Рейтинг:
0.0
Минало събитие

"Ботушът"

... прочети още Гледайте "Ботушът" с блестящата актьорска игра в едно от най-емоционалните преживявания, които предлага варненската трупа! Сюжетът е базиран на истински случай от 1945 година в България за среща между палач и жертва, които попадат в обща килия. От Лило Петров Режисьор Стоян Радев Ге.К. Художник Даниела Николчова Композитор Калин Николов Вокали Деница Серафим Плакат, графичен дизайн Славяна Иванова Фотограф Тони Перец Видео Ангел Кунев В ролите: Петър - Константин Соколов Бачи - Николай Божков Симеон - Недялко Стефанов Георгиев - Станислав Кондов Гласовете на Красимир Добрев, Христо Колев, Димитър Костадинов, Траян Лечев, Стоян Радев. Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 год.! Времето, когато площадите бяха преизпълнени с народ, който скандираше "45 години стигат" и пееше "Комунизмът си отива, спете спокойно, деца", остана далеч назад. Хората от моето поколение нямат никакъв спомен нито за онези 45 години, нито за началните години на прехода, които за нас бяха детски сън. В училище се преподаваше много повече за извращенията на националсоциализма, отколкото за нашия социализъм. Знаем откъслечни неща за него от родителите си, от семейната ни история. Върху разказа за тоталитарното минало тихомълком се наложи един друг фалшив разказ, който изпълва някои с носталгия. С "Ботушът" се опитвам да разкажа на поколението си за престъпленията на тоталитарния режим, да проумея механизмите им, да запазя във времето поне малка част от безбройните истории, които избледняват с всеки изминал ден. Трудно е да се говори за убитите, измъчваните, изселените, репресираните. За неосъществените съдби, за изкривените животи, за унизителните компромиси, за бодряческите комсомолски рапорти, за кварталното доносничество, за другарските съдилища. За повсеместното бездарие, обуто в ботуши. Но този разговор става все по-належащ, при това не само заради паметта, а и заради времето, в което живеем. Именно сега, когато опасността от повторение е по-голяма отвсякога, трябва да се вглеждаме в процесите, довели отделни човешки същества до изстъпления отвъд най-страшните ни представи. Защото някога и те са били деца. Лило Петров

24 март 2023 от 19:00ч.
Варна  · 
Градска художествена галерия - Варна (ул. "Любен Каравелов" №1)
изминало
30 септември 2023 от 19:00ч.
Варна  · 
The Center, ул. Шипка 4
изминало
28 октомври 2023 от 19:00ч.
Варна  · 
The Center, ул. Шипка 4
изминало
04 ноември 2023 от 19:00ч.
Варна  · 
The Center, ул. Шипка 4
изминало
14 декември 2023 от 19:00ч.
изминало
20 януари 2024 от 19:00ч.
Варна  · 
The Center, ул. Шипка 4
изминало
24 февруари 2024 от 19:00ч.
Варна  · 
The Center, ул. Шипка 4
изминало
Гледайте "Ботушът" с блестящата актьорска игра в едно от най-емоционалните преживявания, които предлага варненската трупа! Сюжетът е базиран на истински случай от 1945 година в България за среща между палач и жертва, които попадат в обща килия.

От Лило Петров
Режисьор Стоян Радев Ге.К.
Художник Даниела Николчова
Композитор Калин Николов
Вокали Деница Серафим
Плакат, графичен дизайн Славяна Иванова
Фотограф Тони Перец
Видео Ангел Кунев

В ролите:
Петър - Константин Соколов
Бачи - Николай Божков
Симеон - Недялко Стефанов
Георгиев - Станислав Кондов
Гласовете на Красимир Добрев, Христо Колев, Димитър Костадинов, Траян Лечев, Стоян Радев.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 год.!

Времето, когато площадите бяха преизпълнени с народ, който скандираше "45 години стигат" и пееше "Комунизмът си отива, спете спокойно, деца", остана далеч назад. Хората от моето поколение нямат никакъв спомен нито за онези 45 години, нито за началните години на прехода, които за нас бяха детски сън.

В училище се преподаваше много повече за извращенията на националсоциализма, отколкото за нашия социализъм. Знаем откъслечни неща за него от родителите си, от семейната ни история. Върху разказа за тоталитарното минало тихомълком се наложи един друг фалшив разказ, който изпълва някои с носталгия. С "Ботушът" се опитвам да разкажа на поколението си за престъпленията на тоталитарния режим, да проумея механизмите им, да запазя във времето поне малка част от безбройните истории, които избледняват с всеки изминал ден.

Трудно е да се говори за убитите, измъчваните, изселените, репресираните. За неосъществените съдби, за изкривените животи, за унизителните компромиси, за бодряческите комсомолски рапорти, за кварталното доносничество, за другарските съдилища. За повсеместното бездарие, обуто в ботуши.

Но този разговор става все по-належащ, при това не само заради паметта, а и заради времето, в което живеем. Именно сега, когато опасността от повторение е по-голяма отвсякога, трябва да се вглеждаме в процесите, довели отделни човешки същества до изстъпления отвъд най-страшните ни представи. Защото някога и те са били деца.

Лило Петров
Прочети още
Варна, ул. "Любен Каравелов" №1

Телефон: 052 612 363; 052 620 446

Цена

от 16.00 лв. до 20.00 лв.

Сподели това събитие:
Източник:
Подходящо:
За възрастни
Дата на актуализация:
09.02.2024г.
Преглеждания:
124 бр.
Преглеждания последните 30 дена:
3 бр.

Оферти за събития и забавления наблизо

Спектакълът "Формата на нещата" на 10 Май, в Градска художествена галерия, Варна
Валидност на ваучера:
10 Май 2024 (Петък)
Към офертата
Спектакълът "Кървава сватба" на 7 Май, в Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Валидност на ваучера:
7 Май 2024 (Вторник)
Към офертата
Запечатай красиво празника: Великденска семейна фотосесия с 10 или 20 кадъра на три тематични декора, плюс детски костюми и аксесоари
Валидност на ваучера:
от 29 Март до 12 Май 2024г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Подобни събития

чт, 09 май 2024 от 19:00
14.00 - 25.00лв.
Купи билет
Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Преглеждания 95 след 22 дни Започва