Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Ботушът"

... прочети още "БОТУШЪТ" от Лило Петров режисьор Стоян Радев Ге.К. художник Даниела Николчова композитор Калин Николов плакат, графичен дизайн Славяна Иванова фотограф Тони Перец видео Ангел Кунев Вролите: Петър – КОНСТАНТИН СОКОЛОВ Бачи – НИКОЛАЙ БОЖКОВ Симеон – НЕДЯЛКО СТЕФАНОВ Георгиев – СТАНИСЛАВ КОНДОВ Гласове Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 год.! Пиесата „Ботушът“ от Лило Петров започва с едно от най-зловещите събития в българската история – избиването на регентите, министрите и народните представители на 2 февруари 1945 г.. Динамичната ѝдраматургия ни разкрива последствията от тези убийства върху палачите и невинния свидетел, принуден да зарови ямата, в която са хвърлени телата. Образите са отлично изградени, а репликите им са точно намерени и съответстващи на характерите на героите. В съвременната ни драматургия „Ботушът“ е един от първите опити да се разкаже за това нечовешко деяние на комунистическата власт, наложена и укрепена от червената армия-окупатор на Сталин. … Пиесата “Ботушът” звучи твърде актуално за днешните разделни времена, в които отново се избиват невинни хора от същата империя, явно непроменила се и след повече от седемдесет години. Вярвам, че този текст трябва да има своя среща с възможно най-широка публика. Из рецензия на пиесата “Ботушът” от Лило Петров, Емил Андреев, писател, журналист След премиерата на пиесата “Добролюб” (награда на “Конкурс за нова пиеса” на НБУ 2019г., номинация за награда ИКАР 2020г.), на българската театрална сцена за първи път се заговаря за една тема, по която се мълчи вече десетилетия. Зловещите машинации на репресивния комунистически апарат някак останаха заключени в документалните книги на Христо Христов, Вили Лилков и много други автори. Но рядко достигат до по-широка аудитория, а още по-рядко стават достояние на по-младата аудитория, която за огромно съжаление към днешна дата е крайно дезинформирана по темата. … Смелостта, която Лило Петров има, за да ни разкаже за жестокостта на тези самопровъзгласили се главорези, издавали смъртни присъди с лекота, трябва да бъде също така смело подкрепяна. Аз лично вярвам, че появата на автори като Лило Петров е напълно закономерна и абсолютно нужна на българската театрална сцена. И съм сигурен, че пиесата “Ботушът” няма да остане незабелязана. Из рецензия на пиесата “Ботушът” от Лило Петров , Александър Чобанов, писател, сценарист

24 март 2023 от 19:00ч.
Варна  · 
Градска художествена галерия - Варна (ул. "Любен Каравелов" №1)
изминало
"БОТУШЪТ"

от Лило Петров
режисьор Стоян Радев Ге.К.
художник Даниела Николчова
композитор Калин Николов
плакат, графичен дизайн
Славяна Иванова
фотограф Тони Перец
видео Ангел Кунев
Вролите:
Петър – КОНСТАНТИН СОКОЛОВ
Бачи – НИКОЛАЙ БОЖКОВ
Симеон – НЕДЯЛКО СТЕФАНОВ
Георгиев – СТАНИСЛАВ КОНДОВ
Гласове

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 год.!

Пиесата „Ботушът“ от Лило Петров започва с едно от най-зловещите събития в българската история – избиването на регентите, министрите и народните представители на 2 февруари 1945 г.. Динамичната ѝдраматургия ни разкрива последствията от тези убийства върху палачите и невинния свидетел, принуден да зарови ямата, в която са хвърлени телата. Образите са отлично изградени, а репликите им са точно намерени и съответстващи на характерите на героите. В съвременната ни драматургия „Ботушът“ е един от първите опити да се разкаже за това нечовешко деяние на комунистическата власт, наложена и укрепена от червената армия-окупатор на Сталин. … Пиесата “Ботушът” звучи твърде актуално за днешните разделни времена, в които отново се избиват невинни хора от същата империя, явно непроменила се и след повече от седемдесет години. Вярвам, че този текст трябва да има своя среща с възможно най-широка публика.
Из рецензия на пиесата “Ботушът” от Лило Петров, Емил Андреев, писател, журналист

След премиерата на пиесата “Добролюб” (награда на “Конкурс за нова пиеса” на НБУ 2019г., номинация за награда ИКАР 2020г.), на българската театрална сцена за първи път се заговаря за една тема, по която се мълчи вече десетилетия. Зловещите машинации на репресивния комунистически апарат някак останаха заключени в документалните книги на Христо Христов, Вили Лилков и много други автори. Но рядко достигат до по-широка аудитория, а още по-рядко стават достояние на по-младата аудитория, която за огромно съжаление към днешна дата е крайно дезинформирана по темата. … Смелостта, която Лило Петров има, за да ни разкаже за жестокостта на тези самопровъзгласили се главорези, издавали смъртни присъди с лекота, трябва да бъде също така смело подкрепяна. Аз лично вярвам, че появата на автори като Лило Петров е напълно закономерна и абсолютно нужна на българската театрална сцена. И съм сигурен, че пиесата “Ботушът” няма да остане незабелязана.
Из рецензия на пиесата “Ботушът” от Лило Петров , Александър Чобанов, писател, сценарист
Прочети още
Варна, ул. "Любен Каравелов" №1

Телефон: 052 612 363; 052 620 446

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
21.02.2023г.
Преглеждания:
35 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
2 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Постановката "Спанак с Картофи" на 11 Юли във ФКЦ - Варна
8 бр. 3 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
11 Юли 2023 (Вторник)
Към офертата
Постановката "Черна комедия" на 12 Юни, във ФКЦ - Варна
Валидност на ваучера:
12 Юни 2023 (Понеделник)
Към офертата
Театралната постановка "Жена ти се сгоди" - на 8 Юни във ФКЦ - Варна
13 бр. 88:88:88 8 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
8 Юни 2023 (Четвъртък)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Подобни събития

Изминали събития наблизо

Минало събитие
ср, 31 май 2023 от 19:00
Варна Преглеждания 80