Опознай България с NOVA

Всеки петък в „Здравей, България” известни личности ще показват непознати места от родината ни и ще ни разкриват защо са толкова специални за тях. Ники Дойнов, Евгени Дайнов, Марта Вачкова са част от хората, с които ще попътуваме до малко известни и много крaсиви кътчета от България. Проектът е съвместно дело на NOVA и Опознай.bg.

Адреналин и силни преживявания в Карлуково с Дойчин Боянов

Един от най-добрите ни алпинисти, Дойчин Боянов, ще ви вдигне адреналина с разходка по ръка в Карлуково и скалите там. Първата спирка е пещера Проходна, най-дългият естествен тунел в БЪлгария. На входа има площадка за бънджи скок. Пещерата е най-известна с образуванието "Очите", които ще видите и само. Там са едни от най-трудните маршрути за катерене в България, единият от тях е "Напред и нагоре". Следваща спирка е пещерата Зиданка, в Задънен дол, където се слиза само с екипировка, а вие ще станете част от екстремното спускане в дупката на пещерата. Ще се разходите в пещерата, посещавани от доста диви животни. За десерт ще посетите скалния манастир Света Марина, част от цял църковен комплекс на Карлуковския карст.

Иван Ласкин отново в казармата

Актьорът Иван Ласкин ще ви разходи из местата, на които е служил и ще ви разкаже много и забавни спомени от този период в живота си. Преди да стигнете до село Чучулигово, където са окопите, ще минете през язовир Дяково. Там Иван пази много спомени за смях с великия Велко Кънев. Ще минете покрай река Струма, преди да продължите към паметника на Спартак в Сандански.Следваща спирка е Мелник - любимо място на актьора, където ще погостувате в къщата на ротния му и ще разберете какво е научил през тези две години служба.

По стъпките на филма "Воевода" със Зорница София

Филмът "Воевода" на Зорница София вече напълни киносалоните, а сега самата тя ще ви разходи по местата, където са заснети някои от сцените. Разходката започва от една от Исихастките пещери в Шуменското плато, където Зорница ще ви разкаже повече за исихазма и монасите му. Пътешествието продължава към Жеравна и къщата на Вальо Вълков, къщата на Руси Чорбаджи и местността Ветрила, където е бил разположен декора с къщата на малката Румяна.Ще научите някои интересни подробности за тогавашния български бит, а за да получите и пълна представа за местата на снимките ще видите и сцени от филма.

Ловеч през погледа на Мис Вселена България

Една красива жена ще ви разходи из красивите места на Ловеч, градът на люляците. Срещнете се с Виолина Анчева при Покрития мост на Кольо Фичето, който е символ на града. Посетете Вароша - старата част на Ловеч, с малки калдъръмени улички, високи зидове и типична възрожденска архитектура. Ще влезете в Музея "Васил Левски" с най-голямата експозиция на лични вещи и оръжия на Апостола.Ще се качите на крепостта Хисаря, където е подписан мирния договор с Византия и където има останки от 7 църкви. На входа на крепостта се намира и най-високия паметник на Васил Левски в България.Разходката ще приключи с посещение на Деветашката пещера, на 15км от Ловеч.

Духът на Благоевград през погледа на радиоводещия Симо

Истинският смисъл на Благоевград е животът навън, между къщите. Разходете се в Стария град и се запознайте с Христина Шопова, за да научите повече за квартал Вароша. Влезте в църквата "Свето Въведение Богородично", където отец Андон ще ви каже какво я прави толкова уникална и кои са най-хубавите моменти в храма. Ще видите Бачиново - парка на Благоевград, който започва от центъра на града.Порадвайте се на чист въздух, силуета на планината, патици и красивия черен лебед. Паркът предлага прекрасна възможност за движение и спорт.А в духа на идващата Коледа посетете и коледния базар с всякакви апетитни мезета и ароматно греяно вино.

