Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Изложба "Извън времето"

... прочети още Изложба на творби, изработени по проект Извън времето - отворено ателие по керамика и керамични творби изпалени по техниката Раку. Изложбата се открива на 1 октомври и продължава до 15 октомври в галерия Лабиринт, Пловдив. Вход: свободен Техниката на изпичане по метода „Раку” на кратко започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. Поставят се в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали - дървесни трици, хартия, слама, сухи листа. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси. „Раку” буквално преведено означава - радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят. В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония. В отвореното ателие по проекта се включат между 10 и 12 участници – художници керамици и артисти от други сфери на изкуството - скулптора, живопис. Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художници от различни области на изкуството около идеята на проекта. И така както само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства - пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст, живопис, цвят и дори звук. Завършените творби без съмнение ще са натоварени с емоция и силно преживяни от авторите, минали буквално през огъня, което е спецификата на работата с керамика. Участниците в проекта имат изключителната възможност за среща и колаборация между професионално ангажирани творци, които чрез това своеобразно професионално предизвикателство, колективно ще опознаят един нов и алтернативен метод. Основната цел на проекта е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художествена стойност. Керамиката като рожба на земята, въздуха, водата и огъня винаги ни напомня за нещо древно, безценно наследство, непреходно – за нещо извън времето. Проектът на София Георгиева Христозова-Йорданова и е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата.

01 октомври 2021
до 15 октомври 2021
Пловдив  · 
Галерия Лабиринт (ул. „Ангел Букурещлиев“ 1)
изминало
Изложба на творби, изработени по проект Извън времето - отворено ателие по керамика и керамични творби изпалени по техниката Раку.

Изложбата се открива на 1 октомври и продължава до 15 октомври в галерия Лабиринт, Пловдив. Вход: свободен

Техниката на изпичане по метода „Раку” на кратко започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. Поставят се в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали - дървесни трици, хартия, слама, сухи листа. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси.

„Раку” буквално преведено означава - радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят. В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония.

В отвореното ателие по проекта се включат между 10 и 12 участници – художници керамици и артисти от други сфери на изкуството - скулптора, живопис.

Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художници от различни области на изкуството около идеята на проекта. И така както само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства - пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст, живопис, цвят и дори звук. Завършените творби без съмнение ще са натоварени с емоция и силно преживяни от авторите, минали буквално през огъня, което е спецификата на работата с керамика.

Участниците в проекта имат изключителната възможност за среща и колаборация между професионално ангажирани творци, които чрез това своеобразно професионално предизвикателство, колективно ще опознаят един нов и алтернативен метод.

Основната цел на проекта е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художествена стойност. Керамиката като рожба на земята, въздуха, водата и огъня винаги ни напомня за нещо древно, безценно наследство, непреходно – за нещо извън времето.

Проектът на София Георгиева Христозова-Йорданова и е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата.
Прочети още
Пловдив, ул. „Ангел Букурещлиев“ 1

Телефон: 089 996 5620

Цена

Вход свободен

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
13.08.2021г.
Преглеждания:
69 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
58 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Детска коледна фотосесия в студио с 20 обработени кадъра, плюс бонус - магнитче и 3 джобни календарчета
88:88:88 1 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Декември до 31 Януари 2022г.
Към офертата
Спектакълът "Принцът на морето и принцът на земята" - на 28 Октомври
11 бр. 8 бр. 1 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
28 Октомври 2021 (Четвъртък)
Към офертата
Премиера на филма "Дюн" - на 25 Октомври
2 бр. 88:88:88 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
25 Октомври 2021 (Понеделник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Подобни събития

пт, 29 окт 2021 от 18:00
Вход свободен
Галерия "Ромфея" Преглеждания 12 след 5 дни Започва

Подобни събития в страната