Двудневен маршрут: Резерват "Белите брези", "Орлови скали", Дяволският мост
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 13.03.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Двудневен маршрут: Резерват "Белите брези", "Орлови скали", Дяволският мост

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
8042 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
13.03.2017г.
Увод от автора:
Ардино се намира в източната част на Западните Родопи. Разположен е върху хълмове спускащи се към коритото на Ардинска река, разсичаща града на две. Името си градчето дължи именно на Арда. В района на Ардино се намира комплекс Белите брези, отправна точка за излети и екскурзии до връх Алада. Интересни забележителности около град Ардино са: Орлови скали, старинна крепост Калето, Дяволски мост, връх Карабурун, връх Алада.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина Исторически За двойки За деца За компания За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Резерват "Белите брези" - Ардино
От автора:
Туристическият комплекс "Белите брези" край Ардино е идеално място за всеки, който търси отдих и прохлада. Комплекс "Белите брези" се намира на 30 км от Кърджали и на 5 км от Ардино. Разположен е в единствената и уникална по рода си естествена брезова гора на Балканския полуостров. В близост до комплекса може да откриете много туристически екопътеки и маршрути водещи до забележителностите Дяволският мост, тракийското светилище "Орлови скали", средновековната крепост Кривус, връх "Алада" и природният феномен "Хладилника".
Съвет:
Лечебните свойства на чистия и свеж въздух в местността са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Оказва благоприятно влияние за лекуване на белодробни и алергични заболявания. Обявен е от Министерството на здравеопазването за Курорт с национално значение. В Туристически комплекс "Белите брези" са изградени осем модерни хижи със заведения за развлечение и отдих. Разполага също с 12 ведомствени станции.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 30° 23 юни 17° / 31° 24 юни 17° / 31° 25 юни 18° / 31° 26 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Резерват "Белите брези" - Ардино:
5.0 / 2 оценки
2 Тракийски комплекс "Орлови скали" - Ардино
От автора:
Скално-култов комплекс "Орлови скали" ("Картал кая") се намира на около 3-4км от южно от Ардино и на около 30км югозападно от град Кърджали. Пътеката е маркирана до самия комплекс. В скалите са изсечени трапецовидни ниши, от които сега са запазени 97. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове с култово предназначение. Светилището е обявено за паметник на културата и природна забележителност.
Съвет:
Пътят е стръмен и тесен, като по-голямата част от него е достъпна за високопроходими автомобили, а останалата част до скалите се изминава пеша. Препоръчително е да сте с удобни затворени туристически обувки с добро сцепление.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 30° 23 юни 17° / 31° 24 юни 17° / 31° 25 юни 18° / 31° 26 юни 17° / 31°
От потребителите:
Рейтинг за Тракийски комплекс "Орлови скали" - Ардино:
4.9 / 4 оценки
3 Дяволски мост - старинен мост над река Арда
От автора:
Дяволският мост (Шейтан кюприя) се намира в живописен пролом образуван от водите на река Арда, на около 10 километра северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка.
Възхваляван като средновековен архитектурен шедьовър десетилетия наред, през 1984 г. с указ Дяволският мост е обявен за паметник на културата. След извършване на възстановителна дейност през 2013 г. пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран.
Съвет:
Край Дяволския мост са направени всички удобства за един прекрасен пикник. В близост до моста са изградени барбекю, чешма и беседка с пейки.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Дяволски мост - старинен мост над река Арда:
4.9 / 45 оценки

Коментари

Коментирай 1000 символа