В търсене на легендите за Дяволския мост
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 02.11.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

В търсене на легендите за Дяволския мост

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
6059 бр.
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Дата на добавяне:
02.11.2017г.
Увод от автора:
На връщане от почивката на гръцкия бряг, решаваме, че две седмици по пътищата извън китната ни страна не са ни били достатъчни. Макар, че е вече късен следобед, това не ни спира да посетим някои от най-емблематичните ни забележителности. Основната цел на отбивката ни е Дяволският мост, но няма как да се разминем само с него. Затова на път към град Ардино посещаваме и Манастирски комплекс Свети Йоан Предтеча в град Кърджали. Влизайки в Ардино пък, забелязваме веднага кафявите табели, една от които веднага привлича вниманието ни, а именно - Орловите скали.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Градски Култура Исторически За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" – Кърджали
От автора:
Манастирският комплекс се намира в град Кърджали и е изключително добре поддържан. В момента на нашето посещение се извършваше ремонтна дейност, която не смути разходката ни. За съжаление обаче нямаше никой, който стопанисва манастира и не успяхме да получим почти никаква информация за него, различна от намерената в интернет пространството. Дворът на комплекса е озеленен и много приветлив. Обектът е част от стоте национални туристически обекта, но както споменах, нямаше дори кой да ни даде печат, ще се наложи да го посетим отново след ремонтната дейност.
До Манастирския комплекс се стига лесно и безпроблемно, има указателни табели навсякъде, няма как да бъде объркано местоположението му.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
умерен дъжд 37°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 37° 22 юли 21° / 37° 23 юли 19° / 36° 24 юли 18° / 33° 25 юли 20° / 34°
От потребителите:
Рейтинг за Манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" – Кърджали:
4.9 / 7 оценки
2 Тракийски комплекс "Орлови скали" - Ардино
От автора:
На входа на град Ардино забелязваме така любимите ни кафяви табели. Освен за Дяволския мост, към който сме се запътили, откриваме, че и тракийският комплекс "Орлови скали" също ни е по път. Няма как да пропуснем възможността да го видим, макар че времето ни притиска. А малкият ни спътник изгаря от нетърпение най-после да напусне своето убежище в колата и да се повихри на воля из баирите. Тесният асфалтиран път е добре поддържан и много живописен. Откриват се страхотни гледки към планината, а от високо се вижда и сгушеният град Ардино. Указателни табели отново не липсват. Обособено е място за паркинг. Тъй като денят е делничен, а и отива към своя край, има само един паркиран автомобил. За моя изненада пътеката, по която трябва да вървим е наречена пътека на ардинската поезия. На всеки ъгъл има дървени табелки със стихове на местни поети, което допринася за още по-приятната разходка из гората. Теренът е сравнително равен, от време на време се налага да поизплезим език по стръмното, но не е нещо страшно. В края на пътеката стигаме до Орловите скали. Правим няколко снимки за спомен, оглеждаме отново природата и бързаме да потеглим обратно към Дяволския мост преди да е изтекла светлата част от деня.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 33°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 33° 22 юли 20° / 33° 23 юли 17° / 32° 24 юли 17° / 30° 25 юли 19° / 32°
От потребителите:
Рейтинг за Тракийски комплекс "Орлови скали" - Ардино:
4.9 / 4 оценки
3 Дяволски мост - старинен мост над река Арда
От автора:
Бяхме подготвени, че пътят до Дяволския мост е черен и не особено поддържан, но това което се оказа в действителност надмина и най-смелите ни фантазии. Първо в града имаше сбор, което доста затрудни предвижването ни до изходната точка на маршрута, тъй като половината улици бяга затворени за автомобили. Макар че Ардино е малък град, като не го познаваш, това изобщо не улеснява излизането ти от него. И така с всеобщи усилия - наши, и на вярната ни навигация, най-после излизаме от града и поемаме по живописния път. Преминаваме покрай буквално забравени от Бога селца, с няколко изоставени и порутени къщи. Не се вижда жив човек. Гледката на места е плачевна. Сякаш цялата история е прибрана в чекмеджето на миналото и няма кой да го отвори, за да я припомни. Очаквахме, че черният път ще бъде около 10км, за наш късмет се оказаха само два. Останалите бяха асфалтирани, явно наскоро. Дотук добре. Но все пак, дойде ред да поемем по прашните камъни. Учудихме се, че няма нито една кола по пътя, ами как да има, то път почти нямаше. Изровени и хлъзгави участъци, трудна проходимост. А си мислехме, че един черен път не може да ни уплаши... След треперене дали няма да си останем из дебрите на планината, най-после стигнахме заветната цел. Мостът наистина е величествен. Не случайно всеки, който го е посетил, споделя, че тази забележителност трябва да се види през всички сезони. Светлината се промени няколко пъти, докато се любувахме на гледките и природата, дори само за тези кратки моменти и магията се променяше заедно със светлината. Има множество разказани легенди за Дяволския мост, хубаво е човек да се запознае с тях преди да го види, за да може сам за себе си да усети кое е истина и кое не. Мястото определено е заредено с много положителна енергия и спокойствие. С удоволствие бихме прекарали един цял ден там. Изглежда така сякаш няма да ни омръзне...
Съвет:
Ако не посещавате Дяволския мост с джип, по-добре оставете автомобила си преди да слезете по черния път.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Дяволски мост - старинен мост над река Арда:
4.9 / 45 оценки

Коментари

Коментирай 1000 символа