Местност Болата
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен Добавено на: 13.04.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Местност Болата

Рейтинг:
4.7 / 2 оценки
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
3563 бр.
Рейтинг:
4.7 / 6 оценки
Дата на добавяне:
13.04.2018г.
Увод от автора:
Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция.
В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери - жилища. Плажът е широко известен и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива изглед към цялата клисура. Заливът Болата стана част от Клуба "Най-красивите заливи в света"
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен
Етикети:
Море За двойки За деца За компания За сам човек
Виж на картата
1 Залив Болата
Снимка: Иван Станчев Разгледай обекта
От автора:
От тревните растителни видове се срещат обикновен гингер, луковична ливадина, обикновена тръстика, други житни растения и др. Характерни за района храсти са дрян, чашкодрян, драка, храстовиден жасмин и др.

Срещат се няколко вида земноводни и влечуги като защитените видове сирийска чесновница, кафява крастава жаба, шипобедрена костенурка.

Над езерото минава Виа Понтика - една от големите въздушни "магистрали" на мигриращи птици от цяла Европа. Поради това в залива може да се наблюдават гнездящи или преминаващи водолюбиви птици - малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, голям корморан, речна рибарка, белоока потапница и други видове патици и гъски.

Пукнатините и нишите са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници - белокоремна белозъбка, малка белозъбка, обикновена сива полевка и др. Във водите в близост до залива може да се наблюдава и обикновен делфин
Планирано време: от 4 до 8 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Залив Болата:
4.5 / 19 оценки
2 Мидена ферма "Дълбока" - Българево
От автора:
На морскиа бряг над залива се намира миден ресторант Дълбока. При посещение, може да се насладите на прекрасен изглед към залива и слушайки шепота на вълните да се потопите в една невероятна атмосфера.
Фермите на Дълбока ООД са разположени в една от най-екологично чистите области на българското Черноморие - залива на нос Калиакра. Първата експериментална ферма от подводен тип е построена и пусната в експлоатация през септември 1994г. Дълбока ООД изгради надводна мидена ферма от 780 кв.м през 2003г. по програма САПАРД. През 2006г. бе осъществен втория етап - 1640 кв.м, отново по същата програма. А от 2011г. стартира изграждането на трети етап от 2080 кв.м, който се финансира от Европейския фонд по рибарство
Планирано време: от 4 до 8 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
от 10:00ч - 22:00ч Виж работното време
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 9° 19 фев 6° / 9° 20 фев 5° / 8° 21 фев 4° / 8° 22 фев 4° / 8°
От потребителите:
Рейтинг за Мидена ферма "Дълбока" - Българево:
3.6 / 14 оценки
3 Исторически комплекс "Онгъл" - Българево
От автора:
Центърът е създаден, за да популяризира историята на българските земи, народите, които са ги обитавали и културното наследство, което са завещали на живеещите тук.

Онгъла е името на местността, където се предполага, че кан Аспарух е навлязъл в българските зами през 680г.

Исторически център "Онгъл" отвори тежките си порти за посетителите през месец август 2014 година. Комплексът се намира в покрайнините на село Българево в посока към нос Калиакра.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
4лв Виж цените
08:00ч - 20:00ч Виж работното време
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 9° 19 фев 6° / 9° 20 фев 5° / 8° 21 фев 4° / 8° 22 фев 4° / 8°
От потребителите:
Рейтинг за Исторически комплекс "Онгъл" - Българево:
4.8 / 9 оценки

Коментари · 2

соня преди 2 години

Как се стига да залива Болата и плажът отворен ли е за посетители?

Evgeniya преди 2 години

След Българево в посока нос Калиакра има отбивка в ляво и път. Стига до плажа. Носете n си храна и вода-няма заведение.

Коментирай 500 символа