Из Асеновград и околностите за два дни
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 10.08.2017 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Из Асеновград и околностите за два дни

Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4785 бр.
Рейтинг:
0.0
Дата на добавяне:
10.08.2017г.
Увод от автора:
Обичам Южна България, и само преминаването на Стара планина към тази част на родината ни, предизвиква в мен емоция и жажда за приключения. Тук всичко е по-топло - от климата до отношението на местните. Сгушен в полите на Родопите и често оставащ в сянката на Пловдив, е разположен Асеновград.
На 15км южно от Пловдив, Асеновград е най-големият необластен град в България, най-големият град в Родопите, втори по големина в областта след Пловдив и административен център на община Асеновград. В града влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 1986г са отделни села. До 1934г Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Стенимахос. Същата година е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Известен е като "Градът на булчинските рокли" поради големия брой ателиета и магазини за сватбени рокли и аксесоари.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Градски Култура Исторически За двойки За деца За компания За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Параклис "Света Петка" - Асеновград
От автора:
Градът е известен с многото си църкви, манастири и параклиси и често е наричан "Малкият Йерусалим". Силно свързан с християнската религия, в околностите му има точно 80 религиозни храма – 5 манастира, 17 църкви и 58 параклиса. Някои от най-известните и красиви християнски храмове са: църквата "Света Богородица", църквата "Свети Архангели", манастирът "Света Петка", Горноводенски манастир "Св. св. Кирик и Юлита", "Света Богородица Благовещение – Рибната", "Успение Богородично", "Свети Иван Рилски", "Свети Атанасий Александрийски", "Свети Никола Мирликийски", "Свети Георги" в квартал Амбелино, "Свети Георги" в квартал Метоха, "Света Марина", параклисите "Света Богородица Малката", "Свети Константин и Елена", Параклис "Свети Яни", "Света Варвара", "Свети Димитър" и други. Безкраен избор от църковния каталог на Асеновград, който със сигурност ще уплътни голяма част от първия ви първи ден.
Планирано време: от 4 до 8 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
умерен дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 27° 15 юни 16° / 29° 16 юни 17° / 31° 17 юни 18° / 33° 18 юни 18° / 30°
От потребителите:
Рейтинг за Параклис "Света Петка" - Асеновград:
5.0 / 2 оценки
Посетено от:
2 Асенова крепост
От автора:
Остатъка от деня оставяме за перлата в Асеновградската корона, а именно обичаната и спираща дъха Асенова крепост, която се намира само на 2км от града. В неговия край, в посока Смолян, тръгва отбивка надясно.
Крепостта е съществувала още по времето на траките, преустроена е от Византия през IX век, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на тогава построения Бачковски манастир (нашата следваща спирка). От тези сведения се вижда, че Асеновата крепост е притежавала собствена охрана и администрация. Превземана е от кръстоносците по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Крепостта съществува до 1410г, когато е разрушена от нахлуващите османски войски. Наречена е на цар Иван Асен II, който през 1231г прави редица поправки по нея с цел заздравяването ѝ. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелстващ за това.
Изкачването към върха е уникално усещане за безгранична свобода и едновременно с това - смирение пред природата. Гледките към Родопите са толкова красиви, че човек загубва поглед. Крепостта е изключително красива и вечер, когато стените й са осветени в различни цветове.
Съвет:
Пътят към крепостта е стръмен и не много широк. Паркирането се осъществява в дясната част на пътното платно, а малко преди крепостта има отбивка, която служи и за паркинг. Следващата част от разстоянието изминахме пеша.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Понеделник – неделя: 09:00 - 18:00 ч. (зимен сезон) 09:00 - 18:00 ч. (пролетно-есенен сезон) 09:00 - 20:00 ч. (летен сезон) – петък - събота до 22:00 ч. Виж работното време
умерен дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 27° 15 юни 16° / 29° 16 юни 17° / 31° 17 юни 18° / 33° 18 юни 18° / 30°
От потребителите:
Рейтинг за Асенова крепост:
4.8 / 56 оценки
3 Бачковски манастир "Успение Богородично"
От автора:
Започваме втория ден от пътешествието ни с посещение на Бачковския манастир. Един от най-големите, красиви и посещавани манастири у нас, който безспорно заслужава славата си. Tой е основан през 1083г от Григорий Бакуриани – велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и Абазий, негов брат. Съставеният по нареждане на основателя манастирски устав (типик) е запазен в преписи на гръцки и грузински език. Според него светските и църковни власти, включително митрополитът на Филипопол (Пловдив), нямат право да се месят в работите на обителта и достъпът в нея е закрит за монаси-гърци.
Пътят до Бачково и манастира е живописен и загатва за магията, наречена Родопи. Изкачването към манастира доставя голямо удоволствие не само заради гледките, които се разкриват, но и заради приятната и изпълнена със сергийки уличка, от която попълнихме колекцията си със сувенири.
След няколко посещения смело мога да кажа, че манастирът е пленяващ във всеки един сезон, но определено през лятото красотата му е неповторима!
Съвет:
Може да паркирате на две места - едното е идвайки от Бачково да спрете на платения паркинг вляво (преди който има табела за манастира). От него тръгва пътят със сергийките. Второто място е след като преминете табелата за края на Бачково - малко след това също има указание за ляв завой към манастира. Пътят ви отвежда точно до него и спестявате ходенето, което бихте имали, паркирайки на първото място, но ви спестява и някои от гледките.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
7:00-18:00 Виж работното време
интензивен дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 15 юни 9° / 22° 16 юни 11° / 23° 17 юни 12° / 25° 18 юни 12° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Бачковски манастир "Успение Богородично":
4.8 / 50 оценки
4 Нареченски минерални бани
От автора:
След като запалихме свещичка за здраве и си обещахме да се върнем за пореден път, се отправяме към следващата точка от маршрута ни - Нареченски минерални бани, един от най-известните балнеолечебни курорти в България. Намира се на 24км югозападно от Асеновград в Средните Родопи, в планинска местност около река Чая. Там има три минерални извора, всички в близост до главния път, с температура на водата между 21,5 и 29 градуса. Интересно е да се знае, че ледник на остров Александър в Антарктика е наименуван в чест на село Нареченски бани - Наречен.
Разходката е приятна и на чист въздух. Тихо и спокойно е, единствено реката нарушава тишината.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
интензивен дъжд 18°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 20° 15 юни 9° / 22° 16 юни 11° / 23° 17 юни 12° / 25° 18 юни 12° / 21°
От потребителите:
Рейтинг за Нареченски минерални бани:
4.5 / 1 оценка
5 Село Косово
От автора:
Само на 5км от Нареченски бани е Косово - не толкова известно, но много красиво родопско село, което ще накара всеки запален фотограф да му отдели поне петнадесет минути.
Разположено в централния дял на Родопите, Косово е обградено от ридове с девствена природа, а махалите му се пресичат от четири непресъхващи рекички.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
умерен дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 8° / 17° 15 юни 6° / 19° 16 юни 9° / 20° 17 юни 10° / 23° 18 юни 10° / 19°
От потребителите:
Рейтинг за Село Косово:
4.9 / 8 оценки
Заключение от автора:
Така приключва нашата двудневна разходка около Асеновград - кратка, но изключително ползотворна и зареждаща с емоции.

Коментари

Коментирай 1000 символа