Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Севилският бръснар"

... прочети още СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР 31.03./ 19:00ч. – Основна сцена Oпера от ДЖОАКИНО РОСИНИ Диригент: КРЪСТИН НАСТЕВ Режисьор: АНТОНИО ПЕТРИС ОРКЕСТЪР И ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ГРАФ АЛМАВИВА - Хрисимир Дамянов ДОКТОР БАРТОЛО - Людмил Петров РОЗИНА - Мария Павлова ФИГАРО - Свилен Николов ДОН БАЗИЛИО - Евгений Станимиров ФИОРЕЛО - Илко Захариев БЕРТА - Елеонора Христова ОФИЦЕР - Петър Петров Севилският бръснар - Фигаро, е нает от граф Алмавива, за да му помогне да получи ръката на красивата Розина. По негов съвет графът се маскира като студент, войник и учител, опитвайки се да измами дон Бартоло, който строго бди над девойката. В крайна сметка Бартоло е надхитрен и поставен на колене от цялата невъобразима галимация, създадена от героите на сцената. По време на пребиваването му в Рим херцог Сфорца-Чезарини предлага на Росини да напише опера за театър „Аржентина“, на който той е собственик. Росини приема предложението и в договора се определят условията: операта да бъде готова за откриването на карнавала през февруари; композиторът да присъства на репетициите и да дирижира първите спектакли; възнаграждението ще бъде четиристотин римски скуди, платими след третото представление. Не е определен нито сюжет, нито либретист. Обаче времето минава, а Росини не получава текст. Когато остава един месец до срока за представянето на завършената опера, Росини сам предлага да я композира върху сюжета на „Севилският бръснар“ от Бомарше (1732-1799). Именитият френски драматург Пиер Бомарше написва първата част от своята трилогия „Севилският бръснар, или Напразна предпазливост“ през 1773 г., а пиесата е поставена в Комеди Франсез две години по-късно. Театърът приема предложението на композитора. Вестта за създаването от Росини на опера върху сюжет на „Севилския бръснар“ предизвиква вълнения в музикалните среди. Да се пише музикално-сценична творба, даже от такъв вече знаменит композитор като Росини върху сюжет, на който Джовани Паизиело (1740-1816) е създал една от най-хубавите италиански комични опери, се схваща като нечувана дързост. Либретистът Чезаре Стербини (1784-1831), автор на текста и на предишната опера на Росини – „Торвалдо и Дорлиска“, преработва значително комедията на Бомарше. Тя загубва немалко от своята изобличителна сила. Макар че Стербини се е старал да запази основните черти на героите, някои от тях сега са обрисувани по-различно. Така граф Алмавива от типичен представител на аристокрацията се превръща в симпатичен оперен любовник. Стербини е добър познавач на сцената и написва едно наистина сполучливо либрето за комична опера. Росини е дотолкова завладян от сюжета на „Севилският бръснар“, че се залавя с истинска страст за написването на музиката. Творческият процес у композитора е винаги напрегнат и кратък, но създаването на най-значителното негово дело му отнема най-малко време. Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни.

31 март 2020 от 19:00ч.
Варна  · 
Държавна Опера - Варна (пл. "Независимост" 1)
изминало
СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР 31.03./ 19:00ч. – Основна сцена

Oпера от ДЖОАКИНО РОСИНИ
Диригент: КРЪСТИН НАСТЕВ
Режисьор: АНТОНИО ПЕТРИС

ОРКЕСТЪР И ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

ГРАФ АЛМАВИВА - Хрисимир Дамянов
ДОКТОР БАРТОЛО - Людмил Петров
РОЗИНА - Мария Павлова
ФИГАРО - Свилен Николов
ДОН БАЗИЛИО - Евгений Станимиров
ФИОРЕЛО - Илко Захариев
БЕРТА - Елеонора Христова
ОФИЦЕР - Петър Петров

Севилският бръснар - Фигаро, е нает от граф Алмавива, за да му помогне да получи ръката на красивата Розина. По негов съвет графът се маскира като студент, войник и учител, опитвайки се да измами дон Бартоло, който строго бди над девойката. В крайна сметка Бартоло е надхитрен и поставен на колене от цялата невъобразима галимация, създадена от героите на сцената.

По време на пребиваването му в Рим херцог Сфорца-Чезарини предлага на Росини да напише опера за театър „Аржентина“, на който той е собственик. Росини приема предложението и в договора се определят условията: операта да бъде готова за откриването на карнавала през февруари; композиторът да присъства на репетициите и да дирижира първите спектакли; възнаграждението ще бъде четиристотин римски скуди, платими след третото представление. Не е определен нито сюжет, нито либретист. Обаче времето минава, а Росини не получава текст. Когато остава един месец до срока за представянето на завършената опера, Росини сам предлага да я композира върху сюжета на „Севилският бръснар“ от Бомарше (1732-1799). Именитият френски драматург Пиер Бомарше написва първата част от своята трилогия „Севилският бръснар, или Напразна предпазливост“ през 1773 г., а пиесата е поставена в Комеди Франсез две години по-късно. Театърът приема предложението на композитора.

Вестта за създаването от Росини на опера върху сюжет на „Севилския бръснар“ предизвиква вълнения в музикалните среди. Да се пише музикално-сценична творба, даже от такъв вече знаменит композитор като Росини върху сюжет, на който Джовани Паизиело (1740-1816) е създал една от най-хубавите италиански комични опери, се схваща като нечувана дързост.

Либретистът Чезаре Стербини (1784-1831), автор на текста и на предишната опера на Росини – „Торвалдо и Дорлиска“, преработва значително комедията на Бомарше. Тя загубва немалко от своята изобличителна сила. Макар че Стербини се е старал да запази основните черти на героите, някои от тях сега са обрисувани по-различно. Така граф Алмавива от типичен представител на аристокрацията се превръща в симпатичен оперен любовник. Стербини е добър познавач на сцената и написва едно наистина сполучливо либрето за комична опера.

Росини е дотолкова завладян от сюжета на „Севилският бръснар“, че се залавя с истинска страст за написването на музиката. Творческият процес у композитора е винаги напрегнат и кратък, но създаването на най-значителното негово дело му отнема най-малко време. Някои изследователи твърдят, че Росини е написал „Севилският бръснар“ за 12 дни.
Прочети още
Варна, пл. "Независимост" 1

Телефон: Билетна каса: 052 66 50 22; Резервации и продажба на билети: 052 665 020; 052 650 666

Цена

от 15.00 лв. до 40.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
05.03.2020г.
Преглеждания:
12 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Гледайте комедията "Когато индийците ни купят" - на 12 Май
49 бр. 49 бр. 1 бр. 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
12 Май 2020 (Вторник)
Към офертата
Купи и подкрепи: D2T Studio
Валидност на ваучера:
от 3 Април до 30 Декември 2020г.
Към офертата
Купи и подкрепи: Спортен клуб Хуни
2 бр. 88:88:88 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 30 Декември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа

Подобни събития

пт, 24 апр 2020 от 19:00
10.00 - 40.00лв.
Купи билет
Държавна Опера Преглеждания 194 след 17 дни Започва
вт, 12 май 2020 от 19:00
15.00 - 40.00лв.
Купи билет
Държавна Опера Преглеждания 545 след 35 дни Започва
чт, 21 май 2020 от 19:00
15.00 - 20.00лв.
Купи билет
Държавна Опера Преглеждания 162 след 44 дни Започва