Предстоящи събития наблизо

понеделник 22.07.2019
понеделник 22.07.2019
Варна Преглеждания 766
понеделник 22.07.2019
вторник 23.07.2019 утре
8.00 - 20.00лв.
Купи билет
Варна Преглеждания 1119

Времето

Днес, 22 юлиЯсно небе
33°
Утре, 23 юлиУмерен дъжд
26°
Сряда, 24 юлиЯсно небе
24°
Четвъртък, 25 юлиЯсно небе
26°
Петък, 26 юлиЯсно небе
25°
Събота, 27 юлиРазкъсана облачност
26°
Неделя, 28 юлиРазкъсана облачност
28°
Grabo.bg

Екскурзия до Кръстова гора, Дяволското гърло, Перперикон, Ягодинската пещера и Бачковския манастир! 2 нощувки със закуски, плюс транспорт

Кога, ако не през лятото, е най-хубавото време да се разходите из магическите Родопи! Нирамар Травел може да ви покаже прелестта на куп интересни места - нужни са ви само ваучер и няколко свободни дни!

Екскурзия до Бачковския манастир, Перперикон, Широка лъка и Кърджали на 21 - 23 Юни: 2 нощувки със закуски, плюс транспорт:

• С отпътуване от Бургас - за 172лв на човек;
• С отпътуване от Варна - за 182лв на човек.

Офертата включва:
• Транспорт с лицензиран автобус;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута
• 1 нощувка със закуска в хотел 3* в централната част на Кърджали;
• 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Пампорово;
• Посещение на Кръстова гора;
• Посещение на Ягодинска пещера и Дяволско гърло;
• Посещение на Орлово око;
• Посещение на Татул, Каменна сватба и Каменни гъби;
• Медицинска застраховка за лица до 65 ненавършени години;

Офертата не включва:
• Медицинкса застраховка за лица над 65г - 6лв за целия период;
• Входни такси за посещаваните обекти:
- Перперикон - за възрастни - 3лв, за учащи и пенсионери - 1лв;
- Татул - за възрастни (включително пенсионери) - 3лв, за учащи - 1лв;
- Ягодинска пещера - за възрастни - 10лв; за студенти - 5лв, за деца на 7 - 18г - 4лв;
• Пещера Дяволското гърло - за възрастни - 5лв, за ученици и пенсионери - 2лв;
• Изкачване до Орлово око с джип - между 8 и 10лв на човек;
• Възможност за доплащане за вечеря в ресторанта на хотела в Пампорово на блок маса - 10лв при заявили 35 човека, 16лв при индивидуална заявка;
• Разходи от личен характер.

Програма:

1 ден:
Отпътуване от Варна ул. Антим I около 06:00ч, от Бургас ОМВ до хотел Мираж около 08:30ч. Отпътуване за Тракийско светилище при село Татул. Наред с древната земя Атлантида, Орфей е един от полулегендарните образи, които най-много държави и земи се опитват да си присвоят. Ако вярвате на екскурзоводите - Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров. Тази известност не е от ерата на масови туризъм - още древните траки са почитали Орфей като Бог. Те са създавали светилища , в които са се кланяли на неговия образ. Считали са го покровител на Родопите. И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито негово светилище няма- то се намира тук до село Татул.Светилището е впечатляващ мегалитен паметник- изсечена в скалата пресечена пирамида. Вътре са намерени два саркофага, 3 метров кладенец и легло за главния олтар.Светилището датира от 5-4 хиляди години преди Христа. При разкопките през 2004 - 2007г са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ - три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска. През ХІІІ - ХІІв пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

Разглеждане на светилището и се отправяме към Каменна сватба. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2.5-3m. Гъбите са се формирали по време на палеогена, когато тук е било дъно на море,а след това са били дооформени от вятъра и слънцето.

Легендата за появяването им обаче не включва морето, а четири момичета.Те били дъщери на местен селянин пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът им отсякъл главите и когато главите им падали на земята се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите до скалните образувания.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон. Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите.
Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога - Слънце на хората от каменно-медната епоха. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по- късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Каменни гъби:
Ще разгледаме също и скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи
хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността - Когато тръгнела сватбата, всеки, който
зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига!

Отправяме се към град Кърджали. Настаняване в хотела в централната част на града. Нощувка.

