Около град Карнобат
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 04.09.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Около град Карнобат

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
1263 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
04.09.2019г.
Увод от автора:
Няма човек, който да не е чувал за Карнобат. Един го свързва с морето, а друг с карнобатската ракия. Всъщност Карнобат е град с вековна история богат на историческо, архитектурно и археологическо наследство в района.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Градски Култура Исторически За двойки За деца
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Къща-Музей "Димитър Полянов" - Карнобат
От автора:
Съвсем близо до църковния храм "Свети Йоан Богослов", в тиха малка уличка се намира етнографският музей на Карнобат. Той се помещава в къщата-музей на Димитър Полянов, непосредствено до къща-музей "Минко Неволин". Родната къща на писателя Димитър Полянов е единствената съхранена възрожденска къща от градски тип, строена през 70-те години на ХІХ в. Експозицията на музея е уредена в три зали и в тях е представена традиционната култура в карнобатския край от Възраждането до първите десетилетия на ХХ век. Има богат снимков материал и документи. Значително място е отделено и на прочутия Карнобатски панаир.
В експозицията са показани и традиционните поминъци и занаяти в карнобатско като абаджийството, терзийството, сарачеството, мутафчийството, като най-голямо внимание е отделено на животновъдството и по точно на отглеждането на прочутата медно-червена карнобатска овца. Експозицията е обогатена със занаятчийски произведения и инструменти, накити, обреден реквизит, като са показани елементи от сватбените, кукерските и лазарските обичаи на хората от карнобатския край.
Най-интересна е залата, представяща типичните за района тъкани и носии.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 40°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 40° 18 юли 24° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 22° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Къща-Музей "Димитър Полянов" - Карнобат:
5.0
2 Крепост Маркели - Карнобат
От автора:
До крепостта се стига лесно с кола от магистрала Тракия, където има табела за Маркели. Отбивката води и към Крумово Градище. Днес крепостта едва се показва, останали са само останки от зидове, мозайки, олтари, бани и проходи. Ширналото се карнобатско поле е постлано като килим на великото Крумово кале от далечния IX в. Руините плахо надничат зад ниска и рядка растителност, но при приближаване гледката придобива други измерения. Колко стратегически са мислили тогава, за да се създаде това знаменателно укрепление! От всички страни крепостта е била недосегаема - мочурища и река са препречвали защитните й стени. Таен проход е извеждал воините при нужда далече извън пределите й, в другия край на Карнобат.
Гледката е изумителна, въздуха сякаш е друг.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 40°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 40° 18 юли 24° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 22° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Крепост Маркели - Карнобат:
3.0 / 1 оценка
3 Пещера "Рускина дупка"
От автора:
Пещера Рускина дупка се намира в близост до с. Железари, Бургаско, до крепост Русокастро и манастирската църква "Св.Георги Победоносец". За да се стигне до пещерата и нейния вход се минава по пътека надолу от църквата. Пещерата е дълга 17м, и е висока 4м. В района има много доказателства, че мястото е било светилище още от времето на древните траки посветено на Богинята-майка. Народната традиция в селото е запазила стари песни и легенди свързани със страшен змей, който живеел в пещерата. Той се влюбил в хубавата мома Руса/ Русалия и я отвлякъл в пещерата. Нейните сълзи се стичали по скалата и напълнили малко кладенче, което и до днес се счита за лековито.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
ясно небе 41°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 41° 18 юли 24° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 37° 21 юли 22° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Пещера "Рускина дупка":
3.5 / 2 оценки
4 Етнографски комплекс "Генгер" - Айтос
От автора:
Етнографския комплекс е създаден в подножието на планината. В началото на лесопарк Славеева река. Този парк е известен със скалните образувания Казаните и Трите братя. Наблизо се намира и зоологическата градина. Това е една истинска разходка в миналото по калдъръмена уличка сред старовремските къщи. Не просто да наблюдаваш, а да опиташ с ръцете си и то на открито древните занаятчийски технологии. Това място пази българските занаяти живи.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 40°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 40° 18 юли 25° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:
Рейтинг за Етнографски комплекс "Генгер" - Айтос:
5.0
5 Скален феномен "Тримата братя" - Айтос
От автора:
Казаните и Тримата братя - изваяни от природата. "Казаните" са сякаш издълбани от човешка ръка, тези скални образувания представляват големи дупки, пълни с вода, които много приличат на казани. Дупките са разположени върху няколко големи скали на върха на хълм в парк Славеева река. От хълма се открива прекрасна гледка към град Айтос.
В непосредствена близост до Казаните се намират три високи скали, които въображението на хората е оприличило на трима братя. Преданието разказва за героичните им дела в защита на слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, те се вкаменявали, за да се скрият от враговете си. Братята били с огромни размери и след всяка крачка оставяли големи дупки в скалите. Друга легенда пък твърди, че дупките в скалите са от тежката стъпка на Крали Марко.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 40°C
5 дневна прогноза
днес 24° / 40° 18 юли 25° / 41° 19 юли 25° / 39° 20 юли 23° / 38° 21 юли 23° / 36°
От потребителите:

Коментари

Коментирай 1000 символа