Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Фотографска изложба "Душата на Япония" на Борислав Илиев

... прочети още "Душата на Япония / Soul of Japan" в 130 фотографии в галерия "Капана" От 16 август до 14 септември 2022 г. Галерия "Капана" Вход свободен Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието и хармонията на Япония, разкриващи се във фотографската изложба на Борислав Илиев. От 16 август до 14 септември в галерия „Капана“ авторът ще представи „Душата на Япония /Soul of Japan“ в 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi. Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство. На изложбата посетителите ще могат да се запознаят с начина на създаване на washi хартията. Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества Денят на детето в източната страна. Ще се прожектират видео материали от Исе Жингу (Ise Jingu). Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен. Исе Жингу (Ise Jingu) е най-важният храмов комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища. Разположен е в префектура Мие. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец задължително поне един път в живота си трябва да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се извършват 1500 ритуала годишно. Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, защото най-старото светилище Найку е построено преди повече от 2000 години. То е създадено като храм на богинята на слънцето Аматерасу, богинята родоначалник на японските императори, която дарява плодородие, но има ролята и на пазител и на императорите на Япония. Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното. Но в Исе Жингу хората не отиват единствено да се молят. Там в продължение на хиляди години се провеждат различни фестивали. В съвременния календар първата най-важна церемония е фестивалът Киненсал, който е за богата реколта. Според традицията императорският ескорт е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, посветени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора. Повече информация за събитието можете да получите тук

16 август 2022
до 14 септември 2022
Пловдив  · 
Галерия "Капана" (ул. "Райко Даскалов" срещу Халите)
изминало
"Душата на Япония / Soul of Japan" в 130 фотографии в галерия "Капана"
От 16 август до 14 септември 2022 г.
Галерия "Капана"
Вход свободен

Градска художествена галерия-Пловдив ви кани да се потопите в обаянието и хармонията на Япония, разкриващи се във фотографската изложба на Борислав Илиев. От 16 август до 14 септември в галерия „Капана“ авторът ще представи „Душата на Япония /Soul of Japan“ в 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия, нареча washi. Процесът по създаване на хартията е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство. На изложбата посетителите ще могат да се запознаят с начина на създаване на washi хартията.
Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества Денят на детето в източната страна.
Ще се прожектират видео материали от Исе Жингу (Ise Jingu).

Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен.

Исе Жингу (Ise Jingu) е най-важният храмов комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища. Разположен е в префектура Мие. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец задължително поне един път в живота си трябва да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се извършват 1500 ритуала годишно.
Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, защото най-старото светилище Найку е построено преди повече от 2000 години. То е създадено като храм на богинята на слънцето Аматерасу, богинята родоначалник на японските императори, която дарява плодородие, но има ролята и на пазител и на императорите на Япония.
Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното.
Но в Исе Жингу хората не отиват единствено да се молят. Там в продължение на хиляди години се провеждат различни фестивали. В съвременния календар първата най-важна церемония е фестивалът Киненсал, който е за богата реколта. Според традицията императорският ескорт е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, посветени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.

Повече информация за събитието можете да получите тук
Прочети още
Пловдив, ул. "Райко Даскалов" срещу Халите
Цена

Вход свободен

Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Подходящо:
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
19.07.2022г.
Преглеждания:
220 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
24 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Творчество за деца: 1 или 4 занимания по рисуване
1 бр. 2 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 16 Септември до 16 Ноември 2022г.
Към офертата
Арт терапия: Рисуване върху чаша за вино или стъклопис
Валидност на ваучера:
от 17 Септември до 17 Октомври 2022г.
Към офертата
2 часа рисуване на живопис върху коприна - на платно или шал
Валидност на ваучера:
от 17 Септември до 17 Ноември 2022г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа