София 25 юни Пловдив 16 юни Варна 9 юни Бургас 10 юни Русе 8 април Шумен 9 април В. Търново 18 юни Лондон 21 март Пловдив 17.06 Изкупено
Рейтинг:
0.0

"Раната Филоктет (Post-truth Лемнос)"

... прочети още РАНАТА ФИЛОКТЕТ (POST- TRUTH ЛЕМНОС) Театрална работилница Сфумато Автор: по пиесата "Филоктет" от Хайнер Мюлер Режисьор: Борис Кръстев Сценография: Гергана Лазарова - Рънкъл Сценография: Яна Василева Сценография: Росица Грънчарова Музика: Каролина Койнова Участват: Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков В една гора край Лерна, Херкулес най-сетне открил следите на чудовището – деветоглавата Хидра с тяло на змия. Леговището ѝ било в огромна пещера, заобиколена от дълбоко и мочурливо блато. Щом подушила човешко месо, Хидрата изпълзяла от пещерата. В този миг стрелите на Херкулес връхлетели върху главите ѝ. Хидрата се изправила на опашка си, разтворила грамадните уста на своите глави и се нахвърлила върху Херкулес. Но той стъпил върху огромното ѝ тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и го притиснал до Земята. Хидрата размятала дългата си опашка и я обвила около краката на Херкулес, за да го повали на Земята, но той не помръднал, а с тежкия си боздуган започнал да нанася удари върху главите и да ги къса една след друга… Но тя оставала жива и с още по-голяма ярост стягала краката му с опашката си. Битката ставала все по-ожесточена и по-тежка, защото от всяка откъсната глава на Хидрата, израствали незабавно две нови глави. Тогава Херкулес извикал на помощ племенника си Йолай, който с горящи дървета обгарял шията на всяка глава, която Херкулес откъсвал, за да не може от обгорените чуканчета да израстват нови глави. Скоро останала само безсмъртната глава на Хидрата. Сграбчил я Херкулес с мощните си ръце, отскубнал я заедно със шията ѝ и жива я хвърлил в дълбока яма, която затрупал с огромна скала, за да не може никога да излезе оттам, а отгоре поставил жертвен олтар. След това разсякъл тялото на Хидрата и натопил стрелите си в черната ѝ отровна кръв, така че отсега нататък, раните причинени от тези стрели да не могат да бъдат излекувани с никакви лекове и от никого. Преди да умре Херкулес подарил лъка и отровните стрели на своя най-добър приятел – Филоктет. Години по-късно, на път за войната с Троя, гърците попаднали в безветрие и били принудени да спрат на безлюден остров. Трябвали да принесат жертва на боговете, но никой не знаел, къде се намира жертвеният олтар, а ги било страх от проклятието, за което всички били чували. Единствен Филоктет пристъпил към олтара, но там дебнела единствената оцеляла глава на Хидрата, подушила тя собствената си кръв, с която били напоени стрелите, помислила, че това е Херкулес, който се завръща, за да довърши започнатото... и захапала Филоктет за крака. Описаното по-горе смесва истории, които са дистанцирани по място и време и не биха могли да се нарекат мит, но звучат правдоподобно, а това днес е предостатъчно. Ушите и очите лъжат Филоктет, но той няма избор освен да им повярва. Борис Кръстев

09 март 2020 от 19:00ч. (понеделник)
София  · 
Театрална работилница "Сфумато" - София (ул. "Димитър Греков" 2)
РАНАТА ФИЛОКТЕТ (POST- TRUTH ЛЕМНОС)
Театрална работилница Сфумато

Автор: по пиесата "Филоктет" от Хайнер Мюлер
Режисьор: Борис Кръстев
Сценография: Гергана Лазарова - Рънкъл
Сценография: Яна Василева
Сценография: Росица Грънчарова
Музика: Каролина Койнова
Участват: Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков

В една гора край Лерна, Херкулес най-сетне открил следите на чудовището – деветоглавата Хидра с тяло на змия. Леговището ѝ било в огромна пещера, заобиколена от дълбоко и мочурливо блато. Щом подушила човешко месо, Хидрата изпълзяла от пещерата. В този миг стрелите на Херкулес връхлетели върху главите ѝ. Хидрата се изправила на опашка си, разтворила грамадните уста на своите глави и се нахвърлила върху Херкулес. Но той стъпил върху огромното ѝ тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и го притиснал до Земята. Хидрата размятала дългата си опашка и я обвила около краката на Херкулес, за да го повали на Земята, но той не помръднал, а с тежкия си боздуган започнал да нанася удари върху главите и да ги къса една след друга… Но тя оставала жива и с още по-голяма ярост стягала краката му с опашката си. Битката ставала все по-ожесточена и по-тежка, защото от всяка откъсната глава на Хидрата, израствали незабавно две нови глави. Тогава Херкулес извикал на помощ племенника си Йолай, който с горящи дървета обгарял шията на всяка глава, която Херкулес откъсвал, за да не може от обгорените чуканчета да израстват нови глави. Скоро останала само безсмъртната глава на Хидрата. Сграбчил я Херкулес с мощните си ръце, отскубнал я заедно със шията ѝ и жива я хвърлил в дълбока яма, която затрупал с огромна скала, за да не може никога да излезе оттам, а отгоре поставил жертвен олтар. След това разсякъл тялото на Хидрата и натопил стрелите си в черната ѝ отровна кръв, така че отсега нататък, раните причинени от тези стрели да не могат да бъдат излекувани с никакви лекове и от никого. Преди да умре Херкулес подарил лъка и отровните стрели на своя най-добър приятел – Филоктет.

Години по-късно, на път за войната с Троя, гърците попаднали в безветрие и били принудени да спрат на безлюден остров. Трябвали да принесат жертва на боговете, но никой не знаел, къде се намира жертвеният олтар, а ги било страх от проклятието, за което всички били чували. Единствен Филоктет пристъпил към олтара, но там дебнела единствената оцеляла глава на Хидрата, подушила тя собствената си кръв, с която били напоени стрелите, помислила, че това е Херкулес, който се завръща, за да довърши започнатото... и захапала Филоктет за крака.

Описаното по-горе смесва истории, които са дистанцирани по място и време и не биха могли да се нарекат мит, но звучат правдоподобно, а това днес е предостатъчно. Ушите и очите лъжат Филоктет, но той няма избор освен да им повярва.

Борис Кръстев
Прочети още
София, ул. "Димитър Греков" 2

Телефон: Билетна каса: 02 943 38 90, 02 944 01 27

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
11.02.2020г.
Преглеждания:
275 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Гледайте "Нирвана" на 27 Февруари
Валидност на ваучера:
27 Февруари 2020 (Четвъртък)
Към офертата
Постановката "Как е" по мотиви от Самюъл Бекет - с номинация Икар 2020 на Елена Димитрова - на 2.03
нова оферта 88:88:88 Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
2 Март 2020 (Понеделник)
Към офертата
Спектакълът за деца "Роня, дъщерята на разбойника" - на 29 Февруари
24 бр. 88:88:88 13 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
29 Февруари 2020 (Събота)
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 500 символа

Още събития с участието на тези артисти