Рейтинг:
0.0

"Свекърва"

... прочети още В ролята на Костанда: Надежда Петкова (номинация ИКАР 2014 за ролята на Дойката от "Ромео и Жулиета"). Участват и: Стоян Руменин, Виолина Доцева, Любомира Башева, Адриана Димова, Димо Димов, Петко Койчев и Петър Рангелов. Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в "общество" така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им. Но има ли желания поражда се страст, а има ли страст - започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената - тя наистина се е превърнала в бойно поле. А там, страховити или жалки, тежко въоръжени или с каквото намерят, героите на тази пиеса воюват за пълна победа над всеки наоколо, до пълно изтощение. Казват, че в произхода на думата свекърва в славянските езици се открива значението на "своя кръв". Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота - "свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои". Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите "свои", бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка. Напред към една война в ритъм три-четвърти! Това е шестият спектакъл, който Петринел Гочев създава заедно с трупата на Габровски театър. В творческия екип отново е композиторът Ян Руменин. Художник на представлението е Даниела Николчова, а Светлана Цвяткова е първият хореограф, който има честта на работи успоредно с Петринел Гочев. От години режисьорът поверява фотодокументирането на Росина Пенчева, а плакатите - на Гергана Змийчарова. Помощник режисьор е Гинка Дичева. Актьорската трупа на представлението: Надежда Петкова в ролята на Костанда, Стоян Руменин в ролята на Свилен - Велчо, Адриана Димова в ролята на Дафинка, Димо Димов в ролята на Баба Неделя, Виолина Доцева в ролята на Дечка, Любомира Башева в ролята на г-жа Керекова, Петко Койчев в ролята на Павли Кереков, Петър Рангелов в ролята на Доктора и Поручик Дойчинов и Гинка Дичева в ролята на Слугинчето.

22 февруари 2023 от 19:00ч. (сряда)
В ролята на Костанда: Надежда Петкова (номинация ИКАР 2014 за ролята на Дойката от "Ромео и Жулиета").

Участват и: Стоян Руменин, Виолина Доцева, Любомира Башева, Адриана Димова, Димо Димов, Петко Койчев и Петър Рангелов.

Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в "общество" така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им. Но има ли желания поражда се страст, а има ли страст - започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената - тя наистина се е превърнала в бойно поле. А там, страховити или жалки, тежко въоръжени или с каквото намерят, героите на тази пиеса воюват за пълна победа над всеки наоколо, до пълно изтощение.

Казват, че в произхода на думата свекърва в славянските езици се открива значението на "своя кръв". Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота - "свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои". Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите "свои", бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка.

Напред към една война в ритъм три-четвърти!

Това е шестият спектакъл, който Петринел Гочев създава заедно с трупата на Габровски театър. В творческия екип отново е композиторът Ян Руменин. Художник на представлението е Даниела Николчова, а Светлана Цвяткова е първият хореограф, който има честта на работи успоредно с Петринел Гочев. От години режисьорът поверява фотодокументирането на Росина Пенчева, а плакатите - на Гергана Змийчарова. Помощник режисьор е Гинка Дичева.

Актьорската трупа на представлението: Надежда Петкова в ролята на Костанда, Стоян Руменин в ролята на Свилен - Велчо, Адриана Димова в ролята на Дафинка, Димо Димов в ролята на Баба Неделя, Виолина Доцева в ролята на Дечка, Любомира Башева в ролята на г-жа Керекова, Петко Койчев в ролята на Павли Кереков, Петър Рангелов в ролята на Доктора и Поручик Дойчинов и Гинка Дичева в ролята на Слугинчето.
Прочети още
Пловдив, ул. "Гладстон" 15

Телефон: 032 628 036, 0878 54 96 47, 0882 01 63 00

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
17.01.2023г.
Преглеждания:
1002 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
144 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Операта "Трубадур" от Верди - на 3 Февруари, в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив
84 бр. 88:88:88 44 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
3 Февруари 2023 (Петък)
Към офертата
Спектакълът "Дали е любов" на 1 Март, в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив
24 бр. 10 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
1 Март 2023 (Сряда)
Към офертата
Комедията "Петък 13" с Христо Гърбов, Мария Сапунджиева и Мариана Миланова - на 13 Февруари, в Дом на културата "Борис Христов"
Валидност на ваучера:
13 Февруари 2023 (Понеделник)
Към офертата

Вижте още

пт, 03 фев 2023 от 19:00
35.00 - 45.00лв.
Купи билет
Théatro отсам канала Преглеждания 19678 след 3 дни Започва

Коментари

Коментирай 1000 символа

Подобни събития

Изминали събития наблизо