Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Кой е Големанов"

... прочети още Мюзикъл от Георги Костов Либрето: Иво Сиромахов Постановка: Светозар Донев Хореограф: Анна Донева Сценография: Иван Токаджиев Костюми: Ана-Мария Токаджиева Диригент на хора: Цветан Крумов Асистент режисьор: Сребрина Соколова В ролите: Големанов - Пламен Георгиев; Големанова - Благовеста Статева; Невена - Лилия Илиева; Любомир - Велин Михайлов; Горилков - Пламен Долапчиев; Илиева - Вяра Железова; Чавдаров - Людмил Петров; Мики - Калоян Лулчев; Баба Гицка - Милена Захариева; Поповска - Сребрина Соколова; Двама социолози - Анатоли Романов, Лев Караван. Компаньонки, охранители. Мюзикълът "Кой е Големанов?" е поръчан от Държавна опера - Варна, по препоръка на Министерството на културата и това е голям актив за оперния театър. България разполага с достатъчно добри композитори и текстописци, но те рядко получават възможност за изява, поради което и нямаме много съвременни български творби. Тъкмо в това се състои заслугата на г-жа Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Държавна опера - Варна, която пое ангажимента и риска за създаването на едно съвсем ново съвременно българско заглавие, при това мюзикъл. Автор на музиката е композиторът проф. Георги Костов, а либретото е дело на Иво Сиромахов, познат от "Шоуто на Слави". В "Кой е Големанов?" има много съвременни препратки. Самото заглавие носи хумористичен заряд. Става дума за сатира, която е насочена не срещу отделна партия - това е важно да се подчертае, а срещу цялата Бай-Ганьовщина в българския политически живот. Иво Сиромахов прави съвременна версия на Ст. Л. Костовия "Големанов", подплатена със злободневна тематика. Една от основните сюжетни линии например е желанието на Големанов да стане министър, министър на каквото и да е. А като разменна корупционна монета служи не какво да е, а...суджук и това веднага насочва към неотдавнашния скандал в публичното пространство с т. нар. суджук - гейт. Интересно е режисьорското решение за разделянето на персонажите от артистите. В определен момент, обикновено при музикалните номера, актьорите излизат от образ и се обръщат към публиката от свое име. След като изпеят песента, те отново влизат в ролята си и това раздвоение създава една интересна дистанция, в стила на Брехтовия Ефект на отчуждението. Публиката не само ще "намери" Големанов, а и ще се забавлява, това от сега е сигурно!

15 юни 2019 от 19:00ч.
Варна  · 
Държавна Опера - Варна (Държавна Опера пл. "Независимост" 1)
изминало
Мюзикъл от Георги Костов

Либрето: Иво Сиромахов
Постановка: Светозар Донев
Хореограф: Анна Донева
Сценография: Иван Токаджиев
Костюми: Ана-Мария Токаджиева
Диригент на хора: Цветан Крумов
Асистент режисьор: Сребрина Соколова

В ролите: Големанов - Пламен Георгиев; Големанова - Благовеста Статева; Невена - Лилия Илиева; Любомир - Велин Михайлов; Горилков - Пламен Долапчиев; Илиева - Вяра Железова; Чавдаров - Людмил Петров; Мики - Калоян Лулчев; Баба Гицка - Милена Захариева; Поповска - Сребрина Соколова; Двама социолози - Анатоли Романов, Лев Караван. Компаньонки, охранители.

Мюзикълът "Кой е Големанов?" е поръчан от Държавна опера - Варна, по препоръка на Министерството на културата и това е голям актив за оперния театър. България разполага с достатъчно добри композитори и текстописци, но те рядко получават възможност за изява, поради което и нямаме много съвременни български творби. Тъкмо в това се състои заслугата на г-жа Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Държавна опера - Варна, която пое ангажимента и риска за създаването на едно съвсем ново съвременно българско заглавие, при това мюзикъл. Автор на музиката е композиторът проф. Георги Костов, а либретото е дело на Иво Сиромахов, познат от "Шоуто на Слави".

В "Кой е Големанов?" има много съвременни препратки. Самото заглавие носи хумористичен заряд. Става дума за сатира, която е насочена не срещу отделна партия - това е важно да се подчертае, а срещу цялата Бай-Ганьовщина в българския политически живот. Иво Сиромахов прави съвременна версия на Ст. Л. Костовия "Големанов", подплатена със злободневна тематика. Една от основните сюжетни линии например е желанието на Големанов да стане министър, министър на каквото и да е. А като разменна корупционна монета служи не какво да е, а...суджук и това веднага насочва към неотдавнашния скандал в публичното пространство с т. нар. суджук - гейт. Интересно е режисьорското решение за разделянето на персонажите от артистите. В определен момент, обикновено при музикалните номера, актьорите излизат от образ и се обръщат към публиката от свое име. След като изпеят песента, те отново влизат в ролята си и това раздвоение създава една интересна дистанция, в стила на Брехтовия Ефект на отчуждението. Публиката не само ще "намери" Големанов, а и ще се забавлява, това от сега е сигурно!
Прочети още
Варна, пл. "Независимост" 1

Телефон: Билетна каса: 052 66 50 22; Резервации и продажба на билети: 052 665 020; 052 650 666

Коментари

Коментирай 500 символа

Още събития с участието на тези артисти

пн, 27 яну 2020 от 19:00
15.00 - 30.00лв.
Варна, Държавна Опера Преглеждания 465 след 4 дни Започва