Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Романтиците обичат концептуализма" – изложба на Свилен Стефанов

... прочети още Софийска Градска Художествена Галерия представя СВИЛЕН СТЕФАНОВ РОМАНТИЦИТЕ ОБИЧАТ КОНЦЕПТУАЛИЗМА самостоятелна изложба 3 ноември – 6 декември 2020 Вернисаж: 3 ноември (сряда), 17:00 – 19:00 ч. – ул. Генерал Гурко 1, София Изложбата на Свилен Стефанов съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов отчетлив период, продължил повече от десетилетие. Този автор е преминал през много различни дейности и периоди. Той е изкуствовед и професор по история на изкуството на ХХ век в НХА, а като художник още в началото на 90-те преминава през минималистичен период, а после с група XXL се занимава с много широк спектър от дейности – от неоконцептуализъм до неоекспресионистична живопис. Но още от края на 90-те Свилен Стефанов се обръща към живописта. Посланията в тази изложба най-често са лишени от логика. Кои са романтиците и кои концептуалистите? Странна е и появата на жанра „историческа живопис“, който днес сякаш е изчезнал, но тази изложба съдържа платна като „Тайните оръжия на Фердинанд“ или „Последната снимка на футуристичната армия“. В тези картини самоубийци съжителстват с извънземни, красивото е пронизано от трагичното, героичното е смазано от идиотското. Това не е точно сюрреализъм, а по-скоро напрежение между подчертано богатият и подкупващ окото живописен език и абсурдите в мисловните полета на съвременния човек. В изложбата присъстват много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката.

03 ноември 2020
до 06 декември 2020
изминало
Софийска Градска Художествена Галерия
представя

СВИЛЕН СТЕФАНОВ
РОМАНТИЦИТЕ ОБИЧАТ КОНЦЕПТУАЛИЗМА
самостоятелна изложба

3 ноември – 6 декември 2020
Вернисаж: 3 ноември (сряда), 17:00 – 19:00 ч. – ул. Генерал Гурко 1, София

Изложбата на Свилен Стефанов съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов отчетлив период, продължил повече от десетилетие. Този автор е преминал през много различни дейности и периоди. Той е изкуствовед и професор по история на изкуството на ХХ век в НХА, а като художник още в началото на 90-те преминава през минималистичен период, а после с група XXL се занимава с много широк спектър от дейности – от неоконцептуализъм до неоекспресионистична живопис. Но още от края на 90-те Свилен Стефанов се обръща към живописта.

Посланията в тази изложба най-често са лишени от логика. Кои са романтиците и кои концептуалистите? Странна е и появата на жанра „историческа живопис“, който днес сякаш е изчезнал, но тази изложба съдържа платна като „Тайните оръжия на Фердинанд“ или „Последната снимка на футуристичната армия“.

В тези картини самоубийци съжителстват с извънземни, красивото е пронизано от трагичното, героичното е смазано от идиотското. Това не е точно сюрреализъм, а по-скоро напрежение между подчертано богатият и подкупващ окото живописен език и абсурдите в мисловните полета на съвременния човек. В изложбата присъстват много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката.
Прочети още
София, ул. "Ген. Гурко" 1

Телефон: 02 98 72 181

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
09.11.2020г.
Преглеждания:
5 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Разгромяващо смешната комедия "Боинг Боинг" със звезден актьорски състав - на 5 Февруари
83 бр. 55 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
5 Февруари 2021 (Петък)
Към офертата
Комедията "Лъжи ме, обичам те" - на 8 Февруари
20 бр. 16 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
8 Февруари 2021 (Понеделник)
Към офертата
Гледайте комедийния хит на сезона! "Нашата голяма френска сватба" - на 17 Февруари
29 бр. 14 бр. 8 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
17 Февруари 2021 (Сряда)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Изминали събития наблизо