София 28 октомври Пловдив 21 октомври Варна 26 септември Бургас 25 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври В. Търново 23 октомври Пловдив 22.10 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Великденски концерт с Моцарт - Реквием

... прочети още ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ С МОЦАРТ- РЕКВИЕМ И ШЕДЬОВРИ ЗА ОРГАН С ПРОФ. НЕВА КРЪСТЕВА В Страстната седмица Плевенската филхармония ще поднесе на публиката във Варна Великденски концерт с уникална програма от хорални композиции за орган. Произведенията от Букстехуде, Бах, Моцарт и Регер ще са в интерпретация на проф. Нева Кръстева - една от най-известните и изявени органисти в страната. Грандиозен завършек на Великденската програма на 17 април във Фестивален конгресен център ще е изпълнението на Моцарт – Реквием, в чиято оркестрация също е включен орган. За солисти на ненадминатия шедьовър на кантатно-ораториалната музика са поканени български изпълнители с международна кариера - Цветелина Василева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Деян Вачков (бас), а диригент е маестро Найден Тодоров. В концерта ще вземе участие и Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен с диригент Анелия Дечева. Любопитно за музикалните ценители е, че Моцартовият Реквием е ситуиран сред хорални композиции за соло орган на Букстехуде, Бах и Регер– всички те обединени от каноничната визия за вечния живот след смъртта. Контрастира единствено светлото Andanteза „флейтов часовник" на Моцарт, написано за механично музикално устройство, което наподобява малък орган. Обвит в мистерия, Реквиемът е създаден през 1791 г., само няколко месеца преди кончината на Моцарт. Великият композитор така и не разбира кой е анонимният поръчител на последната му творба. Заупокойната меса е довършена от ученика на Моцарт Франц Зюсмайер. Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Носител на орден «Кирил и Методий» с огърлие и «Кристална лира» за цялостна педагогическа дейност, както и награди на Съюза на българските композитори. За концертите във Варна и Добрич тя е подготвила произведения на едни от най-известните автори на органова музика. Бароковият композитор Букстехуде (1637-1707) оказва огромно влияние върху европейската музика, включително върху творчеството на Йохан Себастиан Бах, а произведенията за орган на Макс Регер (1873-1916) наброяват 165! Билети за Великденския концерт на Плевенската филхармония се продават на касата на ФКЦ – Варна и онлайн на fccvarna.bg Продължителност: 100 мин.

17 април 2020 от 19:00ч.
Варна  · 
Фестивален и конгресен център - Варна (бул. "Сливница" 2)
изминало
ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ С МОЦАРТ- РЕКВИЕМ
И ШЕДЬОВРИ ЗА ОРГАН С ПРОФ. НЕВА КРЪСТЕВА

В Страстната седмица Плевенската филхармония ще поднесе на публиката във Варна Великденски концерт с уникална програма от хорални композиции за орган.

Произведенията от Букстехуде, Бах, Моцарт и Регер ще са в интерпретация на проф. Нева Кръстева - една от най-известните и изявени органисти в страната. Грандиозен завършек на Великденската програма на 17 април във Фестивален конгресен център ще е изпълнението на Моцарт – Реквием, в чиято оркестрация също е включен орган.
За солисти на ненадминатия шедьовър на кантатно-ораториалната музика са поканени български изпълнители с международна кариера - Цветелина Василева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Деян Вачков (бас), а диригент е маестро Найден Тодоров. В концерта ще вземе участие и Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен с диригент Анелия Дечева.

Любопитно за музикалните ценители е, че Моцартовият Реквием е ситуиран сред хорални композиции за соло орган на Букстехуде, Бах и Регер– всички те обединени от каноничната визия за вечния живот след смъртта. Контрастира единствено светлото Andanteза „флейтов часовник" на Моцарт, написано за механично музикално устройство, което наподобява малък орган.
Обвит в мистерия, Реквиемът е създаден през 1791 г., само няколко месеца преди кончината на Моцарт. Великият композитор така и не разбира кой е анонимният поръчител на последната му творба. Заупокойната меса е довършена от ученика на Моцарт Франц Зюсмайер.

Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Носител на орден «Кирил и Методий» с огърлие и «Кристална лира» за цялостна педагогическа дейност, както и награди на Съюза на българските композитори. За концертите във Варна и Добрич тя е подготвила произведения на едни от най-известните автори на органова музика. Бароковият композитор Букстехуде (1637-1707) оказва огромно влияние върху европейската музика, включително върху творчеството на Йохан Себастиан Бах, а произведенията за орган на Макс Регер (1873-1916) наброяват 165!

Билети за Великденския концерт на Плевенската филхармония се продават на касата на ФКЦ – Варна и онлайн на fccvarna.bg

Продължителност: 100 мин.
Прочети още
Варна, бул. "Сливница" 2

Телефон: Билетен център: тел.: 052 685 214

Цена

от 15.00 лв. до 40.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
28.02.2020г.
Преглеждания:
51 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Фолклорният спектакъл "Ние, българите" на Ансамбъл "Чинари" на 20 Октомври
256 бр. 277 бр. 5 бр. 50 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
20 Октомври 2020 (Вторник)
Към офертата
Комедията "Помощ, жена ми е луда!" на 12 Октомври
94 бр. 120 бр. 2 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
12 Октомври 2020 (Понеделник)
Към офертата
Гледайте комедийния хит на сезона! "Нашата голяма френска сватба" - на 13 Юли
72 бр. 81 бр. 43 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
13 Юли 2020 (Понеделник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Подобни събития

Подобни събития в страната

пт, 29 май 2020
Панагюрище Преглеждания 1814 днес Започва
пт, 29 май 2020
Вход свободен
Мездра Преглеждания 42 днес Започва
сб, 30 май 2020
Секулово Преглеждания 35 утре Започва
сб, 30 май 2020
Вход свободен
Дъскот Преглеждания 14 утре Започва

Изминали събития наблизо

Минало събитие
пт, 22 май 2020
Варна Преглеждания 230
Минало събитие
пт, 22 май 2020
Варна Преглеждания 34
Минало събитие
чт, 21 май 2020 от 19:00
Държавна Опера Преглеждания 175