... прочети още През 2018 година събитието е отличено от Министерство на туризма в категория „Духът на България“. АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА 5 септември, 11:00–16:00 ч. Първи национален фолклорния конкурс „Обредна трапеза“ 5–7 септември, 10:00–18:00 ч. Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки 5–7 септември, 11:00–16:00 ч. Демонстрации за приготвяне на пестил и „Цариградско на клечка“ 7 септември, 11:30–14:30 ч. Базар „Кулинарни изкушения със сини сливи“ 5–7 септември, 10:00–17:00 ч. Тематична игрословица в Музеен детски център 5–7 септември, 09:00–17:00 ч. Рецепта за приготвяне на пестил в Център Българка Наричат пестила „габровски шоколад“ – една закачка със спестовността на габровци от социалистическо време. През 2014 година габровският пестил получи световно признание с включване в Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“. Неговият производител Николай Христов беше отличен със сертификат за уникалния хранителен продукт, участвал за първи път в световно изложение в Торино, Италия. Според очевидци, габровският шоколад е карал дори швейцарските сладкари да си оближат пръстите.