История, вино и традиции. Еднодневна разходка до Старосел и Хисаря
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 14.03.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

История, вино и традиции. Еднодневна разходка до Старосел и Хисаря

Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
3073 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
14.03.2017г.
Увод от автора:
От дълбока древност, до наши дни животът около минералните извори не е прекъсвал. Първите данни за Хисаря датират от 4-3 век преди новата ера. Лечебните води са причина тук да си дадат среща различни народи и цивилизации, които са оставили ценни образци от своята материална и духовна култура. На 20 км. западно от града се намира с. Старосел, където е разрит Тракийски култов храм. Тракийският култов център е най-големия открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира от края на V и началото на ІV в. пр. Хр.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Планина Градски Култура Исторически За двойки За деца За компания За уикенда Енология
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Тракийски култов комплекс - Старосел
От автора:
Тракийският култов комплекс в "Четиньова могила“, открит от Георги Китов през 2000г., е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Храмът е датиран условно в V в.пр.Хр. и впечатлява с внушителната ограда от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан от плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е огромна кръгла куполна камера (с диаметър 4,80 м.) с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. При разкопките вътре са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.
Съвет:
Обектът е сред Стоте национални туристически обекта. Печата се намира в храма.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Тракийски култов комплекс - Старосел:
4.7 / 30 оценки
2 Комплекс за винен туризъм - Старосел
От автора:
Комплексът за винен и спа туризъм "Старосел" е разположен под южните склонове на Същинска Средна гора, в непосредствена близост до уникален тракийски царски култов център. Комплексът се намира на по-малко от 1 час път от Пловдив и 2 часа път от София. Интересната и впечатляваща архитектура на комплекса може да бъде сравнена с древен манастир.
Съвет:
Във винарна "Старосел" се предлагат винени турове и дегустации. Тук ще имате възможност да разгледате избата и да видите целия процес на производство на вино. Интересна атракция е дестилерията.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 04 окт 12° / 26° 05 окт 15° / 26° 06 окт 14° / 25° 07 окт 13° / 25°
От потребителите:
Рейтинг за Комплекс за винен туризъм - Старосел:
4.6 / 3 оценки
3 Балнеолечебен курорт Хисаря
От автора:
Характерно за града е термалното находище от 22 извора с доказани лечебни качества. Тук е организирано първото балнеолечение в България. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Територията на града с всички запазени паметници на културата (крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, християнски базилики, казармени помещения, вили, терми и римска гробница), е национален археологически резерват "Диоклецианопол". В Археологическия музей в града могат да бъдат разгледани находки от археологическите разкопки, провеждани в Хисаря, както и макети на амфитеатъра, жилищна сграда, раннохристиянска базилика и южната порта "Камилите".
Съвет:
Градът е известен и с красивите си и прохладни паркове. В Хисаря има много възможности за настаняване - от малки семейни къщи за гости до 4-звездни луксозни хотели. Повечето големи хотели разполагат със съвременни СПА и балнеологични центрове и предлагат богато разнообразие от възстановяващи и лечебни процедури.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 22°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 04 окт 12° / 26° 05 окт 15° / 26° 06 окт 14° / 25° 07 окт 13° / 25°
От потребителите:
Рейтинг за Балнеолечебен курорт Хисаря:
5.0

Коментари · 1

Станко преди 6 години

Супер е, страхотна идея. Благодаря!

Коментирай 1000 символа