът е обект на набези на готски племена. Именно срещу тях е построена крепостта Кастра ад Монтанезиум, върху основите на древната тракийска крепост на хълма Калето. Изградени са казармени помещения, базилика, както и дебели крепостни стени, имащи за цел да устояват на атаките на нашествениците.

Близо до крепостта, до голям извор в подножието на хълма, се намира древно каменно светилище. То придобива голяма популярност по време на Римската империя. Главни богове на това светилище са Диана и Аполон. Диана – богинята на лова, е покровителка на града и в днешно време е изобразена на герба на град Монтана. Около светилището се образувало селище с вили. Светилището и сградите около него са разрушени при някое от готските нашествия през IV век.

Римският град заедно с крепостта е разрушен в края на VI при нашествие на авари и славяни. По-късно върху развалините славяните изградили свое селище, което нарекли Кутловица. Една от казармените сгради, останали от римската крепост, те превърнали в свое езическо светилище, запазено и до днес. В него е била отдавана почит или на бог Перун, или на Даждбог – бога на плодородието, а може би и на двете божества едновременно. Светилището просъществувало до приемането на християнството в българската държава (IXв).
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Антична крепост край град Монтана:
4.3
6 Фонтаните на площад "Жеравица" - Монтана
От автора:
"Фонтаните" на град Монтана са архитектурно оформен мраморен шадраван с множество водоскоци, които в топлите месеци на годината вечер са осветяват в атрактивни цветове. Изградени сана централния площад "Жеравица". В единия край на големия правоъгълен воден басейн се извисява монументален паметник на "Септемврийци".

Площадът на Фонтаните е място за разходка, за почивка, за срещи и същевременно за отбелязване на големите национални и местни празници и за организиране на тържества. Около Фонтаните са устроени места за почивка и се поддържа постоянна зелена паркова зона. Тъй като мястото около тях е с денивелация, монтирани са и рампи за придвижване на хора с увреждания. Цялата околна площ и съседните райони е пешеходна зона.

Около площада и Фонтаните се намират редица централни административни и културни средища на града - Общинската администрация, Историческият музей, Драматичният театър "Драгомир Асенов", Библиотеката "Гео Милев" и др.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 20° 11 апр 10° / 16° 12 апр 8° / 17° 13 апр 8° / 19° 14 апр 6° / 18°
От потребителите:
Рейтинг за Фонтаните на площад "Жеравица" - Монтана:
5.0
Заключение от автора:
Красив град, който си заслужава да се посети!

Коментари

Коментирай 500 символа