2 ден:
Закуска. Отпътуване около 08:00ч за пещера Дяволското гърло. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера. Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.
Възможност за изкачване с джип до Орлово око-уникалната наблюдателна площадка, наречена Орлово око, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът до там е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината - планините от Гърция, а в дъното - Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.

Отправяме се към Широка Лъка - архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура. Настаняване в хотел в района на Пампорово или Смолян. Нощувка.

3 ден:
Закуска. Около 08:30ч се отправяме към село Бачково и Бачковския манастир "Успение Богородично". Пристигане около обяд и Разглеждане на манастира. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в.В края на 16 и началото на 17в Бачковският манастир е обновен и тогава са построени южното крило и сегашната манастирска църква "Св. Богородица". Със средствата на братя Чолакови през 30-те и 40-те години на 19в започва ново разширение на манастира, като са построени сградите в южния двор и църквата "Св. Никола", чиито стенописи са дело на изтъкнатия български живописец Захари Зограф. Свободно време за обяд.

Отпътуване за Кръстова гора - едно от най-магичните места в България. Преданията разказват, че някога много
отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст. Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул. Когато руският цар
научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата "Покров на Пресвета Богородица", която е завършена през 1995г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. Свободно време за разходка. Следобед отпътуване за съответния град. Прибиране късно вечерта.
Прочети още

Офертата е публикувана на

05.06.2019г. преди месец

Офертата, която разглеждате, е изтекла!
Топ цена: 172лв
Към офертата

Тръгване от

Варна, Бургас

Транспорт

Автобус

Изтича след

00:00:00 днес

Продадени ваучери

16 бр.

Престой

2 нощувки

Изхранване

BB - Само закуска

Цена на човек на ден

57лв/ден

Валидност на ваучера

от 05 Юни до 20 Юни 2019

Предоставена от

Нирамар Травел

Популярни забележителности наблизо

Оферти за хапване наблизо

Grabo.bg 2 коктейла по избор
Варна 26 бр.
Валидност на ваучера:
от 16 Юли до 16 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Фамилна пица Сиромашка - за вкъщи
Варна 27 бр.
Валидност на ваучера:
от 19 Юли до 19 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Хапване за вкъщи! Голяма пица по избор - на цената на малка
Варна 109 бр. 88:88:88 71 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
от 10 Юли до 10 Август 2019г.
Към офертата

Оферти за туризъм наблизо

Grabo.bg Морска романтика във Варна! Нощувка за двама
Варна 16 бр. 1 нощувка 2 35лв/ден 13 бр.
Валидност на ваучера:
от 3 Юли до 3 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Нощувка в центъра на Варна през Юли и Август
Варна 88 бр. 1 нощувка 30лв/ден 9 бр.
Валидност на ваучера:
от 17 Юли до 20 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Нощувка във Варна
Варна 5 бр. 1 нощувка 34лв/ден 4 бр. 1 бр.
Валидност на ваучера:
от 27 Юни до 20 Септември 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Хотел Виктория***
Нощувка във Варна
Варна 4 бр. 1 нощувка 34лв/ден 4 бр. 1 бр.
Топ цена: 34.40лв

Оферти за култура наблизо

Grabo.bg Балетният спектакъл "Лебедово езеро" на 22 Юли
Варна 99 бр. 88:88:88 55 бр. 7 бр.
Валидност на ваучера:
22 Юли 2019 (Понеделник)
Към офертата
Grabo.bg Премиера на мюзикъла "Чикаго" - на 24 Юли
Варна 79 бр. 88:88:88 6 бр.
Валидност на ваучера:
24 Юли 2019 (Сряда)
Към офертата
Grabo.bg Оперният рециталът "Cantango" на Фабио Армилиато - на 27 Юли
Варна 20 бр.
Валидност на ваучера:
27 Юли 2019 (Събота)
Към офертата

Оферти за спорт наблизо

Grabo.bg Месечна карта с 8 посещения на фитнес
Варна 10 бр.
Валидност на ваучера:
от 15 Юли до 29 Юли 2019г.
Към офертата

