Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Духът на Гогол"

... прочети още Постановката ни запраща в красива, слънчева Украйна - детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си. По текстове на големия руски и украински писател Николай Василиевич Гогол. Автор на музиката е Гьорги Георгиев - Антика, артист от Македония, а сценографията и костюмите са дебют на Изабела Манолова. Хореографията е дело на Стефания Георгиева, сценичният бой - на Евгени Енчев. Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът "Мъртви души", разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман. "Превърнахме театъра в играчка… Забравихме, че театърът е трибуна, от която наведнъж цяла тълпа получава урок на живо", казва писателят. Според Гогол "от тази трибуна се водят уроци, но и християнски проповеди и … много добро може да бъде казано на света". "Духът на Гогол" ни запраща в красива, слънчева Украйна - детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си. "Гогол е вярвал в това. Доброто и победата на човека над дявола е много силно застъпена тема в творчеството на Гогол. През неговата силна православна вяра и през таланта му, красотата на човешкия дух е много силно въплътена в неговите живи, живи образи в творчеството му. Търсили сме път към тази красота", разказва пред БНР за спектакъла Биляна Петрова, която е негов автор и режисьор. В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.

24 януари 2022 от 19:00ч.
София  · 
Театър "София" (бул. "Янко Сакъзов" 23 А)
изминало
06 април 2022 от 19:00ч.
София  · 
Театър "Азарян" (пл. "България" 1)
изминало
Постановката ни запраща в красива, слънчева Украйна - детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си.

По текстове на големия руски и украински писател Николай Василиевич Гогол.

Автор на музиката е Гьорги Георгиев - Антика, артист от Македония, а сценографията и костюмите са дебют на Изабела Манолова. Хореографията е дело на Стефания Георгиева, сценичният бой - на Евгени Енчев.

Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът "Мъртви души", разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

"Превърнахме театъра в играчка… Забравихме, че театърът е трибуна, от която наведнъж цяла тълпа получава урок на живо", казва писателят. Според Гогол "от тази трибуна се водят уроци, но и християнски проповеди и … много добро може да бъде казано на света".

"Духът на Гогол" ни запраща в красива, слънчева Украйна - детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа, излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Но Човекът винаги побеждава с Бога у себе си.

"Гогол е вярвал в това. Доброто и победата на човека над дявола е много силно застъпена тема в творчеството на Гогол. През неговата силна православна вяра и през таланта му, красотата на човешкия дух е много силно въплътена в неговите живи, живи образи в творчеството му. Търсили сме път към тази красота", разказва пред БНР за спектакъла Биляна Петрова, която е негов автор и режисьор. В ролята на студента, който издирва духа на писателя, зрителите ще видят Дамян Тенев, а през цялата история ще му партнират актьорите Георги Грозев, Петко Венелинов, Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Павел Емилов.
Прочети още
София, бул. "Янко Сакъзов" 23 А

Телефон: Билетна каса: 02 944 24 85

Цена

от 13.00 лв. до 15.00 лв.

Дата на актуализация:
17.03.2022г.
Преглеждания:
37 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
3 бр.

Коментари

Коментирай 1000 символа

Още събития с участието на тези артисти