Опознай България с NOVA

Всеки петък в „Здравей, България” известни личности ще показват непознати места от родината ни и ще ни разкриват защо са толкова специални за тях. Ники Дойнов, Евгени Дайнов, Марта Вачкова са част от хората, с които ще попътуваме до малко известни и много крaсиви кътчета от България. Проектът е съвместно дело на NOVA и Опознай.bg.

Разходка с Боян Петров във Врачанския Балкан

Един от най-добрите ни алпинисти Боян Петров ни води на гости във Врачанския балкан. Разходката започва с третата по дължина пещера в България - Темната дупка. Преди да влезете в пещерата ще видите един от характерните обитатели на планината - мъничък скорпион, който не е отровен за хората. Боян ще ви разкаже много за пещерата и за нейните особености. Без да навлизате във вътрешността, ще погледнете от входа към нейните тъмни кътчета и тайни, където живеят над 75 вида безгръбначни животни. Ще минете през извора Житолюб - най-долният етаж от Темната дупка. В село Миланово доктор Бежков пък ще ви разкаже повече за историята на пещерата и нейното откриване. Във Врачанската планина са установени над 2000 вида животни, от които преобладават влечугите. Лешоядите пък са най-голямата стойност на района. Научете повече за тях, докато се разхождате по пътеката на лешоядите.

От Антарктида до... Искърското дефиле

Българският учен и полярен изследовател професор Христо Пимпирев ще се разходи с вас из Искърското дефиле. Ще се насладите на величествената природа в Искърския пролом – най-дългият в България, с много ждрела, пещери и водопади, и ще се запознаете с геоложките особености на местността. След това ще тръгнете по Вазовата екопътека, като започнете от природния феномен „Джуглата” и достигнете до един най-високите водопади в страната – „Скакля”. След това ще се докоснете и до историята ни, разглеждайки Черепишкия манастир, за който има сведения още от 1392 г. Той е любимо място на Васил Левски, Алеко Константинов, а и на Иван Вазов, който тук създава разказа си „Една българка”. А за финал ще се полюбувате и на скалното образувание – „Ритлите”, край село Лютиброд.

По стъпките на опълченците с Веселин Маринов

Веско Маринов ще ви поведе по стъпките на опълченците. Разходката ще започнем от село Шипка - едно специално място за любимеца на поколения българи. Ще се насладите на златните кубета на руската църква, а Веско Маринов ще ви разкаже интересни неща за историята й, за първата му среща с това свято място и как то е свързано с личния му живот. Следващата спирка е връх Шипка. Ще качите стълбите до заветния връх, а певецът ще ви прочете стиховете, които го карат да се прекланя още и още пред това историческо място. Ще ви сподели защо мястото е толкова специално за него и как носи всички послания, които би искал самият той да предаде.

От високо в небето до дълбоко под земята

Планинският бегач Кирил Николов – Дизела ще ви покаже красиви природни забележителности около град Белоградчик. Най-напред ще слезете под земята в пещера Магурата – една от малкото в света, в която са запазени рисунки от преди около 11 000 години. След като разгледате красивите ѝ зали, ще се отправите към Белоградчишката крепост. Щом се качите на върха на крепостта ще имате възможност да стимулирате въображението си разпознавайки различни фигури в каменните образувания на Белоградчишките скали. Пред вас ще се открие просторна гледка към планината и връх Ком и ще ви се иска да останете с часове на това приказно място.

Адреналин и силни преживявания в Карлуково с Дойчин Боянов

Един от най-добрите ни алпинисти, Дойчин Боянов, ще ви вдигне адреналина с разходка по ръка в Карлуково и скалите там. Първата спирка е пещера Проходна, най-дългият естествен тунел в БЪлгария. На входа има площадка за бънджи скок. Пещерата е най-известна с образуванието "Очите", които ще видите и само. Там са едни от най-трудните маршрути за катерене в България, единият от тях е "Напред и нагоре". Следваща спирка е пещерата Зиданка, в Задънен дол, където се слиза само с екипировка, а вие ще станете част от екстремното спускане в дупката на пещерата. Ще се разходите в пещерата, посещавани от доста диви животни. За десерт ще посетите скалния манастир Света Марина, част от цял църковен комплекс на Карлуковския карст.