Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
София 27 октомври София 28 октомври Варна 12 ноември Варна 13 ноември В. Търново 10 ноември В. Търново 11 ноември Пловдив 20.10 Изкупено Пловдив 21.10 Изкупено Пловдив 22.10 Изкупено Пловдив 23.10 Изкупено Бургас 25.09 Изкупено Бургас 26.09 Изкупено Русе 14.10 Изкупено Шумен 15.10 Изкупено Шумен 16.10 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Кой е Големанов"

... прочети още Мюзикъл от Георги Костов Либрето: Иво Сиромахов Постановка: Светозар Донев Хореограф: Анна Донева Сценография: Иван Токаджиев Костюми: Ана-Мария Токаджиева Диригент на хора: Цветан Крумов Асистент режисьор: Сребрина Соколова В ролите: Големанов - Пламен Георгиев; Големанова - Благовеста Статева; Невена - Лилия Илиева; Любомир - Велин Михайлов; Горилков - Пламен Долапчиев; Илиева - Вяра Железова; Чавдаров - Людмил Петров; Мики - Калоян Лулчев; Баба Гицка - Милена Захариева; Поповска - Сребрина Соколова; Двама социолози - Анатоли Романов, Лев Караван. Компаньонки, охранители. Мюзикълът "Кой е Големанов?" е поръчан от Държавна опера - Варна, по препоръка на Министерството на културата и това е голям актив за оперния театър. България разполага с достатъчно добри композитори и текстописци, но те рядко получават възможност за изява, поради което и нямаме много съвременни български творби. Тъкмо в това се състои заслугата на г-жа Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Държавна опера - Варна, която пое ангажимента и риска за създаването на едно съвсем ново съвременно българско заглавие, при това мюзикъл. Автор на музиката е композиторът проф. Георги Костов, а либретото е дело на Иво Сиромахов, познат от "Шоуто на Слави". В "Кой е Големанов?" има много съвременни препратки. Самото заглавие носи хумористичен заряд. Става дума за сатира, която е насочена не срещу отделна партия - това е важно да се подчертае, а срещу цялата Бай-Ганьовщина в българския политически живот. Иво Сиромахов прави съвременна версия на Ст. Л. Костовия "Големанов", подплатена със злободневна тематика. Една от основните сюжетни линии например е желанието на Големанов да стане министър, министър на каквото и да е. А като разменна корупционна монета служи не какво да е, а...суджук и това веднага насочва към неотдавнашния скандал в публичното пространство с т. нар. суджук - гейт. Интересно е режисьорското решение за разделянето на персонажите от артистите. В определен момент, обикновено при музикалните номера, актьорите излизат от образ и се обръщат към публиката от свое име. След като изпеят песента, те отново влизат в ролята си и това раздвоение създава една интересна дистанция, в стила на Брехтовия Ефект на отчуждението. Публиката не само ще "намери" Големанов, а и ще се забавлява, това от сега е сигурно!

15 юни 2019 от 19:00ч.
Варна  · 
Държавна Опера - Варна (Държавна Опера пл. "Независимост" 1)
изминало
Мюзикъл от Георги Костов

Либрето: Иво Сиромахов
Постановка: Светозар Донев
Хореограф: Анна Донева
Сценография: Иван Токаджиев
Костюми: Ана-Мария Токаджиева
Диригент на хора: Цветан Крумов
Асистент режисьор: Сребрина Соколова

В ролите: Големанов - Пламен Георгиев; Големанова - Благовеста Статева; Невена - Лилия Илиева; Любомир - Велин Михайлов; Горилков - Пламен Долапчиев; Илиева - Вяра Железова; Чавдаров - Людмил Петров; Мики - Калоян Лулчев; Баба Гицка - Милена Захариева; Поповска - Сребрина Соколова; Двама социолози - Анатоли Романов, Лев Караван. Компаньонки, охранители.

Мюзикълът "Кой е Големанов?" е поръчан от Държавна опера - Варна, по препоръка на Министерството на културата и това е голям актив за оперния театър. България разполага с достатъчно добри композитори и текстописци, но те рядко получават възможност за изява, поради което и нямаме много съвременни български творби. Тъкмо в това се състои заслугата на г-жа Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Държавна опера - Варна, която пое ангажимента и риска за създаването на едно съвсем ново съвременно българско заглавие, при това мюзикъл. Автор на музиката е композиторът проф. Георги Костов, а либретото е дело на Иво Сиромахов, познат от "Шоуто на Слави".

В "Кой е Големанов?" има много съвременни препратки. Самото заглавие носи хумористичен заряд. Става дума за сатира, която е насочена не срещу отделна партия - това е важно да се подчертае, а срещу цялата Бай-Ганьовщина в българския политически живот. Иво Сиромахов прави съвременна версия на Ст. Л. Костовия "Големанов", подплатена със злободневна тематика. Една от основните сюжетни линии например е желанието на Големанов да стане министър, министър на каквото и да е. А като разменна корупционна монета служи не какво да е, а...суджук и това веднага насочва към неотдавнашния скандал в публичното пространство с т. нар. суджук - гейт. Интересно е режисьорското решение за разделянето на персонажите от артистите. В определен момент, обикновено при музикалните номера, актьорите излизат от образ и се обръщат към публиката от свое име. След като изпеят песента, те отново влизат в ролята си и това раздвоение създава една интересна дистанция, в стила на Брехтовия Ефект на отчуждението. Публиката не само ще "намери" Големанов, а и ще се забавлява, това от сега е сигурно!
Прочети още
Варна, пл. "Независимост" 1

Телефон: Билетна каса: 052 66 50 22; Резервации и продажба на билети: 052 665 020; 052 650 666

Оферти за събития и забавления наблизо

Постановката "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников - на 9 Ноември
20 бр. 13 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
9 Ноември 2020 (Понеделник)
Към офертата
Спектакълът "Владимир" - на 29 Октомври
6 бр. 88:88:88 6 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
29 Октомври 2020 (Четвъртък)
Към офертата
Гледайте спектакъла "Драконът" - на 26 Октомври
10 бр. 88:88:88 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
26 Октомври 2020 (Понеделник)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа