Рейтинг:
0.0
Времето в София

Днес, 20 юни.

13° 23° 22°C слаб дъжд

Утре, 21 юни.

13° 23° 23°C умерен дъжд

Събота, 22 юни.

14° 24° 22°C умерен дъжд

Неделя, 23 юни.

15° 25° 24°C силен дъжд

Понеделник, 24 юни.

14° 21° 19°C силен дъжд

Вторник, 25 юни.

14° 23° 22°C умерен дъжд
Покажи още от времето
Минало събитие

"C(въглерод)" - кураторска изложба на Слав Недев

От
08 май 2019 сряда
До
30 май 2019 четвъртък
Тази изложба е посветена на един позабравен от ежедневна употреба елемент - въглеродът, или просто на живота в неговите най-различни форми и проявления.

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и аморфен въглерод.
Разпространен е широко в земната кора, а във Вселената е четвъртият най-разпространен (като маса) елемент, след водорода, хелия и кислорода.

Въглеродът образува повече химически съединения от всеки друг химически елемент. Към днешна дата са описани над 10 милиона чисто органични съединения, които са само малка част от теоретично възможните. Може да се каже, че въглеродът е в основата на живота.

Всички живи организми са изградени от органични молекули, а те на свой ред – от въглерод. Всички клетки, от които е съставено нашето тяло, съдържат големи количества от този химичен елемент. Една от основните причини за това е вече споменатата способност на въглерода да се свързва с други елементи. Има и други елементи, които се свързват лесно, но единствено въглеродът може да се свързва с други въглеродни атоми и да образува дълги въглеродни вериги и пръстени. Без това негово свойство молекулата на ДНК би била невъзможна. Освен това повечето въглеродни молекули са стабилни (не се саморазпадат), но в същото време могат да влизат в нови съединения. Вероятно тази комплексност и гъвкавост на въглерода са предпоставка и възможност за комплексността и гъвкавостта на живота въобще.

В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот.

Въглеродът може да бъде интерпретиран и ка то модел на човешкото същество – винаги свързано, отдаващо и приемащо енергия на и от другите и все пак оставащо идентично на самото себе си и запазващо своя специфичен характер. Както въглеродните атоми образуват дълги вериги, така и ние хората се свързваме с околните и изграждаме/участваме в мрежи, кръгове и т.н., които се трансформират, разширяват, свиват или разпадат.

Куратор: Слав Недев
В изложбата ще видите:
Аксиния Пейчева -- инсталация
Алла Георгиева -- живопис
Генади Гатев -- живопис
Мария Налбантова -- смесена техника
Моника Найденова -- обекти от стъкло
Павлин Радевски -- скулптура
Радослав Мъглов -- живопис
RASSIM® -- живопис
Рафаил Георгиев - Рафо -- скулптура
Слав Недев -- живопис
Стефан Петрунов -- живопис
Прочети още
Сподели това събитие:
Още за събитието:
Дата на актуализация:
03.05.2019г.
Преглеждания:
45 бр.

Популярни оферти

Grabo.bg Гледайте Александър Кадиев в постановката "Балкански синдром" на 20 Юни
20 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
20 Юни 2019 (Четвъртък)
Към офертата
Grabo.bg Христо Гърбов, Евгени Будинов и Албена Михова в комедията "Изневери в повече" на 26 Юни
79 бр.
Валидност на ваучера:
26 Юни 2019 (Сряда)
Към офертата
Grabo.bg Гледайте пиесата "Том, Дик и Хари" - на 24 Юни
13 бр.
Валидност на ваучера:
24 Юни 2019 (Понеделник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Изминали събития наблизо