София 25 юни Пловдив 16 юни Варна 9 юни Бургас 10 юни Русе 2 юни Шумен 3 юни В. Търново 18 юни Пловдив 17.06 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Криворазбраната цивилизация"

... прочети още По Добри Войников Сценичен вариант и текст на песните: Райна Томова; Режисьор: Йосиф Сърчаджиев; Сценография и костюми: Мария Диманова; Музика: Андрей Дреников; Хореография: Кремена Костова. Действащи лица и изпълнители: Ходжи Коста (търговец) - Кольо Стайков; Злата (негова жена) - Светла Тодорова; Анка (тяхна дъщеря) - Илина Илиева; Димитраки (техен син) - Цветомир Черкезов; Марийка (приятелка на Анка) - Николета Милкова; Магариди (грък, фелдшер) - Георги Ножделов; Митьо (влюбен в Анка) - Жоро Райчев; Баба Стойна (сватовница) - Галя Александрова. В песните и танците участват и статистите: Габрията Костова, Дебора Георгиева, Младена Калчева, Теодора Димитрова, Георги Вълев, Димитър Драгиев, Николай Господинов. Това е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников. Публикувана е през 1871г в Букурещ. В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство. Обсъжданите в нея проблеми са вълнували повечето от деятелите на Възраждането. Поради актуалността на материята, "Криворазбраната цивилизация" се играе по сцените на театрите до наши дни, повече от сто и двадесет години след първото ѝ публикуване. "....Тази постановка е много свързана с днешния ден. Всичко, което преминава в нашия свят, идвайки от Запада и Изтока, се събира в нашата прекрасна страна и се създава една какофония в душата и мислите на хората. Много от тях загубват ума и дума, защото не разбират какво става покрай тях. В нашата държава толкова много всичко е объркано. И, уви, тази нова цивилизация убива духа на българите. Много неща от старото време, които би трябвало да останат в България - изчезват. Остава ужким модерно и красиво нещо, което се оказва зло, което действа пагубно върху хората. Затова решихме, че трябва да работим и представим тази пиеса. Не съм сигурен дали публиката ще разбере моята идея в тази постановка, но десет човека да разберат - ще е постижение. Зная, че много мои сънародници, които са останали да живеят в България, не желаят да им се дава акъл от театрите, но аз все още продължавам да си представям, че нещо добро има в театъра и може да бъде добро и да помогне на хората. Може би. Това е смисълът на моя живот." Йосиф Сърчаджиев Източник: https://dolap.bg/

27 февруари 2020 от 19:00ч.
Стара Загора  · 
Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора (бул. "Митрополит Методий Кусев" 28)
изминало
04 март 2020 от 19:00ч.
Стара Загора  · 
Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора (бул. "Митрополит Методий Кусев" 28)
изминало
24 март 2020 от 19:00ч.
Стара Загора  · 
Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора (бул. "Митрополит Методий Кусев" 28)
изминало
26 март 2020 от 19:00ч.
Стара Загора  · 
Драматичен театър "Гео Милев"- Стара Загора (бул. "Митрополит Методий Кусев" 28)
изминало
По Добри Войников

Сценичен вариант и текст на песните: Райна Томова;
Режисьор: Йосиф Сърчаджиев;
Сценография и костюми: Мария Диманова;
Музика: Андрей Дреников;
Хореография: Кремена Костова.

Действащи лица и изпълнители:
Ходжи Коста (търговец) - Кольо Стайков;
Злата (негова жена) - Светла Тодорова;
Анка (тяхна дъщеря) - Илина Илиева;
Димитраки (техен син) - Цветомир Черкезов;
Марийка (приятелка на Анка) - Николета Милкова;
Магариди (грък, фелдшер) - Георги Ножделов;
Митьо (влюбен в Анка) - Жоро Райчев;
Баба Стойна (сватовница) - Галя Александрова.

В песните и танците участват и статистите: Габрията Костова, Дебора Георгиева, Младена Калчева, Теодора Димитрова, Георги Вълев, Димитър Драгиев, Николай Господинов.

Това е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников. Публикувана е през 1871г в Букурещ. В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство. Обсъжданите в нея проблеми са вълнували повечето от деятелите на Възраждането. Поради актуалността на материята, "Криворазбраната цивилизация" се играе по сцените на театрите до наши дни, повече от сто и двадесет години след първото ѝ публикуване.

"....Тази постановка е много свързана с днешния ден. Всичко, което преминава в нашия свят, идвайки от Запада и Изтока, се събира в нашата прекрасна страна и се създава една какофония в душата и мислите на хората. Много от тях загубват ума и дума, защото не разбират какво става покрай тях. В нашата държава толкова много всичко е объркано. И, уви, тази нова цивилизация убива духа на българите.

Много неща от старото време, които би трябвало да останат в България - изчезват. Остава ужким модерно и красиво нещо, което се оказва зло, което действа пагубно върху хората.

Затова решихме, че трябва да работим и представим тази пиеса. Не съм сигурен дали публиката ще разбере моята идея в тази постановка, но десет човека да разберат - ще е постижение.

Зная, че много мои сънародници, които са останали да живеят в България, не желаят да им се дава акъл от театрите, но аз все още продължавам да си представям, че нещо добро има в театъра и може да бъде добро и да помогне на хората.

Може би. Това е смисълът на моя живот."
Йосиф Сърчаджиев

Източник: https://dolap.bg/
Прочети още
Стара Загора, бул. "Митрополит Методий Кусев" 28

Телефон: 042 622 267

Цена

14 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
11.03.2020г.
Преглеждания:
145 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа

Подобни събития

Изминали събития наблизо

вт, 31 мар 2020 от 19:00
Стара Загора Преглеждания 526
сб, 28 мар 2020 от 19:00
Стара Загора Преглеждания 618
пт, 27 мар 2020 от 19:00
Стара Загора Преглеждания 540