Лудият репортер Даниел Петканов ще ви заведе на едно необикновено пътешествие в Банско

Разходката ще започне от центъра на Банско и трите неща, които можете да правите, докато сте там: да си говорите с котките, да си направите селфи с бански старец (или баба) и да целувате супер яките мацки по улицата, (ако има нещо за целуване). Ще минете през родната къща-музей на Никола Вапцаров и ще научите повече за живота му.Ще влезете и във възстановената килия на големия будител Паисий Хилендарски, а в самия край на деня Даниел ще ви заведе в парка за танцуващи мечки в Белица.

Звездата от "Откраднат живот" Димо Алексиев ще ви разходи в село Сестримо

Станете част от една емоционална разходка в детските спомени на Димо Алексиев. Сестримо, сгушено в полите на Рила, ще ви очарова, когато го видите през неговите очи. Вижте старата гара, посетете основното училище и послушайте църковния хор в църквата на селото. По козя пътека ще стигнете до параклис Света Петка, вероятно черква-крепост, която е служила за убежище на местното население.Завършете разходката с поглед от високо към красотата на язовир Белмекен.

Забележителности включени в репортажа:

Параклис "Света Петка" - Сестримо Язовир "Белмекен" Сестримо

Ани Салич ще ви разкрие тайните на Витоша

Ще започнете разходката си от южния склон на Витоша планина. Ще видите Пауновия дъб, а после ще се разходите до живата вода, където можете да проверите колко сте грешни и да си пожелаете нещо, докато пиете от чешмата. Ще посетите село Боснек, само на 40км от София и ще се запознаете с легендите му. Ще запалите свещичка в църквата "Свети Теодор Стратилат", паметник на културата. Разходката с Ани Салич ще приключи на крепостта над селото, откъде се разкрива гледка, която ще разсее всички грижи и ще ви зареди с хубави мисли.

На пътешествие с детската железница с кака Лара в Пловдив

Кака Лара ще ви разкаже за нейните детски спомени и прекрасните лета в Пловдив. Ще се качите на детската железница и ще се разходите по нейния маршрут из Младежкия хълм с кратък престой и красива гледка на спирка Панорама. Ще влезете във възстановената зала на Драматичния театър, основан преди цели 135 години, където кака Лара буквално е направила първите си крачки. И разбира се, ще се потопите в невероятната атмосфера на Капана - творческото сърце на града.

Милица Гладнишка ще ви покаже едно различно лице на Димитровград

Ще се потопите заедно с нея в неповторимата атмосфера на димитровградския театър "Апостол Карамитев", ще се разходите в Парка на поезията "Пеньо Пенев", направен в японски стил още по времето на стария режим. Ще чуете и легендата за езерата в парка - сълзите на големия поет. Ще се разходите до каменните гъби край Хасково - едно приказно място, което ще ви пренесе сякаш на друга планета, а за десерт ще чуете и интересната и малко зловеща легенда на това местенце.

На барбекю с Румен Бахов в Еленския Балкан

Ще си направите заедно едно офроуд приключение до хижа Чумерна. Там ще ви посрещнат топло и ще ви нагостят с вълшебен чай от омайни билки, които ще излекуват любовните ви мъки. След като се порадвате на опитомената дива котка и кучето спасител, ще потичате до връх Чумерен, откъдето се разкрива прекрасна гледка, стига времето да не е много начумерено. А за финал ще възнаградите усилията си с барбекю, полегнало на жар.

Забележителности включени в репортажа:

Хижа "Чумерна" Връх Чумерна Хижа "Буковец"

Социологът Мира Радева ще ни поведе по стъпките на Лора и Яворов

Разходката започва от село Бели Искър, където се събират трите реки - Черни, Леви и Бели Искър. Ще усетите полъха на Бяло море, преди да стигнете до Искровете - входа на Рила. Ще видите Шишмановото кале, Орловите скали и знаменитата църква на Бели Искър, където се женят Яворов и Лора. Старият учител на селото ще ви разкаже любопитни факти за тази историческа сватба. Ще минете по екопътека Бели Искър, само на 3км от селото, откъдето са минали и Яворовите Четници. Ще звършите разходката със спираща дъха гледка от погледната площадка на пътеката.

