Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Минало събитие

Изложба "Автентични български носии" от Лилия Гетова, Даниела Димитрова и Антон Гудов

... прочети още Лилия и Даниела се срещат при основаването на Трио “Калина”, което добива популярност във фолклорните среди както с музикални изяви, така и с последвалата си колекционерска дейност. Антон Гудов е роден в гр. Казанлък, но корените на неговите родители са изцяло родопски и е закърмен с тази музика, диалект и култура. Поради това неговата мисия е издирването и популяризирането на нечувани песни от Родопите. Преди повече от 8 години Лилия, Даниела и Антон запалват страстта си към българското народно облекло. Те посвещават своите усилия в проучването, издирването, реставрирането и съхраняването на автентични носии от всички краища на България. В изложбата ще може да видите уникални експонати и старинни забраждания отпаднали преди повече от 100 години, както и автентичната носия на голямата родопска певица Бойка Присадова, която за първи път ще бъде показана на пловдивската публика. Откриване на 29 юни от 18:00ч в Регионален етнографски музей - Пловдив. Експозицията може да бъде видяна до края на месец септември.

29 юни 2023
Пловдив  · 
Регионален етнографски музей - Пловдив (ул. "Д-р Ст. Чомаков" 2)
изминало
Лилия и Даниела се срещат при основаването на Трио “Калина”, което добива популярност във фолклорните среди както с музикални изяви, така и с последвалата си колекционерска дейност.

Антон Гудов е роден в гр. Казанлък, но корените на неговите родители са изцяло родопски и е закърмен с тази музика, диалект и култура. Поради това неговата мисия е издирването и популяризирането на нечувани песни от Родопите.

Преди повече от 8 години Лилия, Даниела и Антон запалват страстта си към българското народно облекло. Те посвещават своите усилия в проучването, издирването, реставрирането и съхраняването на автентични носии от всички краища на България.

В изложбата ще може да видите уникални експонати и старинни забраждания отпаднали преди повече от 100 години, както и автентичната носия на голямата родопска певица Бойка Присадова, която за първи път ще бъде показана на пловдивската публика.

Откриване на 29 юни от 18:00ч в Регионален етнографски музей - Пловдив. Експозицията може да бъде видяна до края на месец септември.
Прочети още
Пловдив, ул. "Д-р Ст. Чомаков" 2

Телефон: 032/625 654 - билети и информация

Цена

Вход свободен

Сподели това събитие:
Още за събитието:
Подходящо:
За семейства
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
12.06.2023г.
Преглеждания:
54 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
5 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Незабравимо арт преживяване за Вашето дете - с рисуване, музика, танци и меню
Валидност на ваучера:
от 29 Септември до 30 Декември 2024г.
Към офертата
Арт терапия с рисуване, вино и гурме - в Стария град
Валидност на ваучера:
от 1 Февруари до 30 Декември 2024г.
Към офертата
Тоника СВ - Концертът: на 8 Септември, в Античен театър
Валидност на ваучера:
8 Септември 2024 (Неделя)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Изминали събития наблизо