Произведена по обичайната технология, но за разлика от "обикновената" са спестени механичното пречистване - филтриране - и термичната обработка - пастьоризация. Бактериите, отговорни за ферментацията и други процеси при производството са живи - затова е и "жива". Това води до силно намален срок на годност и я прави подходяща за консумация до 24 часа след производството. При прилагане на специални грижи - съхранение на тъмно, под налягане и ниска температура (например в кег), срокът за консумация може да се удължи до над 72 часа. Има и специални съдове с възможност за автоматично поддържане на температура между 0 и 5 градуса, процесите на ферментация се задържат достатъчно за да може да се съхранява няколко месеца.
Живата бира е мътна поради наличието на механични примеси. Те са от фини невидими частици до видими части от ечемичени или житни зърна (от малца) и парченца листа от хмел.
Живите бактерии - бирените дрожди - се счита, че са полезна хранителна съставка, съответно това важи и за този вид бира.
Прочети още