Спа, вино и забележителности - Богатствата на Югозападна България
Продължителност: 3 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 28.08.2019 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Спа, вино и забележителности - Богатствата на Югозападна България

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
3215 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
28.08.2019г.
Увод от автора:
Досетихте ли за къде говоря?
Сандански, Мелник и Рупите. Съчетанието на спа туризъм и забележителности ми е едно от любимите. Никога не бях ходила на юг. И така един уикенд се решихме да посетим град Сандански. Толкова бях слушала за него. Казват, че бил най-топлият град. Мисля, че е вярно, доста по-горещо беше от моя роден град. За да стигнем до него ни отне около 5 часа, тръгвайки от Централна България. Тези часове минаха бързо, макар и да има доста завои по пътя. Очите ми се пълнеха с живописта на планините. Пирин - толкова велика, покрита с бяла покривка, а вече идва лятото. Въздуха - толкова чист.
Продължителност: 3 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Градски Култура За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Парк "Свети Врач" - Сандански
От автора:
Пристигнахме към обяд, бяхме тръгнали доста рано. Отседнахме в хотел в центъра. Насладихме се за няколко часа на спа услугите в хотела. След което поехме по централната улица, която беше доста пренаселена и отвсякъде се чуваха разговори на гръцки. Все пак Гърция е на около 20 км. Бях споменала по-рано, че наричат Сандански най-топлият град в България, това е така, заради географското му разположение. Известен още с многото си минерални извори, доста хора идват тук за да използват лечебните им свойства.
Парк ''Св. Врач'' е огромен. Малката част, която успяхме да разгледаме е красиво оформена. Озеленен с множество дървета и току що нацъфтели цветя. В парка са изградени изкуствено езеро, в което се срещат патици и лебеди, множество детски кътове. В пределите на парка се срещат най-различни по архитектура чешми и фонтани. На територията на парка се намира стадион "Спартак". Има интересен макет на Пирин планина, който е впечатляващ.
Съвет:
Прекрасно място за отдих и почивка.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
интензивен дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 20° 18 апр 8° / 15° 19 апр 5° / 16° 20 апр 8° / 14° 21 апр 8° / 13°
От потребителите:
Рейтинг за Парк "Свети Врач" - Сандански:
5.0 / 12 оценки
2 Мелнишки пирамиди
От автора:
Мелник - най-малкия град в България, разположен в полите Пирин планина. Прочут с виното си и природната забележителност - Мелнишки пирамиди. Изваден сякаш от приказка. Скалните пирамиди са все едно надвиснали над града или града се е сгушил в полите им. В началото на града е паметникът на Яне Сандански. След което вниманието ми се отклонява към къщите и тяхната възрожденска архитектура, запазена във времето. Музеят на виното - домакина ни изнесе изчерпателна и интересна лекция за историята на Мелник, за винопроизводството, за прочутото мелнишко вино. Последва разглеждане на експозиция на автентични съдове, инструменти и др., подредени на няколко етажа и след това - дегустация. Не съм любител на виното, но точно тук усетих чара му.
Планирано време: от 4 до 8 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
интензивен дъжд 17°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 18° 18 апр 5° / 11° 19 апр 3° / 13° 20 апр 6° / 10° 21 апр 5° / 10°
От потребителите:
Рейтинг за Мелнишки пирамиди:
4.9 / 10 оценки
3 Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"
От автора:
В околностите на Мелник се срещат много църкви и храмове. Шест от тях носят името на покровителя на града - Св. Никола. Има 3 км. пътека, свързваща Роженския манастир с Мелник и минаваща през забележителния природен феномен - Мелнишките пирамиди. До манастира пътят е добре указан. Малко преди него има беседка, след която се откриваше страхотна панорама към Роженския манастир и към величествените пясъчни пирамиди. Самият Роженски манастир се намира на хълм, на около километър над с. Рожен. Впечатляващ е както отвън, така и отвътре.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Понеделник - неделя: 7:00 - 19:00 ч. Виж работното време
интензивен дъжд 17°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 18° 18 апр 5° / 11° 19 апр 3° / 13° 20 апр 6° / 10° 21 апр 5° / 10°
От потребителите:
Рейтинг за Роженски манастир "Свето Рождество Богородично":
4.7 / 25 оценки
4 Местност "Рупите"
От автора:
Рупите е защитена местност, която е разположена на около 10 км. от Петрич и на 2 км. от с. Рупите, в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина. Възвишението е изградено от вулканични скали. Защитената местност Рупите е известна с лечебните си минерални извори с температура 74°C. В местността Рупите се намира храм-паметникът "Св. Петка Българска". Местността е известна преди всичко като място, свързано с пророчицата Ванга. Там е къщата-музей на Ванга. Разхождайки се измежду бликащите гореща вода изворчета, вдигащи пара, вече в охладената вода плуваха множество костенурки и риби. Рупите е магическа местност. Въздухът е чист, природата – красива през всеки сезон.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Работно време на храма: ноември – март: 08:00 – 17:00 ч. април – октомври: 07:30 – 19:00 ч. Виж работното време
интензивен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 22° 18 апр 10° / 17° 19 апр 7° / 18° 20 апр 9° / 16° 21 апр 10° / 14°
От потребителите:
Рейтинг за Местност "Рупите":
4.9 / 67 оценки
Заключение от автора:
Красивите природни картини в този край на България са много. За малкото време, което имахме, успяхме само тези да посетим. Но определено се чувствам заредена и освежена.

Коментари

Коментирай 1000 символа