София 28 октомври Пловдив 21 октомври Варна 26 септември Бургас 25 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври В. Търново 23 октомври Пловдив 22.10 Изкупено
Потребители, които ще посетят събитието:
Dian KabasakalovNikolay ByalovMariela LalevaFaik YamanИИлко ПетковAAvram AvramskiJJoana Boikova
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Времето в Пампорово

Днес, 13 авг.

11° 20° 20°C умерен дъжд

Утре, 14 авг.

10° 22° 22°C умерен дъжд

Събота, 15 авг.

10° 21° 21°C умерен дъжд

Неделя, 16 авг.

20° 20°C слаб дъжд

Понеделник, 17 авг.

21° 20°C ясно небе

Вторник, 18 авг.

23° 22°C ясно небе
Покажи още от времето
Минало събитие

Гайдарско надсвирване – Гела

... прочети още Гайдарското надсвирване се провежда високо в Родопите на поляните на село Гела през първата събота на месец август. Провеждането на съборът в село Гела се прави от непознати времена и събира хора от цяла България. Тази традиция се спазва и до днес, и съхранява културното богатство на Родопа планина. Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род. Това е най-големия събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от всички околни села. Целта на този фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор и да се запази традицията. Всяка следваща година този фестивал, е все по-полярен и посещаван не само от българи, специално за него идват хора от Япония, Унгария, Франция и други държави. Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент: Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. Традицията започва през 1928-ма година и тогава са са изпекли над 30 чевермета. За повече информация - вижте тук.

03 август 2019
c.Гела - Пампорово
изминало
Гайдарското надсвирване се провежда високо в Родопите на поляните на село Гела през първата събота на месец август. Провеждането на съборът в село Гела се прави от непознати времена и събира хора от цяла България. Тази традиция се спазва и до днес, и съхранява културното богатство на Родопа планина.

Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род.

Това е най-големия събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от всички околни села. Целта на този фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор и да се запази традицията. Всяка следваща година този фестивал, е все по-полярен и посещаван не само от българи, специално за него идват хора от Япония, Унгария, Франция и други държави.

Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент: Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. Традицията започва през 1928-ма година и тогава са са изпекли над 30 чевермета.

За повече информация - вижте тук.
Прочети още
Сподели това събитие:
Още за събитието:
Подходящо:
За деца
За мъже
За жени
За семейства
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
23.06.2020г.
Преглеждания:
19810 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
233 бр.
Коментари:

Оферти за събития и забавления наблизо

Пейнтбол в Пампорово! Игра със 100 топчета и включена екипировка
36 бр. 36 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 13 Май до 15 Ноември 2020г.
Към офертата
Екстремно приключение! ATV тур сред красотата на Родопите, плюс обяд и посещение на кулата Снежанка
3 бр. 3 бр. 3 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 24 Юли до 15 Септември 2020г.
Към офертата
Разходка с Can-Am бъги край Смолян - с маршрут и водач
Валидност на ваучера:
от 27 Юли до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари · 1

Коментирай 1000 символа

Подобни събития в страната