Една от запазените марки на сръбския град Пирот е колбасът "пеглана колбасица" и едноименния ежегоден фестивал. Посетете го през Януари с Еко Тур Къмпани!
Еднодневна екскурзия до Пирот на 25 Януари - за 20лв на човек.
Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус от София;
• Екскурзоводско обслужване.
Допълнителни опции (по желание и с доплащане):
• Входна такса за изложението - около 400 динара (около 6.50лв).
Програма:
Отпътуване в 7:00ч от София, пл. Ал. Невски по маршрут София - Калотина - Пирот. Пристигане в Пирот. Посещение на крепостта Калето. Свободно време за разглеждане на градчето и кулинарното изложение, на което, разбира се, можете да дегустирате една от запазените марки на Пирот, а именно колбаса "Peglana kobasica". Този специалитет е направен от най-доброто козе, овче и телешко месо, като някои от кулинарите използват и магарешко месо. Този вид колбас датира още от турско време. Не може да се използва свинско месо по две причини: първо, защото свинското се разваля бързо, а втората е произходът на продукта, свързан с Османския период. Пегланата кобасица трябва да бъде люта, или най-малкото пикантна, защото в това се крие магията на този деликатес. Най-добрата температура за направата му трябва да бъде между -5 и +5 градуса, заради това най-добрият период за производство на Пеглана колбасица е от началото на ноември до края на декември. През времето на съхнене, колбасите се гладят (пресоват) на всеки два или три дни, предимно с бутилка, откъдето идва и името "Peglana kobasica", а именно "гладена наденица", след което се оформя като подкова. Изложението събира голям брой посетители от страната и чужбина, които имат възможност да опитат и да купят "Peglana kobasica", домашно сирене и кашкавал, както и много други специалитети, а да не забравяме и тяхната прословута дюлева ракия. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.
Прочети още