Рейтинг:
0.0

Оперета "Българи от старо време"

... прочети още Насладете се на най-обичаната и най-поставяна българска оперета по едноименната повест на Любен Каравелов. Музика - Асен Карастоянов; Либрето - Коста Райнов. Диригент - Владимир Бошнаков; Режисьор - Аделаида Якимова-Фурнаджиева; Солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Русе. „Българи от старо време” освен най-обичаната е и най-често поставяна българска оперета. Композиторът е Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов е по безсмъртната едноименната повест на Любен Каравелов. Постановката Българи от старо време на Държавна Опера Русе е възторжено приета заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода, заради вечния конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо, заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК. В нея са показани с добросърдечна ирония възрожденският бит и нрави на българина. Пред нас оживяват семейната идилия и романтика на патриархалните времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на закостенелите порядки в името на любовта. Действащи лица: Хаджи Генчо, селски първенец Дядо Либен, също първи човек Павлин, син на Дядо Либен, тайно влюбен в Лила Лила, дъщеря на Хаджи Генчо, и тя тайно влюбена в Павлин Иван, ратай у Дядо Либенови, любим на Янка, Янка, слугинче у Хаджи Генчови, любима на Иван Ерчо, Герчо, Циганка - лица, които подбутват това-онова да се случи в тази история Баба Тодора, две клюкарки - и те така, като горните...

03 юни 2020 от 21:00ч. (сряда)
Пловдив  · 
Античен театър - Пловдив (ул. "Цар Ивайло" 4)
Купи билет от 10 лв. до 20 лв.
04 март 2020 от 19:00ч.
Русе  · 
Русенска опера - Русе (Русенска опера пл. "Света Троица" 7)
изминало
31 март 2020 от 19:00ч.
София  · 
Младежки театър "Николай Бинев" - София (бул. "Княз Александър Дондуков" 8)
изминало
Насладете се на най-обичаната и най-поставяна българска оперета по едноименната повест на Любен Каравелов.

Музика - Асен Карастоянов;
Либрето - Коста Райнов.
Диригент - Владимир Бошнаков;
Режисьор - Аделаида Якимова-Фурнаджиева;
Солисти, хор и оркестър на Държавна опера - Русе.

„Българи от старо време” освен най-обичаната е и най-често поставяна българска оперета. Композиторът е Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов е по безсмъртната едноименната повест на Любен Каравелов.

Постановката Българи от старо време на Държавна Опера Русе е възторжено приета заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода, заради вечния конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо, заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК.

В нея са показани с добросърдечна ирония възрожденският бит и нрави на българина. Пред нас оживяват семейната идилия и романтика на патриархалните времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на закостенелите порядки в името на любовта.

Действащи лица:

Хаджи Генчо, селски първенец
Дядо Либен, също първи човек
Павлин, син на Дядо Либен, тайно влюбен в Лила
Лила, дъщеря на Хаджи Генчо, и тя тайно влюбена в Павлин
Иван, ратай у Дядо Либенови, любим на Янка,
Янка, слугинче у Хаджи Генчови, любима на Иван
Ерчо, Герчо, Циганка - лица, които подбутват това-онова да се случи в тази история
Баба Тодора, две клюкарки - и те така, като горните...
Прочети още
София, бул. "Княз Александър Дондуков" 8

Телефон: 02 988 17 53, 02 939 40 59

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
02.03.2020г.
Преглеждания:
289 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Купи и подкрепи: Ателие Менора Арт
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 26 Декември 2020г.
Към офертата
Купи и подкрепи: Спортен Клуб Масъл Арт
4 бр. 88:88:88 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 7 Април до 30 Декември 2020г.
Към офертата
Купи и подкрепи: Детски център МакКуин 2
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 30 Декември 2020г.
Към офертата

Вижте още

Коментари

Коментирай 500 символа

Други събития на 03 Юни 2020