Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Часовниковите кули на България - пазители на времето и историята ни Тези исполини, съхранили спомените на много поколения, внушително се издигат над площади и паркове. Напомнят за миналото, отмерват настоящето и ще продължават да бдят над нас и в бъдеще.
Прегледана: 6116
Добавена на: 16.05.2019
Източник: Opoznai.bg

В България могат да се видят много часовникови кули, превърнали се в символи на градовете, в които величествено се издигат. Някои от тях са на възраст няколко века и са станали свидетели на събития, оставили дълбок отпечатък в историята ни. Днес тези архитектурни паметници са емблематично място за срещи, а майсторски изваяните им силуети често присъстват на снимките на туристите. Подбрахме някои от най-известните часовникови кули в страната, които може да посетите по време на следващото си пътешествие.

Часовникова кула - Ботевград

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777г. Когато чешкият историк Константин Иречек посетил града през 1883г събрал сведения, според които това е една от най-старите часовникови кули у нас.

Прочети цялата статия
Габрово – разходка до центъра на България Вижте някои от най-известните паметници на културата в града на хумора и сатирата
Прегледана: 3097
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него – в местността Узана, се намира географският център на България.

Снимка: bulgariatravel.org

Габрово е известен с хумора и сатирата и със своето машиностроене.
Първото известно име на селището, Габрува, е от 1477г, а днешното – Габрово, се появява през XVII век. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата "Св. Петка" и се казва, че "тя е наша от завоюването до ден днешен". Наименованието идва от дървото габър.

Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. Съществуват много други, но не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.

Габрово възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи. На два километра източно от града се намира крепостта "Градище". По откритите златни и медни монети от времето на римските императори Константин I Велики (306-337 г.н.е.) и Юстин II (565-578 г.н.е.) археолозите датират крепост Градище

Прочети цялата статия