Изминали оферти

Grabo.bg Екскурзия до Кавала, Паралия Катерини, Метеора, Солун и "изворите на Афродита"! 3 нощувки със закуски, плюс транспорт
Гърция 29 бр. 3 нощувки 20 дни 47лв/ден
Валидност на ваучера:
от 3 Април до 25 Април 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Еднодневна екскурзия до Букурещ на 20 Април - с посещение на Етнографски музей Румънско село и Природонаучния музей
Румъния 44 бр. 13 дни 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 19 Април 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Майски празници в Македония и Албания! 3 нощувки със закуски и вечери, плюс транспорт
Македония, Албания 30 бр. 3 нощувки 20 дни 68лв/ден
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 26 Април 2019г.
Към офертата
Grabo.bg На шопинг в Турция през Май! Екскурзия до Чорлу, Одрин и Лозенград с нощувка, закуска и транспорт
Турция 20 бр. 1 нощувка 20 дни 58лв/ден
Валидност на ваучера:
от 4 Април до 26 Април 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до остров Корфу! 7 нощувки закуски и вечери в Хотел Olympion Village 3*+, плюс транспорт
Гърция 22 бр. 7 нощувки 14 дни 49лв/ден
Валидност на ваучера:
от 17 Април до 3 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Виж Троянския манастир, Крушунските водопади, Деветашката пещера и Ловеч! Нощувка със закуска и транспорт
Варна 5 бр. 1 нощувка 14 дни 43лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Април до 3 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Нестинарски празник в Странджа! Екскурзия до Равадиново, село Българи и Созопол - нощувка със закуска и транспорт
Варна 14 бр. 1 нощувка 20 дни 40лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Април до 13 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg На шопинг в Турция през Май! Екскурзия до Чорлу, Одрин и Лозенград с нощувка, закуска и транспорт
Турция 14 бр. 1 нощувка 8 дни 58лв/ден
Валидност на ваучера:
от 9 Май до 17 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Почивка на остров Корфу! 7 нощувки закуски и вечери в Хотел Olympion Village 3*+, плюс транспорт
Гърция 30 бр. 7 нощувки 19 дни 49лв/ден
Валидност на ваучера:
от 9 Май до 27 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg На шопинг в Турция! Еднодневна екскурзия до Одрин и Лозенград на 18 Май
Турция 32 бр. 3 дни 29лв/ден
Валидност на ваучера:
от 9 Май до 17 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Еднодневна екскурзия до Букурещ на 9 Юни - с посещение на Етнографски музей Румънско село и Природонаучния музей
Румъния 38 бр. 14 дни 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 14 Май до 30 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Нестинарски празник в Странджа! Екскурзия до Равадиново, село Българи и Созопол - нощувка със закуска и транспорт
Варна 8 бр. 1 нощувка 14 дни 40лв/ден
Валидност на ваучера:
от 14 Май до 30 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Почивка на остров Корфу! 3 нощувки със закуски и вечери, плюс транспорт
Гърция 34 бр. 3 нощувки 6 дни 54лв/ден
Валидност на ваучера:
от 14 Май до 20 Май 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Лятна почивка на остров Корфу! 4 нощувки със закуски и вечери в Хотел Olimpion Village***+
Гърция 10 бр. 4 нощувки 14 дни 85лв/ден
Валидност на ваучера:
от 18 Май до 3 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg За Роженския събор в Родопите! Екскурзия до Пампорово и Широка лъка с 2 нощувки със закуски и транспорт
Варна 7 бр. 2 нощувки 14 дни 52лв/ден
Валидност на ваучера:
от 18 Май до 3 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Бачковския манастир, Перперикон, Татул и Кърджали! 2 нощувки със закуски, плюс транспорт
Варна 16 бр. 2 нощувки 14 дни 57лв/ден
Валидност на ваучера:
от 18 Май до 3 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg На шопинг в Турция през Юни! Екскурзия до Чорлу, Одрин и Лозенград с нощувка, закуска и транспорт
Турция 18 бр. 1 нощувка 17 дни 58лв/ден
Валидност на ваучера:
от 28 Май до 13 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg На шопинг в Турция! Еднодневна екскурзия до Одрин и Лозенград на 8 Юни
Турция 51 бр. 10 дни 29лв/ден
Валидност на ваучера:
от 28 Май до 6 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Еднодневна екскурзия до Букурещ на 9 Юни - с посещение на Етнографски музей Румънско село и Природонаучния музей
Румъния 21 бр. 9 дни 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 30 Май до 8 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Екскурзия до Кръстова гора, Дяволското гърло, Перперикон, Ягодинската пещера и Бачковския манастир! 2 нощувки със закуски, плюс транспорт
Варна 16 бр. 2 нощувки 14 дни 57лв/ден
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 20 Юни 2019г.
Към офертата