Дати на събитието:
2018
22.09
2018
23.09
Минало събитие
Потребители, които ще присъстват:
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Времето в Златоград

Днес, 13 ное.

11° 9°C слаб дъжд

Утре, 14 ное.

11° 8°C слаб дъжд

Четвъртък, 15 ное.

7°C умерен дъжд

Петък, 16 ное.

13° 13°C ясно небе

Събота, 17 ное.

14° 14°C ясно небе

Неделя, 18 ное.

12° 12°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Традиционни Дельови празници - Златоград

Златоград Локация
Дата на актуализация 28.08.2018г.
Преглеждания 3783
Коментари 1

Златоград

22 Септември Събота
Делюви празници

- откриване на монумент "Делю войвода и космоса" в центъра на града;
- представяне на снимки от тематичен фотографски пленер "Златоград – градът на Делю войвода";
- възстановка "Един пазарен ден";
- спортни състезания за "Купата на Делю войвода".

Обогатяване на златоградското културно-историческо наследство чрез организиране и провеждане на разкопки на: средновековна църква в района на с. Добромирци и древнотракийски храм край Горни Веслец, с. Бенковски.

Ежегодно на 22 септември - Деня на независимостта в Златоград организират традиционните "Дельови празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден от преди повече от 100 години.

Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода - една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. Досега се посочва мястото, където казват, че е била родната му къща в стария град, а на мястото, където вярват, че е прострелян, е поставен мемориален знак.

Геройството му е възпято в народните песни, като Дельовата песен в изпълнение на световно известната родопска певица Валя Балканска от 1977г лети в космоса на космическата станция Вояджър 1, записана на златна плоча заедно с друга кодирана информация с най-важните открития и достижения на човечеството и търси досег на човечеството с други цивилизации.

През 2007г за първи път в рамките на Дельовите празници се прави възстановка на подвига на Дельо хайдутин за спасяването от помохамеданчване на последните християни, останали в Златоград. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми по модели от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато казват, че е живял Дельо.

В последните години се прави възстановка под надслов "Един пазарен ден в Златоград", на която гости са били и дюкяни от чаршията в Ксанти. По улиците на етнографския комплекс в Златоград се срещат най-различни образи от миналото.
Прочети още
Сподели този обект:
Златоград
Източник:
Още за събитието:

Коментари

Коментирай 500 символа