Най-подходящите дестинации за каякинг и рафтинг в България

През пролетта, когато реките и язовирите са най-пълноводни, е идеалното време за приключения сред природата

Източник:
Публикувано на:
30 Мар 2018
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
7289 бр.
Водните спортове каякинг и рафтинг все повече набират популярност като възможност за забавление, което може да се практикува сред природата от малки и големи.

С каяк може да се спускате в бурни реки, езера, язовири или дори в морето. Този спорт е подходящ както за начинаещи ентусиасти, така и за напреднали смелчаци, които искат да усетят тръпката да се борят с бързеите и завоите на речното корито.
Каякът може да бъде с едно, две и дори с четири места.

За рафтинг от друга страна, се изисква участие от повече хора, затова е страхотен начин за приключение в компанията на приятели или за тиймбилдинг с колегите. Спускането се извършва с надуваема лодка по буйни реки и със сигурност ще ви избави от скуката.

Къде обаче в България може да усетите адреналина, с който каякингът и рафтингът ще ви заредят? Вижте кои са най-подходящите дестинации за водни приключения.

Каяк на язовир Искър


Снимка: kayak-zone.bg

Язовир Искър се намира между София и курорта Боровец и е един от най-големите язовири в България. Плаването с каяк в язовира не изисква да имате предварителна подготовка, затова е подходящо освен за възрастни и за деца над 10 години.

Река Искър в района на Искърското дефиле


Снимка: adventure-bulgaria.org

По поречието на река Искър може да се спуснете както с каяк, така и да практикувате рафтинг. В зависимост от времето и мястото, спусканията могат да бъдат отпускащи или пък екстремни - зависи какво търсите от преживяването.

Спускания с каяк могат да се извършват в следните три района - Искърското дефиле, от Мездра до Роман и от Кунино до Карлуково и Червен бряг.


Снимка: defileto.com

Рафтингът по Искърското дефиле е екстремно приключение, което може да опита всеки. Преминава се през различни трасирани маршрути, съчетаващи адреналинови моменти и релакс сред красотата на природата. Специално за семейства с деца над 6 години има възможност и за по-леки спускания.

Каякинг по устието на река Камчия


Снимка: Bulteam Adventures/facebook

Спускането с каяк по устието на река Камчия няма как да не ви остави незабравим спомен. Реката е дълга 254км и се образува от сливането на Луда Камчия и Голяма Камчия, които извират от източния дял на Стара планина. Камчия е най-голямата българска река, вливаща се в Черно море

Рафтинг по река Струма - Кресненско дефиле


Снимка: raftingbg.com

Пълноводието на река Струма ви предоставя идеална възможност да изпитате невероятни емоции и много адреналин от рафтинга.

Може дори да изберете спускане по най-дългото трасе - 12км, което продължава около 3 часа.

Рафтинг по река Арда


Снимка: rafting.bg

Ако вече сте опитни в рафтинга и искате да искате да усетите истинската магия на водния спорт, за вас е по-отдалечената от цивилизацията река Арда. Бързеите, пълни с адреналин, се редуват с по-спокойни места, където можете да си отдъхнете и да се заредите с нови сили.

Отправяйки се на пътешествие по реката, ще разгледате интересните местности край нея. Може да започнете от ВЕЦ – Бели Извор, да минете под Дяволския мост - най-големият в Родопите каменен мост, и да стигнете чак до мястото, където реката се влива в язовир Кърджали.

Коментари

Коментирай 1000 символа