София 28 октомври Пловдив 20 октомври Пловдив 21 октомври Пловдив 22 октомври Пловдив 23 октомври Варна 12 ноември Варна 13 ноември Бургас 25 септември Бургас 26 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври Шумен 16 октомври В. Търново 10 ноември В. Търново 11 ноември
Рейтинг:
0.0

"Раната Филоктет (Post-truth Лемнос)"

... прочети още РАНАТА ФИЛОКТЕТ (POST- TRUTH ЛЕМНОС) Театрална работилница Сфумато Автор: по пиесата "Филоктет" от Хайнер Мюлер Режисьор: Борис Кръстев Сценография: Гергана Лазарова - Рънкъл Сценография: Яна Василева Сценография: Росица Грънчарова Музика: Каролина Койнова Участват: Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков В една гора край Лерна, Херкулес най-сетне открил следите на чудовището – деветоглавата Хидра с тяло на змия. Леговището ѝ било в огромна пещера, заобиколена от дълбоко и мочурливо блато. Щом подушила човешко месо, Хидрата изпълзяла от пещерата. В този миг стрелите на Херкулес връхлетели върху главите ѝ. Хидрата се изправила на опашка си, разтворила грамадните уста на своите глави и се нахвърлила върху Херкулес. Но той стъпил върху огромното ѝ тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и го притиснал до Земята. Хидрата размятала дългата си опашка и я обвила около краката на Херкулес, за да го повали на Земята, но той не помръднал, а с тежкия си боздуган започнал да нанася удари върху главите и да ги къса една след друга… Но тя оставала жива и с още по-голяма ярост стягала краката му с опашката си. Битката ставала все по-ожесточена и по-тежка, защото от всяка откъсната глава на Хидрата, израствали незабавно две нови глави. Тогава Херкулес извикал на помощ племенника си Йолай, който с горящи дървета обгарял шията на всяка глава, която Херкулес откъсвал, за да не може от обгорените чуканчета да израстват нови глави. Скоро останала само безсмъртната глава на Хидрата. Сграбчил я Херкулес с мощните си ръце, отскубнал я заедно със шията ѝ и жива я хвърлил в дълбока яма, която затрупал с огромна скала, за да не може никога да излезе оттам, а отгоре поставил жертвен олтар. След това разсякъл тялото на Хидрата и натопил стрелите си в черната ѝ отровна кръв, така че отсега нататък, раните причинени от тези стрели да не могат да бъдат излекувани с никакви лекове и от никого. Преди да умре Херкулес подарил лъка и отровните стрели на своя най-добър приятел – Филоктет. Години по-късно, на път за войната с Троя, гърците попаднали в безветрие и били принудени да спрат на безлюден остров. Трябвали да принесат жертва на боговете, но никой не знаел, къде се намира жертвеният олтар, а ги било страх от проклятието, за което всички били чували. Единствен Филоктет пристъпил към олтара, но там дебнела единствената оцеляла глава на Хидрата, подушила тя собствената си кръв, с която били напоени стрелите, помислила, че това е Херкулес, който се завръща, за да довърши започнатото... и захапала Филоктет за крака. Описаното по-горе смесва истории, които са дистанцирани по място и време и не биха могли да се нарекат мит, но звучат правдоподобно, а това днес е предостатъчно. Ушите и очите лъжат Филоктет, но той няма избор освен да им повярва. Борис Кръстев

21 септември 2020 (понеделник)
София  · 
Театрална работилница "Сфумато" - София (ул. "Димитър Греков" 2)
РАНАТА ФИЛОКТЕТ (POST- TRUTH ЛЕМНОС)
Театрална работилница Сфумато

Автор: по пиесата "Филоктет" от Хайнер Мюлер
Режисьор: Борис Кръстев
Сценография: Гергана Лазарова - Рънкъл
Сценография: Яна Василева
Сценография: Росица Грънчарова
Музика: Каролина Койнова
Участват: Иван Николов, Атанас Петков, Деян Жеков

В една гора край Лерна, Херкулес най-сетне открил следите на чудовището – деветоглавата Хидра с тяло на змия. Леговището ѝ било в огромна пещера, заобиколена от дълбоко и мочурливо блато. Щом подушила човешко месо, Хидрата изпълзяла от пещерата. В този миг стрелите на Херкулес връхлетели върху главите ѝ. Хидрата се изправила на опашка си, разтворила грамадните уста на своите глави и се нахвърлила върху Херкулес. Но той стъпил върху огромното ѝ тяло, покрито с дебели блестящи люспи, и го притиснал до Земята. Хидрата размятала дългата си опашка и я обвила около краката на Херкулес, за да го повали на Земята, но той не помръднал, а с тежкия си боздуган започнал да нанася удари върху главите и да ги къса една след друга… Но тя оставала жива и с още по-голяма ярост стягала краката му с опашката си. Битката ставала все по-ожесточена и по-тежка, защото от всяка откъсната глава на Хидрата, израствали незабавно две нови глави. Тогава Херкулес извикал на помощ племенника си Йолай, който с горящи дървета обгарял шията на всяка глава, която Херкулес откъсвал, за да не може от обгорените чуканчета да израстват нови глави. Скоро останала само безсмъртната глава на Хидрата. Сграбчил я Херкулес с мощните си ръце, отскубнал я заедно със шията ѝ и жива я хвърлил в дълбока яма, която затрупал с огромна скала, за да не може никога да излезе оттам, а отгоре поставил жертвен олтар. След това разсякъл тялото на Хидрата и натопил стрелите си в черната ѝ отровна кръв, така че отсега нататък, раните причинени от тези стрели да не могат да бъдат излекувани с никакви лекове и от никого. Преди да умре Херкулес подарил лъка и отровните стрели на своя най-добър приятел – Филоктет.

Години по-късно, на път за войната с Троя, гърците попаднали в безветрие и били принудени да спрат на безлюден остров. Трябвали да принесат жертва на боговете, но никой не знаел, къде се намира жертвеният олтар, а ги било страх от проклятието, за което всички били чували. Единствен Филоктет пристъпил към олтара, но там дебнела единствената оцеляла глава на Хидрата, подушила тя собствената си кръв, с която били напоени стрелите, помислила, че това е Херкулес, който се завръща, за да довърши започнатото... и захапала Филоктет за крака.

Описаното по-горе смесва истории, които са дистанцирани по място и време и не биха могли да се нарекат мит, но звучат правдоподобно, а това днес е предостатъчно. Ушите и очите лъжат Филоктет, но той няма избор освен да им повярва.

Борис Кръстев
Прочети още
София, ул. "Димитър Греков" 2

Телефон: Билетна каса: 02 943 38 90, 02 944 01 27

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
13.08.2020г.
Преглеждания:
333 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Постановката "Няма да платим! Няма да платим!" от Дарио Фо - на 23 Септември
11 бр. 11 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
23 Септември 2020 (Сряда)
Към офертата
Лилия Маравиля в постановката "Госпожа Министершата" - на 20 Септември
16 бр. 88:88:88 8 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
20 Септември 2020 (Неделя)
Към офертата
Гледайте спектакъла "Женитба" от Гогол - на 25 Септември
Валидност на ваучера:
25 Септември 2020 (Петък)
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 1000 символа