Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Самодивска орис"

... прочети още Ансамбъл "ПАЗАРДЖИК" Ви кани на: Един спектакъл по музика на Марек Дяков, сценарий и хореография - Гергана Ламбрева и Костадин Низамов Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков, Консултант Доц. д-р Геоги Гаров I-во действие Вдън гори тилилейски. Поляна, обградена с вековни дървета, които шумолят от вятъра. През поляната ромоли бистро поточе. Овчар е запладнил стадото си под дебелите сенки на дърветата и е полегнал. Слънцето препича и въздухът трепери от лятната мараня. Изведнъж сякаш всичко замира. Някъде от далече, сякаш изпод земята, се чуват омайни гласове, които пеят магична песен. Овчарят се събужда и наблюдава чудна картина: Самодивите, с бели премени и с китни венци на главите играят мистичен танц. Със смях и закачки те решават да се изкъпят в потока. Свалят венците си и влизат във водата. Овчарят се промъква и грабва венеца на най-личната. Всички се разбягват, но тя остава, защото й е отнета самодивската сила. Започва да му се моли да и върне венеца, но той пленен от красотата и никак не отстъпва, завжда я у дома си и се жени за нея. Вдигат голяма и богата сватба. Заживяват честито до следващата година, когато им се ражда детенце. На кръщенето кума иска да види невестата как играе по самодивси. Пред кума вода се не гази и овчаря е принуден да върне венеца на своята невеста. Тя заиграва и във вихъра на танца си грабва детето и изчезва. Всички са учудени от развръзката на този прекрасен празник. Музикална интермедия - автентични фолклорни образци и песни на Стефан Мутафчиев. II-ро действие Овчарят решава и тръгва да я търси. Тръгва през горите тилилейски към самодивското поточе и по пътя си среща елен, който е заплел рогата си в клоните на едно дърво. Овчарят хладнокръвно го освобождава. Еленът разбирайки, че той търси своята любима самодива и детето си го качва на гъръб и тръгват заедно към самодивското царство. Не след дълго пристигат и що да видят - там всички самодиви играят и се веселят, ала само една от тях отстрани си кърми детето. Това е неговата любима и невеста. Веднага отива при нея, а тя се зарадвала толкова много, че той отново я е намерил. Веднага му подава в ръцете рожбата им и венецът си и се запътват към дома, където живеят щастливо до дълбоки старини. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ!!! ТВОРЧЕСКИ И ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ЕКИП: Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков, Композитор и диригент - Марек Дяков, Сценарий и хореография - Гергана Ламбрева и Костадин Низамов; Диригент на хора - Ивнака Паунова; Диригент на оркестъра - Цанко Ненков, Концертмайстор -Атанас Калеев; Хормайстор - Янка Атмаджова; Гардероб - Здравка Атанасова; Тоноператор - Боян Атмаджов Хористи, музиканти и танцьори на професионален ансамбъл "ПАЗАРДЖИК"

28 април 2020 от 18:00ч.
29 април 2020 от 19:00ч.
03 май 2020 от 19:00ч.
София  · 
Tеатър "Българска армия" - София (ул. "Георги С. Раковски" 98)
изминало
29 октомври 2020 от 19:00ч.
София  · 
Кинотеатър "Освобождение" - София (бул. "Кн. Мария Луиза" 106)
изминало
Ансамбъл "ПАЗАРДЖИК" Ви кани на:

Един спектакъл по музика на Марек Дяков,
сценарий и хореография -
Гергана Ламбрева и Костадин Низамов
Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков,
Консултант Доц. д-р Геоги Гаров

I-во действие

Вдън гори тилилейски. Поляна, обградена с вековни дървета, които шумолят от вятъра. През поляната ромоли бистро поточе. Овчар е запладнил стадото си под дебелите сенки на дърветата и е полегнал. Слънцето препича и въздухът трепери от лятната мараня. Изведнъж сякаш всичко замира. Някъде от далече, сякаш изпод земята, се чуват омайни гласове, които пеят магична песен. Овчарят се събужда и наблюдава чудна картина:
Самодивите, с бели премени и с китни венци на главите играят мистичен танц. Със смях и закачки те решават да се изкъпят в потока. Свалят венците си и влизат във водата. Овчарят се промъква и грабва венеца на най-личната. Всички се разбягват, но тя остава, защото й е отнета самодивската сила. Започва да му се моли да и върне венеца, но той пленен от красотата и никак не отстъпва, завжда я у дома си и се жени за нея. Вдигат голяма и богата сватба. Заживяват честито до следващата година, когато им се ражда детенце. На кръщенето кума иска да види невестата как играе по самодивси. Пред кума вода се не гази и овчаря е принуден да върне венеца на своята невеста. Тя заиграва и във вихъра на танца си грабва детето и изчезва. Всички са учудени от развръзката на този прекрасен празник.
Музикална интермедия - автентични фолклорни образци и песни на Стефан Мутафчиев.

II-ро действие

Овчарят решава и тръгва да я търси. Тръгва през горите тилилейски към самодивското поточе и по пътя си среща елен, който е заплел рогата си в клоните на едно дърво. Овчарят хладнокръвно го освобождава. Еленът разбирайки, че той търси своята любима самодива и детето си го качва на гъръб и тръгват заедно към самодивското царство. Не след дълго пристигат и що да видят - там всички самодиви играят и се веселят, ала само една от тях отстрани си кърми детето. Това е неговата любима и невеста. Веднага отива при нея, а тя се зарадвала толкова много, че той отново я е намерил. Веднага му подава в ръцете рожбата им и венецът си и се запътват към дома, където живеят щастливо до дълбоки старини.

ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ И СЛУШАНЕ!!!

ТВОРЧЕСКИ И ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ЕКИП:

Гл.худ.ръководител - Атанас Чолаков, Композитор и диригент - Марек Дяков, Сценарий и хореография - Гергана Ламбрева и Костадин Низамов; Диригент на хора - Ивнака Паунова; Диригент на оркестъра - Цанко Ненков, Концертмайстор -Атанас Калеев; Хормайстор - Янка Атмаджова; Гардероб - Здравка Атанасова; Тоноператор - Боян Атмаджов
Хористи, музиканти и танцьори на професионален ансамбъл "ПАЗАРДЖИК"
Прочети още
Силистра, ул. "Симеон Велики" 35

Телефон: За билети: 0879 69 88 37

Цена

от 10.00 лв. до 20.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За семейства
За възрастни
Дата на актуализация:
17.09.2020г.
Преглеждания:
234 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

"Музиката на Италия" с Руслан Мъйнов и Левон Манукян - на 18 Ноември, в Концертна зала "Добрич"
Валидност на ваучера:
18 Ноември 2024 (Понеделник)
Към офертата
Комедията "Премахни от приятели" на 10 Септември, в Летен театър - Добрич
Валидност на ваучера:
10 Септември 2024 (Вторник)
Към офертата
Златните хитове на Райко Кирилов и Йорданка Варджийска - 20-годишен юбилей на дуета: Концерт на 16 Октомври, в Концертна зала "Добрич"
Валидност на ваучера:
16 Октомври 2024 (Сряда)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Изминали събития наблизо

вт, 04 юни 2024 от 19:00
Силистра Преглеждания 1887
пн, 29 май 2023 от 19:00
Силистра Преглеждания 328
Минало събитие
сб, 25 юни 2022
Силистра Преглеждания 157
ср, 15 юни 2022 от 20:00
Силистра Преглеждания 2566