Потребители, които ще посетят събитието:
Нина ХристоваПетра ГраховиноваМирослава ЦветковаИво МоновпетроваОлга И още 8 човека +8
Рейтинг:
0.0
Времето в Казанлък

Днес, 19 юни.

17° 26° 24°C слаб дъжд

Утре, 20 юни.

17° 26° 25°C слаб дъжд

Петък, 21 юни.

17° 27° 26°C умерен дъжд

Събота, 22 юни.

17° 29° 28°C слаб дъжд

Неделя, 23 юни.

18° 30° 28°C слаб дъжд

Понеделник, 24 юни.

18° 28° 28°C ясно небе
Покажи още от времето
Минало събитие

Празник на розата - Kазанлък

От
10 май 2019 петък
До
09 юни 2019 неделя
Къде

Казанлък

Казанлък

10 Май Петък
През 1903г гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Той бил посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Организирани били богати изложби с рози и цветя, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема- розобер, традиционно производство на розово масло и др.

В наши дни Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивала на розата.

Конкурс-спектакъл "Царица Роза"
Конкурс-спектакъл "Царица Роза" e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие в Казанлък за годината и събира най-много емоция от зрители и гости. С атрактивността и емоцията си конкурсът за избор на Царица Роза се радва на огромен международен журналистически интерес. В поредица от различни благотворителни прояви организаторът на конкурса - Община Казанлък дава възможност на жителите на Розовата долина и многобройните гости на града в периода май-юни, да се запознаят с претендентките за короната на казанлъшката царица, в своеобразен "Тур на цариците".

Ритуалът "Розобер и Розоварене"
Ритуалът "Розобер и Розоварене" е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника.Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода.

Празнично карнавално шествие
Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните "нашенци" от Чудомировите разкази. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукери гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации.

Програма Фестивал на розата 2019 - вижте
тук.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Дата на актуализация:
14.05.2019г.
Преглеждания:
1383 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа

Изминали събития наблизо

Минало събитие
сб, 08 юни 2019 от 16:00
Казанлък Преглеждания 1261
Мая Христова Десислав Мелани Кутлева и още 3 ще бъдат там
пт, 14 дек 2018 от 19:00
10.00лв.
Купи билет
Казанлък Преглеждания 88
чт, 30 авг 2018
Казанлък Преглеждания 272