Археологът Николай Овчаров ще ви запознае със скалните хора, населявали източните Родопи преди 8 000 години и техните храмове

Ще направите една необикновена разходка из потайностите на Перперикон - един град по римски образец, изсечен на върха на планината, където ще видите най-ранната църква в Родопите, откъдето започва покръстването в този регион и късче самородно злато, намерено при разкопките. Пътуването в миналото ще прпдължи с Татул - светилището на Орфей. Ще влезете в археологическия музей на Кърджали - съкровищницата на града, където се съхраняват от земеделски сечива до изящни произведения на изкуството. А накрая ще се пркелоните в църквата "Успение на Света Богородица", където се съхранява парченце от светия кръст.

Забележителности включени в репортажа:

Перперикон Тракийското светилище при село Татул Родопи

Владо Пенев ще ви разкрие тайните на Земенския манастир

Вижте някои от най-любимите места на актьора, като започнете от Земенския манастир. Влезте в църквата, построена още през 11-12 век според легендата от ученика, а не от майстора. Ако докоснете пък с лява ръка олтара, можете да си пожелаете нещо. Разходката продължава в Кюстендил, където ще се срещнете с потомка на Димитър Пешев, която ще ви разкаже за големия българин и приноса му към спасяването на българските евреи. Надникнете и в галерията на Владимир Димитров-Майстора.За десерт се качете до крепостта "Хисарлъка" и чуйте повече за историята й.

Краси Ранков ще ви покаже очарованието на родния си град Балчик

Актьорът ще ви разкаже за детството и белите си в крайморския град. Ще ви заведе на мястото с красиви гледки, които показва на студентите си. Ще видите един различен Балчик - с акваторията, където ви очаква прясна риба, най-голяма мелница и разбира се, двореца на румънската кралица Реджина Мария. А за десерт ще ви изправи на нос Калиакра и ще ви разкаже легендата за него.Балчик е място за почивка и любов - и вие, със сигурност, ще се влюбите в него!

Марта Вачкова ще ви разведе в района на Етрополския Балкан

Разходете се с нея из любимите й места в любимия й Етрополски Балкан и чуйте какво я вдъхновява тук. Научете повече за историята и поверията за град Етрополе и опитайте традиционни за региона ястия на гости в местността Горунака. Посетете живописния Етрополски манастир - убежище на Васил Левски, преди да поемете към конната база в Етрополе.

Люси Дяковска ще ви отведе в родния си град Плевен, за да ви разкрие тайните му

Ще посетите баба й за вкусно хапване, преди да продължите в мавзолея със забележителния иконостас и костницата, ще влезете в Плевенската панорама, ще се разходите в музея на виното, който е единственият пещерен музей в България, ще дегустирате специални сортове вина, а за завършек ще погледате заедно с Люси прекрасния залез в парка Кайлъка и ще се порадвате на пеещите фонтани в центъра на града

Никол Станкулова ще ви качи на крепостта Цари Мали град и ще ви разкаже защо носи това име

Минете с нея през извор Белчин баня и се разходете из родното място на прародителите й - Рельово, където след посрещането с погача, ще се запознаете с жителите на селото и техните спомени за това симпатично местенце.

Политологът Евгений Дайнов ще ви заведе на риболов в любимия си Синеморец

Чуйте спомените му за малкото морско селце преди години, разходете се на плажа на Велека, за да пиете джин с тоник, метнете въдицата с него и се качете на лодка за разходка в защитената местност на реката.

Новинарът Ники Дойнов ще ви разведе в района на Ивайловград

Разходете се с него в Горно Луково, вила Армира и римският дворец, крепостта Лютица и посетете Фестивала на баницата и айряна в Гърция.