София 25 юни Пловдив 16 юни Варна 9 юни Бургас 10 юни Русе 2 юни Шумен 3 юни В. Търново 18 юни Пловдив 17.06 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Времето в Казанлък

Днес, 02 апр.

5°C слаб снеговалеж

Утре, 03 апр.

12° 9°C ясно небе

Събота, 04 апр.

11° 10°C слаб дъжд

Неделя, 05 апр.

12° 11°C разсеяна облачност

Понеделник, 06 апр.

7°C ясно небе

Вторник, 07 апр.

11° 8°C ясно небе
Покажи още от времето

Празник на розата - Kазанлък

... прочети още През 1903г гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема- розобер, традиционно производство на розово масло и др. В наши дни Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивала на розата. Конкурс-спектакъл "Царица Роза" Конкурс-спектакъл "Царица Роза" e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие в Казанлък за годината и събира най-много емоция от зрители и гости. С атрактивността и емоцията си конкурсът за избор на Царица Роза се радва на огромен международен журналистически интерес. В поредица от различни благотворителни прояви организаторът на конкурса - Община Казанлък дава възможност на жителите на Розовата долина и многобройните гости на града в периода май-юни, да се запознаят с претендентките за короната на казанлъшката царица, в своеобразен "Тур на цариците". Ритуалът "Розобер и Розоварене" Ритуалът "Розобер и Розоварене" е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника.Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода. Празнично карнавално шествие Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните "нашенци" от Чудомировите разкази. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукери гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации. Програма Фестивал на розата 2020 - вижте тук.

01 юни 2020 (понеделник)
до 13 юни 2020 (събота)
Казанлък
10 май 2019
до 09 юни 2019
Казанлък
изминало
През 1903г гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема- розобер, традиционно производство на розово масло и др.

В наши дни Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивала на розата.

Конкурс-спектакъл "Царица Роза"
Конкурс-спектакъл "Царица Роза" e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие в Казанлък за годината и събира най-много емоция от зрители и гости. С атрактивността и емоцията си конкурсът за избор на Царица Роза се радва на огромен международен журналистически интерес. В поредица от различни благотворителни прояви организаторът на конкурса - Община Казанлък дава възможност на жителите на Розовата долина и многобройните гости на града в периода май-юни, да се запознаят с претендентките за короната на казанлъшката царица, в своеобразен "Тур на цариците".

Ритуалът "Розобер и Розоварене"
Ритуалът "Розобер и Розоварене" е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника.Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода.

Празнично карнавално шествие
Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните "нашенци" от Чудомировите разкази. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукери гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации.

Програма Фестивал на розата 2020 - вижте
тук.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Подходящо:
За семейства
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
25.02.2020г.
Преглеждания:
1535 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Полет със самолет край Казанлък - с пилот с над 4500 летателни часа
2 бр. 2 бр. 31 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 16 Януари до 31 Август 2020г.
Към офертата
Издигни се в небето над Казанлък! Полет с мотоделтапланер, управляван от пилот с над 4500 летателни часа
1 бр. 1 бр. 21 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Февруари до 31 Август 2020г.
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 500 символа

Други събития на 01 Юни 2020

Събития наблизо

вт, 21 апр 2020 от 19:00
15.00 - 30.00лв.
Казанлък Преглеждания 767 след 19 дни Започва
сб, 16 май 2020
Казанлък Преглеждания 2 след 44 дни Започва

Подобни събития в страната

нд, 05 апр 2020
Вход свободен
Елин Пелин Преглеждания 520 след 3 дни Започва

Изминали събития наблизо