Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Салиери"

... прочети още Една от най-известните личности на европейската музикална култура от XVIII-XIX век ще оживее на сцената. Една стара легенда свързва името на Салиери с това на Моцарт... Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш Господ да те дари с умението да музицираш и да му обещаеш, че така ще Му служиш и ще Го славиш. Тук обратно на очакванията ще присъствате на изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с Бога. Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката. Пианистката Инес Симеонова ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт - "Дон Жуан", "Вълшебната флейта", "Сватбата на Фигаро", "Реквием", "Меса", втора част от "ХХIII концерт за пиано", част от сонатите. Освен тях, публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от "Концерт за пиано и оркестър" от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен. "Това не е биографично произведение точно. Знаем всички, че това е една легенда, която е тръгнала още от Пушкин", казва той. "Темата на Питър Шафър, основният герой, страдащият герой - това е Салиери. Наистина се отваря една много голяма тема за това какво е да си отдаден творец, какво е да си ощетен творец. Това е една много човешка история, с любовна драма вътре, с интрига на властта. Многопластова пиеса, в същото време говори на един много понятен език. В него има поетични моменти, които ме разплакват", споделя Гочев. "Това е театрално представление с музика на живо, което го прави специфично", допълва Петринел Гочев. "Много по-различно, много по-топло, в много по-пряка връзка с публиката. Музиката на живо създава друго усещане за нещата." Режисьор: Петринел Гочев Художник: Гергана Лазарова - Рънкъл Участват: Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков, със специалното участие на Инес Симеонова

07 юли 2020 от 19:00ч.
изминало
27 юли 2020 от 19:00ч.
изминало
10 септември 2020 от 19:00ч.
изминало
21 септември 2020 от 19:00ч.
изминало
12 декември 2020 от 19:00ч.
изминало
14 декември 2020 от 19:00ч.
София  · 
Народен театър "Иван Вазов" - София (ул. "Дякон Игнатий" 5)
изминало
12 април 2021 от 19:00ч.
изминало
30 май 2021 от 19:00ч.
изминало
15 септември 2021 от 19:30ч.
Пловдив  · 
Драматичен театър - Пловдив (ул. "Княз Александър I Батенберг" 38)
изминало
24 ноември 2021 от 19:00ч.
изминало
27 януари 2022 от 19:00ч.
изминало
18 април 2022 от 19:00ч.
Бургас  · 
Културен дом на Нефтохимика - Бургас (площад Тройката 1)
изминало
17 юни 2022 от 19:00ч.
изминало
27 септември 2022 от 19:00ч.
изминало
04 февруари 2023 от 19:00ч.
изминало
15 март 2023 от 19:00ч.
изминало
05 декември 2023 от 19:00ч.
изминало
Една от най-известните личности на европейската музикална култура от XVIII-XIX век ще оживее на сцената. Една стара легенда свързва името на Салиери с това на Моцарт... Да откриеш смисъла на битието в музиката, да поискаш Господ да те дари с умението да музицираш и да му обещаеш, че така ще Му служиш и ще Го славиш.

Тук обратно на очакванията ще присъствате на изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с Бога.

Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката.

Пианистката Инес Симеонова ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт - "Дон Жуан", "Вълшебната флейта", "Сватбата на Фигаро", "Реквием", "Меса", втора част от "ХХIII концерт за пиано", част от сонатите.

Освен тях, публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от "Концерт за пиано и оркестър" от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

"Това не е биографично произведение точно. Знаем всички, че това е една легенда, която е тръгнала още от Пушкин", казва той. "Темата на Питър Шафър, основният герой, страдащият герой - това е Салиери. Наистина се отваря една много голяма тема за това какво е да си отдаден творец, какво е да си ощетен творец. Това е една много човешка история, с любовна драма вътре, с интрига на властта. Многопластова пиеса, в същото време говори на един много понятен език. В него има поетични моменти, които ме разплакват", споделя Гочев.

"Това е театрално представление с музика на живо, което го прави специфично", допълва Петринел Гочев. "Много по-различно, много по-топло, в много по-пряка връзка с публиката. Музиката на живо създава друго усещане за нещата."

Режисьор: Петринел Гочев
Художник: Гергана Лазарова - Рънкъл
Участват: Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков, със специалното участие на Инес Симеонова
Прочети още
Цена

от 15.00 лв. до 18.00 лв.

Времетраене

120 минути

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
04.10.2023г.
Преглеждания:
539 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Концерт на Еделина Кънева и Орлин Горанов "Приказка за двама" на 4 Юни, в Зала "Възраждане", Габрово
Валидност на ваучера:
4 Юни 2024 (Вторник)
Към офертата
Златните хитове на Райко Кирилов и Йорданка Варджийска - концерт на 6 Ноември, в Зала "Възраждане", Габрово
Валидност на ваучера:
6 Ноември 2024 (Сряда)
Към офертата
Концерт на Еделина Кънева и Орлин Горанов "Приказка за двама" на 4 Април в Дом на културата "Мара Белчева" - Севлиево
Валидност на ваучера:
4 Април 2024 (Четвъртък)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Събития наблизо

Изминали събития наблизо