Рейтинг:
0.0
Времето в Стара Загора

Днес, 18 ное.

11° 15° 12°C слаб дъжд

Утре, 19 ное.

15° 12°C тъмни облаци

Сряда, 20 ное.

15° 13°C умерен дъжд

Четвъртък, 21 ное.

10° 14° 13°C слаб дъжд

Петък, 22 ное.

10° 9°C слаб дъжд

Събота, 23 ное.

7°C тъмни облаци

Неделя, 24 ное.

10° 8°C слаб дъжд
Покажи още от времето
Минало събитие

50 години Балет "Арабеск"

Кога
28 май 2019
Цена

от 10.00 лв. до 20.00 лв.

Балет Арабеск представя една атрактивна програма, изпълнена с любов, страст, красота, хумор и малко тъга, посветена на 50-годишния юбилей на трупата. Подарете си красива емоция с вдъхновяващите изпълнения на танцьорите, на сцената на Държавна опера - Стара Загора!

От своето създаване през 1967г до днес Балет Арабеск се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България.
Днес Арабеск е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

През годините на своето съществуване Балет Арабеск и неговите артисти са многократни носители на наградите "Кристална лира" на СБМТД, "Златно перо" на ФМ Класик. През 2015г Балет Арабеск получава наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, а 2017г - Грамота за принос в развитието на българската култура от Министерство на културата.

В Гала-вечерта ще видите пиеси на български и чужди хореографи от Германия, САЩ, и Обединено Кралство.

"Свободно разположени мисли"
Музика: Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос Квартет, Макс Рихтер
Хореография: Аршак Галумян, Германия
Сценография: Никола Налбантов
Костюми: Яна Саленко
Репетитор: Олеся Пантикина
Изпълнители: Андрея Андонова, Виктория Петрова, Даниела Иванова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучев, Филип Миланов

Един спектакъл за Времето, което тече и никога не спира, но и за времето на нашия човешки живот. "Свободно разположени мисли" улавя моменти от живота на човешкото същество, мъж или жена и за това как времето ги среща. В центъра на сценичното пространство е поставено дърво, но и пясъчен часовник в същото време - един вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Спектакълът е абстрактен и дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.

"Двойнственост"
Музика: Астор Пиацола
Хореография: Лиз Лий (Обединено Кралство) и танцьорите на Балет Арабеск
Костюми: Цветанка Петкова Стойнова
Репетитор: Олеся Пантикина
Изпълнява: целият състав на Балет Арабеск

Танцьорите на балет Арабеск създават "Двойственост" по стихове на Пабло Неруда, на базата уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата, както и на собствената си подготовка и натрупан опит. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея. Езикът на творбата съчетава по изключително атрактивен начин традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства. Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.

"Пътят ми с теб"
Хореография: Ангелина Гаврилова
Репетитор: Олеся Пантикина
Участват: Елизабет Якимова и Петя Колева

"Ще вървим заедно до края, който ще ни настигне във време различно за мен и за теб."

"Бла, бла"
Музика: Джони Транк и Джус ансамбъл
Хореография: Морис Кози (САЩ)
Репетитор: Олеся Пантикина
Изпълнители: Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов

Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, cool-модата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за разобличаване на късмета да живееш в постмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен, пъстър и нахакан

"Данцон 2"
Музика: Артуро Маркес,
Хореография: Боряна Сечанова
Репетитор: Олеся Пантикина
Изпълняват: Даниела Иванова и Ервин Есен

"Видяхме един оркестър, в който музикантите буквално не докосваха земята. [...] И преди всичко видях на всяко едно лице нещо, което винаги съм вярвал, че музиката е - чиста радост. Общуване и радост." Сър Саймън Ратъл

"Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш човека, минаващ покрай теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш..."

"Вода"
Музика: Йегиш Манукян
Идея и хореография: Филип Миланов
Изпълняват: Константина Ханджиева и Валери Миленков

Тя си проправя път през всичко, оставяйки диря след себе си!
"Вода" е съвременна танцова миниатюра, чийто обект е личността и нейната лична и интимна среда. Миниатюрата изследва самостоятелното моделиране на индивида - по какъв начин решенията, които взима, за да премине през определени ситуации и условия на физическото пространство, оказват влияние върху вътрешната му среда на възприятия, емоции и усещания.

"Капка в океана"
Музика: Добринка Табакова
Хореография: Антъни Мидълтън (Великобритания)
Костюми: Яна Двроецка
Репетитор: Олеся Пантикина
Изпълняват: Даниела Иванова, Петя Колева, Стефка Табакова

"Капка в океана" изследва самотата и празнотата, чувството, че има нещо, което липсва от живота ни. Хореографът се интересува от парадокса как това чувство на празнота може да бъде толкова дълбоко за всеки индивид, но в забързания хаотичен свят може да изглежда толкова незначително, като капка в океана. Три танцьора в пространството, всеки от тях затворен в собственото си съществуване, търсят начин да създадат връзки.

"Болеро"
Музика: Морис Равел
Хореография: Маргарита Арнаудова
Костюми: Мария Трендафилова
Репетитор: Олеся Пантикина
Солисти: Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов
Участват: Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева и Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов

"Болеро" носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова. Това изпълнение в юбилейния 50-ти сезон на Балет Арабеск е нашият дълбок поклон пред нейния оригинален талант.

"Болеро" е един от емблематичните спектакли на балет Арабеск, останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. "Болвео" е от най-играните спектакли, останал в репертоара на балет Арабеск. Той винаги е присъствал в афиша на балета, когато гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Костюмите на Мария Трендафилова също допринасят за оригиналността и колоритността на спектакъла. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987г.
Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.
Прочети още
Стара Загора, бул. Митрополит Методий Кусев 30

Телефон: Билетен център: 0887 444 360; 0885 509 829; 042 622 431

Сподели това събитие:
Източник:
Дата на актуализация:
13.05.2019г.
Преглеждания:
35 бр.

Оферти за събития наблизо

Grabo.bg "Снежната кралица" - премиера на Балет Арабеск по безсмъртната творба на Андерсен - на 29 и 30 Ноември
19 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
от 29 Ноември до 30 Ноември 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Още събития с участието на Балет "Арабеск"