София 28 октомври Пловдив 21 октомври Варна 26 септември Бургас 25 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври В. Търново 23 октомври Пловдив 22.10 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Мартенски културни празници "Кюстендилска пролет"

... прочети още Мартенските културни празници "Кюстендилска пролет" протичат с различни културни прояви в града през целия месец март. Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома. През 1966г се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Традиционният празник на град Кюстендил "Кюстендилска пролет" ще се проведе на 20 - 21 март 2020.

20 март 2020
до 21 март 2020
Кюстендил
изминало
Мартенските културни празници "Кюстендилска пролет" протичат с различни културни прояви в града през целия месец март. Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче.

Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка.

От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

През 1966г се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка.

Традиционният празник на град Кюстендил "Кюстендилска пролет" ще се проведе на 20 - 21 март 2020.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Подходящо:
За семейства
За възрастни
Дата на актуализация:
07.02.2020г.
Преглеждания:
462 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа

Събития наблизо

пт, 03 юли 2020
Кюстендил Преглеждания 684 след 31 дни Започва
пт, 14 авг 2020
Кюстендил Преглеждания 580 след 73 дни Започва
сб, 12 сеп 2020
Вход свободен
Кюстендил Преглеждания 18 след 102 дни Започва
нд, 20 сеп 2020 от 09:00
Кюстендил Преглеждания 14 след 110 дни Започва

Подобни събития в страната

Изминали събития наблизо

нд, 01 дек 2019 от 18:00
Кюстендил Преглеждания 314
Минало събитие
нд, 01 дек 2019
Кюстендил Преглеждания 14