Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Нестинарка"

... прочети още „ЛЕТНИ ВЕЧЕРИ НА ОПЕРАТА И БАЛЕТА – БАБА ВИДА“ – 2019 2-4 август 2019 „Нестинарка“ е емблематично заглавие за българския балет, което е едно от малкото български произведения донесли световно признание на своите автори. Идеята да се възкреси в пълната си сценична версия и да се посвети на 90 години български балет и 110 години от рождението на гениалния Марин Големинов, е на Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора. Хореографът Олеся Пантикина, поставя „Нестинарка“ по оригиналната хореография на своята майка Маргарита Арнаудова. Дългогодишната ръководителка на първата българска модерна трупа „Арабеск“ дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета „Нестинрка“ специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова. Именно на този хореографски вариант се базира новата постановка на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, допринасят грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които са още един силен и завладяващ акцент в спектакъла. В главните роли на 3 август ще танцуват Анелия Димитрова / Демна /, Ромина Славова / Струна /, Фиорди Лоха / Найден/, Станко Танев / Старецът / и Ивайло Янев / Кольо /, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна престижното отличие на СБМТД и Радио Класик ФМ „Кристална лира“ 2018 в категория „Млад изпълнител“.

03 август 2019 от 21:00ч.
Видин  · 
Крепостта "Баба Вида" (Крепостта "Баба Вида" )
изминало
„ЛЕТНИ ВЕЧЕРИ НА ОПЕРАТА И БАЛЕТА – БАБА ВИДА“ – 2019
2-4 август 2019

„Нестинарка“ е емблематично заглавие за българския балет, което е едно от малкото български произведения донесли световно признание на своите автори. Идеята да се възкреси в пълната си сценична версия и да се посвети на 90 години български балет и 110 години от рождението на гениалния Марин Големинов, е на Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора. Хореографът Олеся Пантикина, поставя „Нестинарка“ по оригиналната хореография на своята майка Маргарита Арнаудова. Дългогодишната ръководителка на първата българска модерна трупа „Арабеск“ дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета „Нестинрка“ специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова. Именно на този хореографски вариант се базира новата постановка на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, допринасят грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които са още един силен и завладяващ акцент в спектакъла.

В главните роли на 3 август ще танцуват Анелия Димитрова / Демна /, Ромина Славова / Струна /, Фиорди Лоха / Найден/, Станко Танев / Старецът / и Ивайло Янев / Кольо /, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна престижното отличие на СБМТД и Радио Класик ФМ „Кристална лира“ 2018 в категория „Млад изпълнител“.
Прочети още
Видин,

Телефон: 094 601 705

Цена

от 20.00 лв. до 30.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Дата на актуализация:
03.04.2019г.
Преглеждания:
410 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

2 часа индивидуално обучение пo каране на ендуро мотор от треньора на Световния шампион Теодор Кабакчиев - край София
6 бр. 4 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 25 Юни до 30 Ноември 2020г.
Към офертата
Издигни се във въздуха край София! 30 минути свободен полет с балон - за един, двама или трима, плюс HD заснемане
73 бр. 88:88:88 65 бр. 2 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 10 Юни до 10 Септември 2020г.
Към офертата
Бънджи скок от балон край София, плюс бонус - HD заснемане
15 бр. 9 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 22 Юли до 22 Октомври 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Събития наблизо

Подобни събития в страната

Изминали събития наблизо

Минало събитие
сб, 01 авг 2020 от 10:00
Видин Преглеждания 110
чт, 18 юни 2020 от 20:00
Видин Преглеждания 172
чт, 14 май 2020 от 16:15
Видин Преглеждания 5