За ден в село Баня и град Разлог
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 02.08.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

За ден в село Баня и град Разлог

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
6727 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
02.08.2017г.
Увод от автора:
На път за Банско за наш късмет дъждът най-после спира и решаваме, че е време да направим една отбивка. Първата ни спирка е село Баня, където с интерес обикаляме покрай старата римска баня. Оттам се отправяме към центъра на Разлог. Не ни убягва от погледа, че навсякъде има шадравани и малки водни каскади. Като почитатели на всички водни забележителности, това ни кара да искаме да поостанем малко по-дълго в град Разлог. Разглеждаме градския им парк, слънчевия часовник, разбира се и като за финал преди да се настаним в хотела, посещаваме Писаната църква.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Градски Култура За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Стара българска (Римска) баня – Баня
От автора:
Старата българска или позната още като римска баня се намира в централната част на село Баня. Построена е изцяло в древен римски стил. Това е и един от символите на селото.
Счита се, че минералните води са лековити. Дори съществува легенда, че Филип Македонски е знаел за силата на водата и е идвал да лекува болните си крака.
Самата баня беше заключена с катинар. Успяхме да я огледаме отвън, да прочетем информационните табели и да се отправим към следващата точка от крайпътната ни отбивка.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 21°C
5 дневна прогноза
12 апр 10° / 21° днес 11° / 21° 14 апр 11° / 24° 15 апр 13° / 25° 16 апр 13° / 22°
От потребителите:
Рейтинг за Стара българска (Римска) баня – Баня:
5.0 / 2 оценки
Посетено от:
2 Древен слънчев календар - Разлог
От автора:
Древния слънчев календар се намира в градския парк на планинския Разлог. Фигурите на животните са 12 на брой и са подредени в кръг. Около забележителността са поставени информационни табла, които ни дават възможност да разберем как се изчисляват годините и защо е такъв принципът. Разбира се, не пропуснахме и ние да видим на какво отговарят нашите години на раждане, а по-късно и да се поразровим из виртуалното пространство за повече подробности. Слънчевият календар е интересна културна и историческа забележителност, която не трябва да остава в сянка щом решите да посетите град Разлог.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
12 апр 9° / 20° днес 10° / 19° 14 апр 10° / 22° 15 апр 12° / 23° 16 апр 13° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Древен слънчев календар - Разлог:
5.0 / 6 оценки
3 Писана църква - Разлог
От автора:
И отново на път, сега към Писаната църква. Всъщност тази забележителност я бяхме предвидили за някое следващо посещение, но видяхме кафявата табела и веднага се отправихме в нейната посока. Като за начало бяхме впечатлени от новопостроените къщи за гости, които са разположени в близост до пътя за църквата. След като спряхме да ахкаме и охкаме от страхотната визия и дизайн на вилите, се оказа, че сме стигнали до Писаната църква. Да, ама не точно. Всичко беше обрасло с трева и бурени, останки от църква така и не видяхме. Имаше оградена територия, където навярно е разположен този символ, но беше неразличим. Едва ли бихме препоръчали на приятели.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
12 апр 9° / 20° днес 10° / 19° 14 апр 10° / 22° 15 апр 12° / 23° 16 апр 13° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Писана църква - Разлог:
5.0

Коментари

Коментирай 1000 символа