Фестивалът "Празник на гърнетата" има за цел
да се съхрани кулинарния феномен, характерен за Добруджа и същевременно да го
популяризира и представи пред широка публика. Самият фестивал е интересно замислен, като право на участие има всеки, но трябва да изпълни задължителни условия - да се представи с
домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни ястия, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. Дошлите ще имат възможност да видят
изложба и да
дегустират домашно приготвените ястия, характерни за района на Добруджа. Професионално
жури пък ще оцени най-добрите в конкурс за автентични ястия и етно визия на щанд, най-оригиналните местни кулинарни произведения, като за тях има предметни и парични награди. Накрая е най-хубавата част –
фолклорен блок, съпроводен с обща трапеза. За децата ще има
готварската работилница, в която могат да научат бабини рецепти.
ДЕСЕТИ КУЛИНАРЕН КОНКУРС "Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа" – 2018г.
16 юни, 2018г, 10 часа, МЕСТНОСТТА ТЕКЕТО,
С.АЛЕКСАНДРИЯ, община Крушари
Програмата вижте тук.