София 28 октомври Пловдив 20 октомври Пловдив 21 октомври Пловдив 22 октомври Пловдив 23 октомври Варна 12 ноември Варна 13 ноември Бургас 25 септември Бургас 26 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври Шумен 16 октомври В. Търново 10 ноември В. Търново 11 ноември
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Чайка"

... прочети още театрална постановка От А.П. Чехов Превод: Мария Вирхов Режисьор: Явор Гърдев Сценография: Никола Тороманов Костюми: Свила Величкова Музика: Калин Николов Със: Снежина Петрова, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Елена Телбис, Николай Урумов, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Христо Петков, Стоян Габровски текст: Вера Гоцева Новият театър Азарян полита с пиеса емблема от Чехов, превърната от Явор Гърдев в задължителен спектакъл. Това е Чайка : история за любовта, смъртта и творчеството като три теми с един корен – вечното желание на човека да постигне себе си. Сцената, прекроена в лабиринт от храсти (работа на Никола Тороманов), ни пренася в руска провинция. На съвършен декор от пасторална селска скука тук шепа свързани помежду си хора се лутат и разкъсват от любов, ревност и тъга, смесени с алкохол и философстване за живота. Те са "нервни от премного любов", както казва доктор Дорн (Владимир Пенев). Всеки обича някого, който обича някой друг. Всеки е влюбен и носи разбитото си сърце в джоба си, копнее отчаяно, твори и мисли за смърт – някъде там, на ръба на себе си, пред избухване. Героите на Чехов са по-живи от всякога с актьорите на Гърдев, които издават спотаеното напрежение с нервните си гласове, понякога извисяващи се в едва сдържана агресия. Телата също излизат от спокойния си ход с отсечени движения. И колкото по-очевидни са невъздържаните жестове и думи, толкова по-очевидно е, че те са превод на неизречено нещастие, на болка и разрушение. Пиесата е писана през 1896, но в ръцете на Гърдев звучи естествено и съвременно, а актьорите говорят, както дишат – без усилие. Играта е великолепна. Виждаме Снежина Петрова като застаряващата актриса Аркадина – самовлюбена, егоистична, но и отчаяна и заключена в страха си от смъртта. Младият й любовник – писателят Тригорин (Захари Бахаров), е човек без воля, пуснат по течението на живота. Елена Телбис е Нина Заречная – момиче от съседно имение, което мечтае да бъде актриса или може би чайка (разберете сами), а Ованес Торосян като сина на Аркадина живее на село, пише пиеси, иска нови форми в изкуството и е влюбен в Нина. Лабиринтът, в който следим насечените им ходове, е символ на това колко изгубени са тези хора. Храстите не са достатъчно високи, за да не се откриват един друг – напротив, те се виждат, но не могат да се достигнат. В нещастната си любов, всеки казва мълчаливо на някого: "Ако някога ти потрябва живота ми, ела и го вземи." Като ням участник в действието, ние също сме в лабиринта – в залата той свършва над последния ред, въпросът е има ли край в реалността ни?

27 ноември 2019 от 18:30ч.
София  · 
Театър "Азарян" (Театър "Азарян" пл. "България" 1)
изминало
театрална постановка
От А.П. Чехов

Превод: Мария Вирхов
Режисьор: Явор Гърдев
Сценография: Никола Тороманов
Костюми: Свила Величкова
Музика: Калин Николов
Със: Снежина Петрова, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Елена Телбис, Николай Урумов, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Христо Петков, Стоян Габровски
текст: Вера Гоцева

Новият театър Азарян полита с пиеса емблема от Чехов, превърната от Явор Гърдев в задължителен спектакъл. Това е Чайка : история за любовта, смъртта и творчеството като три теми с един корен – вечното желание на човека да постигне себе си.

Сцената, прекроена в лабиринт от храсти (работа на Никола Тороманов), ни пренася в руска провинция. На съвършен декор от пасторална селска скука тук шепа свързани помежду си хора се лутат и разкъсват от любов, ревност и тъга, смесени с алкохол и философстване за живота. Те са "нервни от премного любов", както казва доктор Дорн (Владимир Пенев). Всеки обича някого, който обича някой друг. Всеки е влюбен и носи разбитото си сърце в джоба си, копнее отчаяно, твори и мисли за смърт – някъде там, на ръба на себе си, пред избухване.

Героите на Чехов са по-живи от всякога с актьорите на Гърдев, които издават спотаеното напрежение с нервните си гласове, понякога извисяващи се в едва сдържана агресия. Телата също излизат от спокойния си ход с отсечени движения. И колкото по-очевидни са невъздържаните жестове и думи, толкова по-очевидно е, че те са превод на неизречено нещастие, на болка и разрушение.

Пиесата е писана през 1896, но в ръцете на Гърдев звучи естествено и съвременно, а актьорите говорят, както дишат – без усилие. Играта е великолепна. Виждаме Снежина Петрова като застаряващата актриса Аркадина – самовлюбена, егоистична, но и отчаяна и заключена в страха си от смъртта. Младият й любовник – писателят Тригорин (Захари Бахаров), е човек без воля, пуснат по течението на живота. Елена Телбис е Нина Заречная – момиче от съседно имение, което мечтае да бъде актриса или може би чайка (разберете сами), а Ованес Торосян като сина на Аркадина живее на село, пише пиеси, иска нови форми в изкуството и е влюбен в Нина.

Лабиринтът, в който следим насечените им ходове, е символ на това колко изгубени са тези хора. Храстите не са достатъчно високи, за да не се откриват един друг – напротив, те се виждат, но не могат да се достигнат. В нещастната си любов, всеки казва мълчаливо на някого: "Ако някога ти потрябва живота ми, ела и го вземи." Като ням участник в действието, ние също сме в лабиринта – в залата той свършва над последния ред, въпросът е има ли край в реалността ни?
Прочети още
София, пл. "България" 1

Телефон: 02/916 6197

Цена

от 15.00 лв. до 20.00 лв.

Оферти за събития и забавления наблизо

Постановката "Секс, Наркотици и Hip Hop" на 25 Септември
18 бр. 88:88:88 18 бр. 7 бр. 15 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
25 Септември 2020 (Петък)
Към офертата
Елена Петрова в постановката "Търновската царица" - на 28 Септември
13 бр. 88:88:88 8 бр. 5 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
28 Септември 2020 (Понеделник)
Към офертата
Гледайте комедията "Голямото влизане" - политическа сатира със специалното участие на Робин Кафалиев, на 6 Октомври
12 бр. 13 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
6 Октомври 2020 (Вторник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на тези артисти