Рейтинг:
0.0
Времето в София

Днес, 02 авг.

22° 39° 38°C ясно небе

Утре, 03 авг.

20° 35° 33°C ясно небе

Сряда, 04 авг.

20° 36° 33°C ясно небе

Четвъртък, 05 авг.

19° 38° 36°C слаб дъжд

Петък, 06 авг.

18° 28° 27°C интензивен дъжд

Събота, 07 авг.

16° 31° 28°C ясно небе
Покажи още от времето

"Мистериите на траките"

... прочети още Общински театър "Любомир Кабакчиев" Автор: от Димитър Кабаков Режисура и хореография: Светлин Ивелинов Участват: Театър "Любомир Кабакчиев", Казанлък Достигнали до нас, като отглас от минали времена, забулени в тайнственост и легенди, ритуалите, мистериите и обредите на нашите Тракийски прародители будят все по-голям интерес и желание за разкриване и споделяне. Много са сакралните места в България, които крият техните тайни и носят следи от свещени практики - Белинташ, Бегликташ, Старосел, Мегалита край Бузовград и много др. Енергията по тези места е особена, вече съществуват многобройни неформални общества, които възраждат древните обреди там, най-вече по време на зимното и лятното слънцестоене, както и при пролетното и есенното равноденствие. Съществува многобройна литература по въпроса, както и много следи в творбите на античните автори, благодарение на които е възможно реалното пресъздаване и интерпретиране на древните тракийски мистерии и ритуали. Съществена част от тях представляват многобройните митове за Орфей, превърнал се в емблема на тракийската цивилизация в световен мащаб. След първият спектакъл "Мистериите на траките", създаден през 2018-та година, Театър "Любомир Кабакчиев" отново ни потапя в дебрите на нашето минало, интерпретирайки вечната история на Орфей и Евридика, тяхната трагична съдба, както и пътя на тракийския певец към Мистериите на Древния Свят. От изворите знаем, че той именно е създателя на Великите Мистерии в Елевсина, просъществували повече от хиляда години и превърнали се в най-важната посветителска практика в Древността. В спектакъла участват актьорите от Казанлъшкия театър, които имат богат опит в подобни възстановки по местата на тракийската древност, режисурата и хореографията са на Светлин Ивелинов, музика, Милен Ямаков, сценарий Димитър Кабаков, сценография, костюми и реквизит Ваня Запрянова и Росен Дончев, консултант проф. Валерия Фол.

01 септември 2021 от 20:30ч. (сряда)
Общински театър "Любомир Кабакчиев"

Автор: от Димитър Кабаков
Режисура и хореография: Светлин Ивелинов
Участват: Театър "Любомир Кабакчиев", Казанлък

Достигнали до нас, като отглас от минали времена, забулени в тайнственост и легенди, ритуалите, мистериите и обредите на нашите Тракийски прародители будят все по-голям интерес и желание за разкриване и споделяне.

Много са сакралните места в България, които крият техните тайни и носят следи от свещени практики - Белинташ, Бегликташ, Старосел, Мегалита край Бузовград и много др. Енергията по тези места е особена, вече съществуват многобройни неформални общества, които възраждат древните обреди там, най-вече по време на зимното и лятното слънцестоене, както и при пролетното и есенното равноденствие.

Съществува многобройна литература по въпроса, както и много следи в творбите на античните автори, благодарение на които е възможно реалното пресъздаване и интерпретиране на древните тракийски мистерии и ритуали. Съществена част от тях представляват многобройните митове за Орфей, превърнал се в емблема на тракийската цивилизация в световен мащаб.

След първият спектакъл "Мистериите на траките", създаден през 2018-та година, Театър "Любомир Кабакчиев" отново ни потапя в дебрите на нашето минало, интерпретирайки вечната история на Орфей и Евридика, тяхната трагична съдба, както и пътя на тракийския певец към Мистериите на Древния Свят. От изворите знаем, че той именно е създателя на Великите Мистерии в Елевсина, просъществували повече от хиляда години и превърнали се в най-важната посветителска практика в Древността.

В спектакъла участват актьорите от Казанлъшкия театър, които имат богат опит в подобни възстановки по местата на тракийската древност, режисурата и хореографията са на Светлин Ивелинов, музика, Милен Ямаков, сценарий Димитър Кабаков, сценография, костюми и реквизит Ваня Запрянова и Росен Дончев, консултант проф. Валерия Фол.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
15.06.2021г.
Преглеждания:
125 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
42 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Мултимедийният спектакъл "Мистериите на траките" на 1.09
25 бр. 20 бр. 1 бр. 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
1 Септември 2021 (Сряда)
Към офертата
Гледайте моноспектакъла на Николай Урумов "Мъжка задушница" на 29.09
12 бр. 12 бр. 2 бр. 7 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
29 Септември 2021 (Сряда)
Към офертата
Николай Урумов в комедийното шоу от Александър Урумов "Ние, българите. Открит урок за чужденци" на 15 Септември
10 бр. 7 бр. 1 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
15 Септември 2021 (Сряда)
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други събития на 01 Септември 2021

ср, 01 сеп 2021 от 20:00
20.00 - 25.00лв.
Купи билет
Борисовата градина Преглеждания 12 след 30 дни Започва

Подобни събития

чт, 05 авг 2021 от 20:30
22.00лв.
Купи билет
Вариететен театър Преглеждания 531 след 3 дни Започва
ср, 11 авг 2021 от 20:00
20.00 - 30.00лв.
Купи билет
София Преглеждания 1710 след 9 дни Започва
вт, 24 авг 2021 от 20:30
30.00лв.
Купи билет
София Преглеждания 2343 след 22 дни Започва

Изминали събития наблизо