Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

20 от най-известните манастири в България От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
Прегледана: 126862
Добавена на: 08.06.2017
Източник: Opoznai.bg

Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени на непристъпни върхове, или оградени от внушителни планински масиви, заобиколени от невероятна природа. Българските манастири са уникални със своята богата архитектура, икони и стенописи, а също и заради легендите и преданията, свързани с някои от тях.

Рилски манастир

Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки.

Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят с трасето. Осмарските манастири се намират в местността "Осмарски боаз" северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Прочети цялата статия
Красиви места в България и техните магични легенди Пътешествията и чувството постоянно да откриваш по едно ново кътче из България, да му се насладиш и запечаташ в съзнанието и сърцето си, е незаменимо.
Прегледана: 6029
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Да видиш едно място, да оцениш красотата му и да научиш нещо любопитно за него, извън познатите географски характеристики - това вече си е истинско съкровище.

Например, знаете ли откъде произлиза името Сребърна и кои всъщност са Тримата братя край Айтос? Независимо дали вече сте посетили тези и други места, или пък тепърва ви предстои, техните легенди ще ви изненадат, очароват и обогатят.

Откъде идва името на
Сребърна?

Езерото, което се намира в силистренския край, всъщност е част от признатия от ЮНЕСКО резерват със световно значение, защото там се среща огромно разнообразние на видове. Но питали ли сте се откъде идва името Сребърна?

Но нека разберем откъде идва това чудато име:
В действителност скалните късове наподобяват двама влюбени младоженци – впечатляващи са. Според легендата двама млади се венчавали, но докато всички сватбари се придвижвали тържествено, духнал вятър и повдигнал булото на невестата. Свекърът видял неземната красота на булката и нечисти помисли минали през главата му. В този миг природата се намесила и вкаменила всички, с изключение на младоженеца. Той заплакал и помолил да бъде вкаменен също, за да остане завинаги близо до любимата жена. И до днес понякога до фигурата му се образува локва, за която се твърди, че това всъщност са сълзите му.

Прочети цялата статия