Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Изложба "Живата Земя или Планетата на Хората"

... прочети още Галерия ЛИК представя Роман Гуманюк и Иванна Шмелева “Живата Земя или Планетата на Хората” съвместна изложба 855 години от рождението на Великия грузински поет Шота Руставели 120 години от рождението на Великия френски писател и пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери 26 ноември – 04 декември 2020 Куратор на проекта: Вадим Сергеевич Гуманюк Изложбата “Живата Земя или Планетата на Хората” е втората съвместна изложба в рамките на арт-проекта в подкрепа на народите на Европа и целия Свят в борбата с коронавируса на художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева. Първата изложба “Земята на Хората” в рамките на този проект се състоя през август 2020г. В експозицията “Живата Земя или Планетата на Хората” са представени картините на тема Франция, Гърция, България, Грузия, Мароко, Южна Африка, САЩ, Украйна, Италия, Полша, Беларус и Киргизия. Изложбата е посветена на 855 години от рождението на Великия грузински поет Шота Руставели и 120 години от рождението на Великия френски писател и пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери. Шота Руставели е автор на най-известната поема “Витязът в тигрова кожа”, смятана за националния епос на Грузия, той допринася най-много за световната литература. Антоан дьо Сент-Екзюпери е работил като пилот във Франция, Мароко, Южна Африка и Южна Америка. Авторът на “Малкият принц” и “Земя на хората”, пилотът който отдаде живота си за свободата на Франция и Европа. В условия, когато почти всички страни са изправени пред пандемия, когато в някои държави, включително европейските, броят на загиналите е десетки хиляди, а на американския континент вече се отчитат стотици хиляди смъртни случаи, такава изложба несъмнено ще допринесе за сближаването на всички народи и готовността за взаимопомощ в тази ситуация. Художниците Роман Гуманюк и съпругата му Иванна Шмелева, са родени в Киргизстан, в страната на високи планини. Последните 5 години живеят в България. Били са в Украйна много пъти, в своята родна страна. Грузия съшо е родна страна, град Кутаиси, откъдето е родом бабата на Роман. Въпреки голямата поредица на самостоятелните изложби, това е третото им съвместно изложение. Първата съвместна изложба „Страната България“ се проведе в столицата на Казахстан, с българското посолство в Казахстан в Деня на славянската писменост и култура през май 2015 г.

26 ноември 2020
до 04 декември 2020
София  · 
Галерия "ЛИК" (ул. "Лайош Кошут" 37)
изминало
Галерия ЛИК
представя

Роман Гуманюк и Иванна Шмелева
“Живата Земя или Планетата на Хората”
съвместна изложба

855 години от рождението на Великия грузински поет
Шота Руставели
120 години от рождението на Великия френски писател и пилот
Антоан дьо Сент-Екзюпери

26 ноември – 04 декември 2020
Куратор на проекта: Вадим Сергеевич Гуманюк

Изложбата “Живата Земя или Планетата на Хората” е втората съвместна изложба в рамките на арт-проекта в подкрепа на народите на Европа и целия Свят в борбата с коронавируса на художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева. Първата изложба “Земята на Хората” в рамките на този проект се състоя през август 2020г.
В експозицията “Живата Земя или Планетата на Хората” са представени картините на тема Франция, Гърция, България, Грузия, Мароко, Южна Африка, САЩ, Украйна, Италия, Полша, Беларус и Киргизия.
Изложбата е посветена на 855 години от рождението на Великия грузински поет Шота Руставели и 120 години от рождението на Великия френски писател и пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери.
Шота Руставели е автор на най-известната поема “Витязът в тигрова кожа”, смятана за националния епос на Грузия, той допринася най-много за световната литература.
Антоан дьо Сент-Екзюпери е работил като пилот във Франция, Мароко, Южна Африка и Южна Америка. Авторът на “Малкият принц” и “Земя на хората”, пилотът който отдаде живота си за свободата на Франция и Европа.
В условия, когато почти всички страни са изправени пред пандемия, когато в някои държави, включително европейските, броят на загиналите е десетки хиляди, а на американския континент вече се отчитат стотици хиляди смъртни случаи, такава изложба несъмнено ще допринесе за сближаването на всички народи и готовността за взаимопомощ в тази ситуация.

Художниците Роман Гуманюк и съпругата му Иванна Шмелева, са родени в Киргизстан, в страната на високи планини. Последните 5 години живеят в България. Били са в Украйна много пъти, в своята родна страна. Грузия съшо е родна страна, град Кутаиси, откъдето е родом бабата на Роман. Въпреки голямата поредица на самостоятелните изложби, това е третото им съвместно изложение. Първата съвместна изложба „Страната България“ се проведе в столицата на Казахстан, с българското посолство в Казахстан в Деня на славянската писменост и култура през май 2015 г.
Прочети още
София, ул. "Лайош Кошут" 37

Телефон: (02) 4701234 / 0878813411

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
26.11.2020г.
Преглеждания:
14 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

1 час отборна игра в ескейп стая "Шифърът на Леонардо"
185 бр. 185 бр. 33 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Май до 28 Февруари 2021г.
Към офертата
Ръчно изработена книга за деца "Българско изкуство за вашето дете и за детето във вас" с над 25 предизвикателства от света на изкуството
2 бр. 2 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Декември до 11 Февруари 2021г.
Към офертата
2 часа рожден ден за 5 деца - с творчески и забавни игри, украса и изненади
Валидност на ваучера:
от 17 Ноември до 31 Март 2021г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Изминали събития наблизо

Минало събитие
пн, 18 яну 2021 от 19:30
София Преглеждания 8