София 28 октомври Пловдив 21 октомври Варна 26 септември Бургас 25 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври В. Търново 23 октомври Пловдив 22.10 Изкупено
Рейтинг:
0.0
Времето в София

Днес, 03 юни.

11° 17° 17°C слаб дъжд

Утре, 04 юни.

23° 21°C разсеяна облачност

Петък, 05 юни.

12° 26° 24°C разсеяна облачност

Събота, 06 юни.

14° 19° 18°C умерен дъжд

Неделя, 07 юни.

12° 26° 23°C слаб дъжд

Понеделник, 08 юни.

14° 24° 22°C умерен дъжд

Вторник, 09 юни.

14° 22° 22°C умерен дъжд
Покажи още от времето

"Гъдулката гори" - открита сцена

... прочети още "Гъдулката гори" на откритата сцена на Театър София " Автор: Райко Байчев Режисьор: Добромир Цветков Сценография: Димитър Шопов Участват: Юлиян Рачков В навечерието на 24 май - своя нов живот ще заживее ГЪДУЛКАТА ГОРИ от Райко Байчев. През 2010 г. Райко Байчев спечели с пиесата "Гъдулката гори" първото издание на конкурса за съвременна пиеса, организиран от Театър "София" с подкрепата на Банка ДСК. Премиерата е била през 2012 г. и спектакълът дълго е игран на камерната сцена на Театър "София". Гостувал е с голям успех в Братислава, Словакия, Виена, Австрия и Берлин, Германия. ГЪДУЛКАТА ГОРИ се завръща в репертоара на Театър "София", за да заживее нов живот на открито. Понякога Балканите ми се струват ужасно кътче, потънало в абсурди и тежка апатия, която разкапва всичко наоколо. Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвсякъде и те усмихва, върви разбирай как и защо. Често ме подчинява мрачната мисъл, че живее ли наоколо, човек е подземен и периферен, дълбоко комичен в опитите си да се протегне към останалия свят. Още по-често ме връхлита радостта от подземието: ще ми се да остана зазидан в него, с детски сантимент и наивната гордост, която те кара да обичаш тукашното, въпреки цялата му кал и простотия – и така, с натъпкана в устата кал, да се ухилиш като идиот, като бог, като пич, като гений и глупак. Идеята беше за тази люлка от противоречия да разкаже един гъдулар, понеже, ако някой разбира от балкански и български подземия, това е той. Гъдулката обаче е един съвсем буквален инструмент. Имам предвид, трудно можеш да очакваш от уред, чиито струни са се правили от усукани котешки черва, и лък, стържещ с обтегнати конски косми, да послужи за нещо толкова изискано като литературна метафора. Затова и гъдуларят е зает предимно с това да си блъска главата с проклетата гъдулка – до момент, в който границата между музикант и ненормалник стане доста съмнителна. Райко Байчев

03 юни 2020 от 20:30ч. (сряда)
София  · 
Театър "София" (бул. "Янко Сакъзов" 23 А)
12 юни 2020 от 20:30ч. (петък)
София  · 
Театър "София" (бул. "Янко Сакъзов" 23 А)
23 май 2020 от 20:30ч.
София  · 
Театър "София" (бул. "Янко Сакъзов" 23 А)
изминало
"Гъдулката гори" на откритата сцена на Театър София "
Автор: Райко Байчев
Режисьор: Добромир Цветков
Сценография: Димитър Шопов
Участват: Юлиян Рачков

В навечерието на 24 май - своя нов живот ще заживее ГЪДУЛКАТА ГОРИ от Райко Байчев.

През 2010 г. Райко Байчев спечели с пиесата "Гъдулката гори" първото издание на конкурса за съвременна пиеса, организиран от Театър "София" с подкрепата на Банка ДСК.

Премиерата е била през 2012 г. и спектакълът дълго е игран на камерната сцена на Театър "София".
Гостувал е с голям успех в Братислава, Словакия, Виена, Австрия и Берлин, Германия.
ГЪДУЛКАТА ГОРИ се завръща в репертоара на Театър "София", за да заживее нов живот на открито.

Понякога Балканите ми се струват ужасно кътче, потънало в абсурди и тежка апатия, която разкапва всичко наоколо.
Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвсякъде и те усмихва, върви разбирай как и защо.
Често ме подчинява мрачната мисъл, че живее ли наоколо, човек е подземен и периферен, дълбоко комичен в опитите си да се протегне към останалия свят.
Още по-често ме връхлита радостта от подземието: ще ми се да остана зазидан в него, с детски сантимент и наивната гордост, която те кара да обичаш тукашното, въпреки цялата му кал и простотия – и така, с натъпкана в устата кал, да се ухилиш като идиот, като бог, като пич, като гений и глупак.
Идеята беше за тази люлка от противоречия да разкаже един гъдулар, понеже, ако някой разбира от балкански и български подземия, това е той. Гъдулката обаче е един съвсем буквален инструмент. Имам предвид, трудно можеш да очакваш от уред, чиито струни са се правили от усукани котешки черва, и лък, стържещ с обтегнати конски косми, да послужи за нещо толкова изискано като литературна метафора. Затова и гъдуларят е зает предимно с това да си блъска главата с проклетата гъдулка – до момент, в който границата между музикант и ненормалник стане доста съмнителна.

Райко Байчев
Прочети още
София, бул. "Янко Сакъзов" 23 А

Телефон: Билетна каса: 02 944 24 85

Цена

от 12.00 лв. до 20.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
21.05.2020г.
Преглеждания:
15 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Гледайте спектакъла "Женитба" от Гогол на 6 Юни
Валидност на ваучера:
6 Юни 2020 (Събота)
Към офертата
Гледайте спектакъла "Женитба" от Гогол - на 5 Юни
Валидност на ваучера:
5 Юни 2020 (Петък)
Към офертата
Вход за Музея на илюзиите
114 бр. 50 бр. 3 бр. 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 21 Май до 21 Август 2020г.
Към офертата

Вижте още

ср, 03 юни 2020 от 19:00
20.00 - 100.00лв.
Купи билет
Горна Оряховица Преглеждания 4411 днес Започва

Коментари

Коментирай 500 символа

Още събития с участието на Юлиян Рачков