София 28 октомври Пловдив 20 октомври Пловдив 21 октомври Пловдив 22 октомври Пловдив 23 октомври Варна 12 ноември Варна 13 ноември Бургас 25 септември Бургас 26 септември Русе 14 октомври Шумен 15 октомври Шумен 16 октомври В. Търново 10 ноември В. Търново 11 ноември
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Дон Карлос"

... прочети още Спектакълът "Дон Карлос" е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му (път преди да напише операта "Фалстаф"). Великият италиански композитор работи през целия си живот върху това заглавие. Четири пъти редактира операта, като накрая връща сцената в гората на Фонтенбло, за да може да се изясни основния конфликт в операта. "Да поставя "Дон Карлос" е моя сбъдната мечта. Подготвям се върху операта от 6 години. Искам да представя героите и като обикновени човешки същества със своите емоции и вълнения. Затова и декорът е максимално опростен, за да изпъкне още повече актьорската игра" - казва режисьорът Славчо Николов. Държавна опера - Стара Загора представи това заглавие през октомври 2017 година - годината, когато се отбелязаха 150 години от първото представление на "Дон Карлос" на 11 Март 1867г в Гран опера - Париж. Сценичната визия на "Дон Карлос" е на Тодор Демеров, който се е придържал изцяло към режисьорските изисквания. Залага се на пестелива изчистена сценография с ефектно осветление. Костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова са класически и адекватни на епохата, в която се развива действието. В спектакъла участват прекрасни солисти! В ролите на: Дон Карлос - Ивайло Михайлов, Филип Втори - Пламен Кумпиков, Родриго /Маркиз на Поза/ - Валери Турманов, Инквизитор - Ивайло Джуров, Еболи - Елена Баръмова, Елизабет Валоа - Емилия Джурова и др., хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора. Диригенти на представлението са участници в Международния Майсторски клас за диригенти в Държавна опера - Стара Загора. Отзив за спектакъла: "Премиерният спектакъл на един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" на Държавна опера - Стара Загора, който се състоя на 19 октомври 2017г, наистина е нов бисер в поредицата от заглавия, за които тепърва ще се пише и говори у нас и в чужбина. Решението му от постановъчния екип е дълбоко премислено. То изцяло, и певчески и актьорски, е подчинено на навлизане в душевността на героите от драмата на Шилер, сполучливо извеждане и показване на човешки емоции и поведение, създаване на вълнуващи платна от покъртителни събития и сцени. Новата постановка на "Дон Карлос" не е инцидентно постижение, а тенденция, която извежда на по-високо творческо ниво работата на цялата трупа - не просто изиграване, изпяване и изсвирване на представлението, а майсторско разкриване на характери и съдби, провокиране на въображението на зрителя, превръщането му в голяма степен на съпричастен съдник на действието на сцената. Отлична е работата на младия режисьор Славчо Николов, който по думите му 5-6 години е обмислял как да "преведе" на съвременен език вечните теми за живота и смъртта, за властта и страданието, за любовта и самотата, за ревността и омразата, за приятелството и жертвоготовността, за дълга, честта и предателството, все категории, които ни населяват през всичките минали векове и до днес." Росица Ранчева

17 септември 2019 от 19:00ч.
Стара Загора  · 
Държавна опера - Стара Загора (Държавна опера бул. Митрополит Методий Кусев 30)
изминало
Спектакълът "Дон Карлос" е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му (път преди да напише операта "Фалстаф"). Великият италиански композитор работи през целия си живот върху това заглавие. Четири пъти редактира операта, като накрая връща сцената в гората на Фонтенбло, за да може да се изясни основния конфликт в операта.

"Да поставя "Дон Карлос" е моя сбъдната мечта. Подготвям се върху операта от 6 години. Искам да представя героите и като обикновени човешки същества със своите емоции и вълнения. Затова и декорът е максимално опростен, за да изпъкне още повече актьорската игра" - казва режисьорът Славчо Николов.

Държавна опера - Стара Загора представи това заглавие през октомври 2017 година - годината, когато се отбелязаха 150 години от първото представление на "Дон Карлос" на 11 Март 1867г в Гран опера - Париж.
Сценичната визия на "Дон Карлос" е на Тодор Демеров, който се е придържал изцяло към режисьорските изисквания. Залага се на пестелива изчистена сценография с ефектно осветление. Костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова са класически и адекватни на епохата, в която се развива действието.

В спектакъла участват прекрасни солисти! В ролите на: Дон Карлос - Ивайло Михайлов, Филип Втори - Пламен Кумпиков, Родриго /Маркиз на Поза/ - Валери Турманов, Инквизитор - Ивайло Джуров, Еболи - Елена Баръмова, Елизабет Валоа - Емилия Джурова и др., хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора. Диригенти на представлението са участници в Международния Майсторски клас за диригенти в Държавна опера - Стара Загора.

Отзив за спектакъла:
"Премиерният спектакъл на един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" на Държавна опера - Стара Загора, който се състоя на 19 октомври 2017г, наистина е нов бисер в поредицата от заглавия, за които тепърва ще се пише и говори у нас и в чужбина. Решението му от постановъчния екип е дълбоко премислено. То изцяло, и певчески и актьорски, е подчинено на навлизане в душевността на героите от драмата на Шилер, сполучливо извеждане и показване на човешки емоции и поведение, създаване на вълнуващи платна от покъртителни събития и сцени.

Новата постановка на "Дон Карлос" не е инцидентно постижение, а тенденция, която извежда на по-високо творческо ниво работата на цялата трупа - не просто изиграване, изпяване и изсвирване на представлението, а майсторско разкриване на характери и съдби, провокиране на въображението на зрителя, превръщането му в голяма степен на съпричастен съдник на действието на сцената.

Отлична е работата на младия режисьор Славчо Николов, който по думите му 5-6 години е обмислял как да "преведе" на съвременен език вечните теми за живота и смъртта, за властта и страданието, за любовта и самотата, за ревността и омразата, за приятелството и жертвоготовността, за дълга, честта и предателството, все категории, които ни населяват през всичките минали векове и до днес."
Росица Ранчева
Прочети още
Стара Загора, бул. Митрополит Методий Кусев 30

Телефон: Билетен център: 0887 444 360; 0885 509 829; 042 622 431

Цена

от 8.00 лв. до 15.00 лв.

Дата на актуализация:
11.09.2019г.
Преглеждания:
289 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
1 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Месечна карта с 6 посещения на народни танци за начинаещи
Валидност на ваучера:
от 21 Септември до 29 Октомври 2020г.
Към офертата
Цял ден ползване на полуоткрит минерален басейн, сауна и парна баня
240 бр. 216 бр. 3 бр. 29 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 28 Май до 7 Октомври 2020г.
Към офертата
Полет със самолет край Казанлък - с пилот с над 4500 летателни часа
3 бр. 3 бр. 4 бр. 21 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Април до 11 Ноември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Изминали събития наблизо