София 25 юни Пловдив 16 юни Варна 9 юни Бургас 10 юни Русе 2 юни Шумен 3 юни В. Търново 18 юни Пловдив 17.06 Изкупено
Потребители, които ще посетят събитието:
Marina
Рейтинг:
0.0
Минало събитие

Фестивал Фършанги - Бърдарски геран

... прочети още Всяка година в Бърдарски геран се провежда карнавал в последните дни преди великденския пост. От 2011г този карнавал прерасна в Международен карнавален фестивал, който събира католиците от България и банатските българи от страната и чужбина. Фършанги идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching. Това представляват трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните християни този период е известен като "Заговезни". В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие. На този фестивал няма "кукове", "кукери" и страховити маски, познати ни от кукерските фестивали из страната. Тук вилнее с широк размах театърът на обърнатите роли, на частицата време, когато мъжът взема ролята на жената и жената на мъжа, царят става просяк, а просякът – цар. Едно време на хаос и веселие, на изпитване на непознати преживявания и тръпка от срещата с неочакваното.

22 февруари 2020 от 10:00ч.
c.Бърдарски геран - Бяла Слатина
изминало
Всяка година в Бърдарски геран се провежда карнавал в последните дни преди великденския пост. От 2011г този карнавал прерасна в Международен карнавален фестивал, който събира католиците от България и банатските българи от страната и чужбина.

Фършанги идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching. Това представляват трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните християни този период е известен като "Заговезни".

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На този фестивал няма "кукове", "кукери" и страховити маски, познати ни от кукерските фестивали из страната. Тук вилнее с широк размах театърът на обърнатите роли, на частицата време, когато мъжът взема ролята на жената и жената на мъжа, царят става просяк, а просякът – цар. Едно време на хаос и веселие, на изпитване на непознати преживявания и тръпка от срещата с неочакваното.
Прочети още
Сподели това събитие:
Източник:
Още за събитието:
Подходящо:
За семейства
За младежи
За възрастни
Дата на актуализация:
09.01.2020г.
Преглеждания:
1051 бр.

Коментари

Коментирай 500 символа

Подобни събития в страната

нд, 29 мар 2020
Вход свободен
Чепинци (София-град) Преглеждания 11 днес Започва