Манастири във Витоша и в Лозенска планина
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 05.06.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Манастири във Витоша и в Лозенска планина

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
2398 бр.
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Дата на добавяне:
05.06.2019г.
Увод от автора:
Ако имате желание да посещавате само манастири, един от дните може да прекарате разглеждайки първите два, а втория ден - другите два. В случай, че искате да направите по-дълги разходки, включени са съвети за съседни обекти и природни местности, които може да посетите.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Култура Исторически За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Драгалевски манастир "Св. Богородица"
От автора:
Край кв. "Драгалевци" в София, на около 1,5 км. в югозападна посока се намира Драгалевският манастир "Св. Богородица Витошка". Той е създаден от цар Иван Александър (управлявал 1331–1371 г.) около 1341 г. и оцелява след завладяването от османците през 1382 г. Църквата на манастира е обновена и зографисана през 1476 г.

Манастирският комплекс се състои от църква, жилищни сгради и стопански постройки. През XVII в. тук е имало и килийно училище. Светата обител е давала убежище на революционера Васил Левски (1837–1873 г.).

Манастирът е обявен за паметник на културата. В библиотеката му се съхраняват старопечатни богослужебни книги и ръкописно четвероевангелие от 1534 г. Храмовият празник е на 15 август, Денят на Света Богородица.
Съвет:
От манастира може да се върнете малко назад по пътя, до началната станция на открития двуседалков лифт и да стигнете до подножието на "Голи Връх" (1818 м.н.в.). Слизайки на крайната станция на лифта може да обядвате/да се освежите в малкото заведение в непосредствена близост или ако не сте изморени да се разходите до хижа "Алеко" (1.5 км.). Пътят е лек и приятен, минава през красиви каменни реки от морени.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Вторник-Неделя: 08:30-12:00; 13:30-18:00ч. Виж работното време
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 28° 22 юли 14° / 29° 23 юли 12° / 25° 24 юли 11° / 24° 25 юли 12° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Драгалевски манастир "Св. Богородица":
5.0 / 1 оценка
2 Бистришкият манастир "Св. Петка" - Бистрица
От автора:
Бистришкият манастир "Св. Петка" се намира в местността "Калугерови ливади" на Витоша, в северозападните покрайнини на с. Бистрица, на около 15 км. от София. Ако пътувате с кола от София, трябва да свиете вдясно, преди да стигнете центъра на село Бистрица и да продължите в тази посока 2-3 километра нагоре по хълмовете на Витоша. Манастирът е основан през Х в., но както повечето манастири по българските земи, е разрушен при нашествието на турците през ХІV век. След Освобождението се построява малка черква, просъществувала до 1951 г. През 1956 г. е построена днешната черква. Понастоящем манастирът е действащ. Манастирът се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради. Черквата "Св. Илия" е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна и с притвор и камбанария над нея.
Храмовия празник се чества на на 14 октомври.
Съвет:
При желание за целодневна разходка в района, може от манастира да се включите на панорамната пътека, която стига до с. Железница.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 28° 22 юли 14° / 29° 23 юли 12° / 25° 24 юли 11° / 24° 25 юли 12° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Бистришкият манастир "Св. Петка" - Бистрица:
5.0 / 3 оценки
3 Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил"
От автора:
Кокалянският манастир "Св. Архангел Михаил" е на няколко километра от с. Кокаляне, в източната част на Плана планина. Той е бил свързан с път с Бистришкия, Драгалевския и Боянския манастир. Недалеч от него се намирала крепостта "Урвич", която е една от последните български крепости, превзети при нашествието на османските турци.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство (1185 г. – 1393 г.), а по време на османските нашествия е разрушен. През XIV в. е възстановен. От XIV до XIX в. често е бил нападан и ограбван. През 1898 г. е издигната новата църква. От старата е останал само един каменен надпис. Комплексът включва църква, параклисите „Успение Богородично” и „Св. Иван Рилски”, както и жилищни и стопански сгради и камбанария, построена през 2000 г. В него се пазят известният Кокалянски сборник от XVI в., както и реликви, свързани с царуването на последния средновековен владетел цар Иван Шишман (управлявал 1371 – 1395 г.). Манастирът има два храмови празника – на 8 ноември се чества Денят на свети Архангел Михаил, а на 15 август – Денят на Света Богородица.
Съвет:
В случай, че решите да отделите цял ден, може да включите и разходка с пикник покрай езерото Панчарево.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 32°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 35° 22 юли 19° / 35° 23 юли 17° / 30° 24 юли 16° / 29° 25 юли 17° / 25°
От потребителите:
Рейтинг за Кокалянски манастир "Св. Архангел Михаил":
5.0 / 3 оценки
4 Лозенски манастир "Свeти Спас" - Лозен
От автора:
Лозенският манастир "Свeти Спас" се намира в покрайнините на София, по пътя към най-високия връх на Лозенската планина - вр. Половрак. До манастира води черен път, който е проходим за лека кола. Пътят до манастира, който започва от източния край на село Лозен е приятен за разходка, тъй като минава през самата Лозенска планина. Манастирът "Свети Спас" е основан вероятно през XI-XII в. и е бил най-източният от манастирите, образуващи Софийската "Мала Света Гора". Унищожен е при падането на крепостта "Урвич" при османското нашествие в края на XIV век. След това е възстановен през XVII в. и дори има сведения, че в него е функционирала книжовна и калиграфска школа и училище през втората половина на века. За жалост манастирът е повторно сринат през XVIII в. от турците, тъй като монасите му участвали в завери и въстания.

За трети път "Свети Спас" се въздига от пепелта през 1821 г. Майстор Цвятко Тодоров построява наново църквата върху останките от стария храм. Майсторът изгражда и трите купола, които драстично отличават храма от обичайната църковна архитектура. През 1868 г. майсторите Никола Образописов, Христаки Захариев и Димитър Дупничанин украсяват стените и куполите на храма със стенописи, които се виждат и до днес. Украсата на храма е богата на образи както на светци, така и на исторически личности, което я прави истинска забележителност. След Освобождението в манастира функционира училище. През 1900 г. от мъжки той е преобразуван в женски, какъвто остава и до наши дни.
Съвет:
До манастира се стига по екопътека "Лозенска планина". Има черен път, който стига до манастира, но по-добре оставете колата на паркинга до учебния център на БЧК и го извървете пеша, лек и приятен е (около 40 мин.). Ако имате време може да продължите разходката по екопътеката до връх Половрак (1182 м.). От него при ясно време се разкрива прекрасна гледка към Софийското поле. Последната чешма е при манастира, така че се запасете.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 33°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 34° 22 юли 19° / 34° 23 юли 17° / 31° 24 юли 16° / 29° 25 юли 17° / 26°
От потребителите:
Рейтинг за Лозенски манастир "Свeти Спас" - Лозен:
4.7 / 7 оценки
Посетено от:
Заключение от автора:
Приятно пътешествие!

Коментари

Коментирай 1000 символа