Рейтинг:
0.0

"Българи от старо време"

... прочети още „Българи от старо време” е най-обичаната и най-често поставяна българска оперета. Композиторът Асен Карастоянов я написва специално за трупата на Националния музикален театър. Либретото на Коста Райнов е по едноименната повест на Любен Каравелов. Постановката е осма поред за трупата на театъра. В нея са показани с добросърдечна ирония възрожденският бит и нрави на българина. Пред нас оживяват семейната идилия и романтика на патриархалните времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на закостенелите порядки в името на любовта. Премиерата на сцената на Националния музикален театър е на 27 април 2018 година. Тя е по повод 100 години от началото на професионалната оперета в България. Режисьор: Александър Мутафчийски Музикален ръководител: Юли Дамянов Диригент: Огнян Митонов Втори диригент: Людмил Горчев Сценограф: Иван Савов Художник на костюмите: Мариана Попова, Иван Савов Хореограф: Татяна Янева Хормайстор: Людмил Горчев МултимедиЯ: Иван Липчев Действащи лица и изпълнители: ДЯДО ЛИБЕН – Иван Панев, Христо Сарафов ДЕЛА, Баба Либеница – Юлия Маринова, Мария Коровешова ХАДЖИ ГЕНЧО – Николай Борисов, Румен Григоров ЦОНА, Хаджийката- Светлана Иванова, Еделина Кънева ПАВЛИН,син на Дядо Либен –Пеньо Пирозов, Денко Проданов, Стефан Петков ЛИЛЯНА, дъщеря на Хаджи Генчо – Илона Иванова, Добрина Икономова, Валентина Корчакова ЯНКА, ратайкиня на Хаджи Генчо – Станимира Василева, Катерина Тупарова ИВАН, ратай на Дядо Либен – Богомил Спиров, Александър Панайотов, Александър Мутафчийски ЕРЧО-СЛАВЕЯТ – Александър Василев, Тодор Велков ГЕРЧО-ХЕКИМИНЪТ – Георги Ханджиев, Лъчезар Лазаров ЦИГАНКАТА – Калина Ангелова, Марияна Арсенова СОЛИСТИ НА БАЛЕТА – Татяна Янева, Трайче Стойковски, Кръстьо Кръстев Дуетите на Иван и Янка, на Ерчо и Герчо са по оригиналната хореография на Богдан Ковачев – възстановка на Антоанета Алексиева Участват ученици от НУТИ, хор, балет и оркестър на Националния музикален театър.

04 октомври 2020 от 17:00ч. (неделя)
Купи билет от 10 лв. до 30 лв.
„Българи от старо време” е най-обичаната и най-често поставяна българска оперета. Композиторът Асен Карастоянов я написва специално за трупата на Националния музикален театър. Либретото на Коста Райнов е по едноименната повест на Любен Каравелов. Постановката е осма поред за трупата на театъра. В нея са показани с добросърдечна ирония възрожденският бит и нрави на българина. Пред нас оживяват семейната идилия и романтика на патриархалните времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на закостенелите порядки в името на любовта.

Премиерата на сцената на Националния музикален театър е на 27 април 2018 година. Тя е по повод 100 години от началото на професионалната оперета в България.

Режисьор: Александър Мутафчийски
Музикален ръководител: Юли Дамянов
Диригент: Огнян Митонов
Втори диригент: Людмил Горчев
Сценограф: Иван Савов
Художник на костюмите: Мариана Попова, Иван Савов
Хореограф: Татяна Янева
Хормайстор: Людмил Горчев
МултимедиЯ: Иван Липчев

Действащи лица и изпълнители:

ДЯДО ЛИБЕН – Иван Панев, Христо Сарафов
ДЕЛА, Баба Либеница – Юлия Маринова, Мария Коровешова
ХАДЖИ ГЕНЧО – Николай Борисов, Румен Григоров
ЦОНА, Хаджийката- Светлана Иванова, Еделина Кънева
ПАВЛИН,син на Дядо Либен –Пеньо Пирозов, Денко Проданов, Стефан Петков
ЛИЛЯНА, дъщеря на Хаджи Генчо – Илона Иванова, Добрина Икономова, Валентина Корчакова
ЯНКА, ратайкиня на Хаджи Генчо – Станимира Василева, Катерина Тупарова
ИВАН, ратай на Дядо Либен – Богомил Спиров, Александър Панайотов, Александър Мутафчийски
ЕРЧО-СЛАВЕЯТ – Александър Василев, Тодор Велков
ГЕРЧО-ХЕКИМИНЪТ – Георги Ханджиев, Лъчезар Лазаров
ЦИГАНКАТА – Калина Ангелова, Марияна Арсенова
СОЛИСТИ НА БАЛЕТА – Татяна Янева, Трайче Стойковски, Кръстьо Кръстев

Дуетите на Иван и Янка, на Ерчо и Герчо са по оригиналната хореография на Богдан Ковачев – възстановка на Антоанета Алексиева
Участват ученици от НУТИ, хор, балет и оркестър на Националния музикален театър.
Прочети още
София, бул. "В. Левски" 100

Телефон: 02 943 19 79, 02 944 50 89

Сподели това събитие:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
05.08.2020г.
Преглеждания:
1023 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Комедията "Вражалец" - на 18 Септември
54 бр. 39 бр. 3 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
18 Септември 2020 (Петък)
Към офертата
3 часа рисуване с туш, перо и четка на 9 Август, плюс чаша вино или чай
3 бр. 88:88:88 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
9 Август 2020 (Неделя)
Към офертата
3 часа рисуване с акварел на тема "Аурора", плюс чаша вино или чай - на 14 Август
4 бр. 88:88:88 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
14 Август 2020 (Петък)
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на Огнян Митонов