Започни дискусия за обекта
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки

Светилище "Белото камене" - Старцево

Златоград
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 22° 20 юли 16° / 23° 21 юли 15° / 25° 22 юли 22° / 27° 23 юли 22° / 26°
885м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 81
преглеждания за целия период 1237
Популярност на обекта в различни класации #96
Намира се на открояващи се в околността бели варовикови скали и от там е получило наименованието си. Надморската височина на скалния масив е приблизително 700м. В периода на почитането на мястото (ХVв пр.Хр. – ІІв), в малки ниши в скалите хората са поставяли дарове в знак за молба и благодарност към божествата – натрошени глинени съдове със специфична богата украса и монети. Изпълнявали са своите тайнствени ритуали. Светилището е частично проучено през 1979г. То е причислено от изследователи – археолози към тип тракийско светилище, разположено на естествено скално възвишение със сравнително малка по площ тераса, покрита частично със землен насип. В този случай обикновено оградни зидове маркират култовата площ.

На най-високата част при светилището в местността "Белото камене", в скалите има следи от издигане на строително съоръжение от нетраен материал (дърво) и глинена замазка за култово съоръжение. През 2005г обектът е оборудван с информационни табели и включен в маршрути на културен туризъм, предлагани в гр. Златоград.

Обектът е археологическа недвижима културна ценност. Находките от проучванията се съхраняват в РИМ "Стою Шишков" – Смолян. Най-интересната от тях е колективна находка от еднотипни 726 бронзови монети на Маронея – античен град на брега на Бяло море, голям номинал, от ІІ-Ів пр.Хр.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Стоян преди 3 години

Красиво е и гледката около него не е за изпускане.

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо